Ezért könnyezel hagymahámozás közben: 4 megelőző trükk, ami sokaknak beválik

Érdekes, miért könnyezel, ám sokak szerint meg lehet előzni a kellemetlenséget.

GettyImages-584847812 (1)

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Aki szeret főzni, az tudja, hogy milyen kellemesen el lehet mélyülni ebben a tevékenységben. Az átszellemült munkafolyamat harmóniáját azonban nagyon sok recept esetében megtöri egy elkerülhetetlen dolog, a hagymahámozás.

A vékony héj lehúzogatásakor már sejteni lehet, hogy valami készülőben van, és amikor a szeletelés kellős közepére érünk, be is következik: a szemek könnybe lábadnak, és nyitva tartani is nehéz őket az irritációtól.

Miért könnyezik a szem hagymahámozás közben?

Felmerül a kérdés, hogy ha a burgonya vagy a répa pucolása közben nem tapasztaljuk ugyanezt, akkor a vöröshagyma esete miért más. A válasz a hagyma belsejében keresendő.

A sértetlen hagymában ugyanis a cisztein-szulfoxidok vegyületcsoportja és az allináz enzim elkülönülten van jelen. Amikor azonban a hagymát megsértjük, felvágjuk, akkor azok a parányi gátak, amelyek elszeparálják egymástól ezeket, átszakadnak, és az anyagok találkoznak. Kémiai reakció indul meg, és a cisztein-szulfoxidok szulfénsavvá alakulnak.

Josie Salvatori, az Ohioi Egyetem gyógyszerészkutatójának magyarázata szerint egy, a hagymában lévő másik enzim, az úgynevezett könnyezőfaktor szintáz a szulfénsavat könnyképző, lachrymalis faktorrá alakítja, amely egy meglehetősen agresszív folyadék, és nagyon gyorsan párolog. Így jut el egykettőre a szemgolyóhoz és a könnymirigyekhez. Az irritáció miatt kicsorduló könnyeknek fontos feladata van: megtisztítják a szemet az irritáló anyagtól.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Hogyan hámozz könnymentesen?

Miután a fent taglalt reakcióknak nem lehet útjába állni, a hagymából mindenképpen felszabadul a csípő érzést okozó folyadék. Sokan mégis esküsznek bizonyos technológiákra, ami könnymentes hámozást ígér.

Sokak szerint segít, ha az ember hámozás közben egy korty vizet tart a szájában. Ezt mindenképpen óvatosan érdemes kipróbálni, nehogy a vizet leszippantsuk a művelet végzése közben.

Egy másik trükk az úszószemüveg vagy speciális hagymapucoló szemüveg viselése hámozás közben. Miután ez burkot képez a szemek felett, jó eséllyel beválhat, de csak akkor, ha tökéletesen passzol a szemgödrökre. Ha rés van a pajzson, a könnyezés elkerülhetetlen.

Jó praktika, ha az ember nyitott ablaknál, huzatban vagy bekapcsolt ventilátor mellett dolgozik, a szellő ugyanis valamelyest elviszi a könnyezést okozó anyagokat.

Végül sokan hámoznak jegelt hagymát is. Ugyan a hűtő és a vöröshagyma nem jó barátok, mert a hagyma megpuhul, ha hűtőben tartják, a főzés előtt 15 percre fagyasztóba rakott hagymából kevesebb könnyezést előidéző anyag szabadul fel.

Így hámozd a főtt tojást

A tojáshámozás sem egyszerű történet: ha így csinálod meg, akkor egyben lecsúszik a héja.

Ezt is szeretjük