Rákkeltők, zajosak, veszélyesek

Bármennyire formatervezettek és modernek, a tesztünkben szereplő fűnyírók többsége csak elégséges teljesítményre volt képes.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mi, magyarok szeretjük a kertet. Örömünket leljük benne, ahogy szemünk láttára szépül, gyarapodik, kivirul. Ha azonban fűnyírásra kerül a sor, akkor egyéb nemzetbeli társainkhoz hasonlóan mi is vakarózni kezdünk, tehernek érezzük a házkörüli munka eme fajtáját.

Pedig örülhetnénk, hogy addig is a természet lágy ölén időzhetünk, ráadásul saját tulajdonunk ápolásával foglalatoskodva.

De hogy ez - természet lágy öle ide, hasznos cselekedet oda - mégsem így van, annak oka, hogy a fűnyírás maga nem az a kifejezett élmény, és ehhez bizony a fűnyírógépek is hozzáteszik a magukét.

A vágás minőségétől a biztonságig: a teszt

A tesztet négy elektromos - Bosch Rotak 34, Gardena 34E easyMove, AL-KO Classic 32E, Einhell EM 831 - és két benzines - Bauhaus Hurricane HB 46R, Viking MB 545 - fűnyírón végezték el, a tesztalanyok kiválasztásnál a vágószélességet 46 centiméterben maximalizálták. Öt hozzáértő nyírt száraz, nedves és magas füvet. Az értékelésnél számított a vágásmagasság állítható tartománya, a vágószélesség, a gyűjtő nélküli használatkor hátrahagyott kupac milyensége, a fűgyűjtő hatékonysága, a nyírás időigényessége. A kezelhetőség vizsgálatakor pedig szintén öt szakértő a gyűjtő kezelhetőségét, valamint a vágómagasság beállításának módját vette figyelembe. Emellett az értékelés során szempont volt a beüzemelés, a karbantartás, a tartósság, a környezet- és egészségvédelem, valamint a biztonság.

Élből rossz

A gondok már magánál a nyíróteljesítménynél kezdődnek. A vizsgált hat készülék közül például csupán egy végzett e tekintetben kiválóan, további egy jóra, a többiek legfeljebb átlagosan nyírtak, holott abszolút nem extrém körülmények között kellett bizonyítaniuk - a mindennapokban előforduló nedves, száraz és magasabb füvet vágtak velük.

Ráadásul nemcsak középszerűen vágnak, de még sérülésveszélyesek is. Ezek oka, hogy a műanyag burkolat inkább csak dekoratív, mintsem funkcionálisan hasznos. Már ránézésre is elég vékonyak, és a megmunkálásuk sem tökéletes. Ez esetben a látszat nem csal, ugyanezt bizonyítják azok a biztonsági próbák is, amelyek során - a fűben található apróbb köveket szimulálandó - légnyomással 1 centiméter átmérőjű fémgolyókat juttattak a mozgó késhez.

A fűnyíró kések percenkénti fordulatszáma 2800 és 3000 között van, így a kések éle akár óránkénti 260 kilométeres sebességet is képes elérni. A késből kirepülő tesztgolyók a hevenyészett műanyag burkolatot alaposan megrongálták, sőt, néha át is ütötték. Márpedig ha egyszer átjutnak a burkolaton, onnantól szabad az út a láb felé.

Érdemes!
Fűnyírás előtt fésüld át a terepet, és szedd fel a köveket, illetve a földön felejtett tárgyakat! Bár a fűnyírás alapvetően melegben végzendő tevékenység, sajnos a fűnyírók megkövetelik, hogy zárt cipőben és hosszúnadrágban dolgozz velük - az USA-ban például évente 80 ezer fűnyíróbaleset történik, túlnyomó többségük a csupasz lábhoz verődő kövek miatt.

Nem árt a fülvédő

Némi vigasz, hogy legalább a szomszédnak nem okoz bosszúságot a fűnyíró, köszönhetően az elviselhető zajszintnek. Hogy egészen pontosan mennyire csendháborító a gép, az már a vásárláskor kiderül, mindegyik készüléken fel van tüntetve ugyanis a maximális zaj, és örömteli módon a gyártók által megadott értékeket a készülékek - a Gardenát leszámítva - még alul is múlták: a legcsendesebb az AL-KO volt a maga 84 decibeljével. A Bosch valamivel 90 fölött teljesített, ezzel az elektromosak közül ez bizonyult a leghangosabbnak. Az egész tesztet tekintve a négyütemű benzinmotoros Bauhaus modell végzett a sor végén 94 decibellel.

Jó, ha tudod!
A 94 decibel a fülhöz érve már "csak" 85 decibel, ám a magyar munkahelyeken már ilyen hangerőnél is kötelező a fülvédő használata.

Ami kikerül, és ami bent marad

A fűgyűjtő hatékonyságának vizsgálata - vagyis, hogy mennyi lekaszált fű marad a gyűjtőn kívül menetközben - egy, a fűnyíró nyomában végigküldött söprőgéppel zajlott. E tekintetben nincs a "versenyzőknek" okuk szégyenkezni.

Ám annál, hogy mennyi marad kint, még fontosabb, hogy mennyi fér bele. Ha nagy a gyűjtő, akkor értelemszerűen kevesebbszer kell üríteni, ám ez alkalmanként jóval nehezebb. Ha viszont kicsi, akkor sűrűbben kell elvégezni a műveletet. Mindenesetre egyik se "leányálom", a gyűjtők külső kialakítása ugyanis a fogók tekintetében sem könnyíti meg a felhasználók dolgát.

Fogantyúban persze természetesen nincs hiány a fűnyíró mozgatásra szolgáló, kézreeső részén, ám ebben sem mindig van köszönet: két tesztalany "fogója" ugyanis - tehát az az elem, ahol mégiscsak a legtöbbször érintkezik az ember az eszközzel - a környezetre vagy az egészségre káros anyagokat tartalmaz. Különösen nagy baj van e téren az Einhell-modellel, amelynek fogantyújában nagy mennyiségben található rákkeltő benzopirén.

Jó nincs, elégtelen minősítésű azonban igen

Sajnos, nem az itt szereplő gépek fogják megváltoztatni a fűnyírásról bennünk kialakult kedvezőtlen képet. Még olyan sincs a felhozatalban, amelyik legalább "jó" végminősítést kapott volna, ellenben olyan akad, amelyik "elégtelenre" - Einhell EM 831 - vizsgázott.

Fűnyíróra persze ezzel együtt szükség van, ezért a sok hasonló - közepes - teljesítményű modell között az árak, illetve a nyírandó kert adottságai dönthetnek.

2008. május 8-tól már kapható az újságárusoknál a
Kosár – a fogyasztók magazinja
reklámmentes fogyasztói magazin legújabb száma!

A Kosár magazin májusi számának tartalmából:
  • Képtelen pixelháború – kompakt digitális fényképezőgépek tesztje
  • Jó képet vágnak hozzánk – digitális képkidolgozás
  • Olyan jó, hogy nem lehet abbahagyni – chipsek és snackek tesztje
  • Sok kicsi sokra megy – pékáru-körkép
  • Ingyen van, mégis 100 forintba kerül – tények és tévedések a sárga csekkek körül
Kosár – a fogyasztók magazinja
FÜGGETLEN, MEGBÍZHATÓ, HASZNOS és ÉRDEKES
Kiadja az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület
www.kosarmagazin.hu
kosar@ofe.hu
Tel: 392-5285
Tel/fax: 392-5287
Ezt is szeretjük