Így mentheted meg az ételt, ha túl sós lett: 5 praktika, ami segít megoldani a problémát

Szerencsére léteznek praktikák, amiknek a segítségével megmenthető az elsózott étel.

Elsózott étel megmentése

Bizonyára veled is előfordult már, hogy annyira elsóztad az ételt, hogy az már szinte az ehetetlenség határát súrolta. Nem csak a kezdő konyhatündéreknek gyűlik meg a bajuk olykor az ízesítéssel, a receptek által sulykolt "érzés szerinti" fűszerezés tele van buktatókkal.

Szerencsére nem kell kétségbeesni és azonmód a kukába önteni, ha túl sós lett a leves vagy a főzelék, tengernyi praktika áll a rendelkezésünkre a hiba orvosolásához. 

Elsózott étel megmentése

A hazai táplálkozási szokásokra jellemző az intenzív ízek szeretete: a pirospaprika, a bors és a só adja a lelkét számos fogásnak. Az asztalok elengedhetetlen kelléke a sószóró, a háziasszonyok pedig gyakran félnek, nehogy sótlan legyen az étel, holott egészségügyi megfontolások miatt érdemes lenne csínján bánni a nátrium-kloriddal. 

Mindenkivel előfordult már, hogy a kelleténél több sót adott a készülőfélben lévő fogáshoz, és úgy érezte, hogy ezzel az egész konyhai ténykedése kárba ment. Szerencsére ez nincs így, némi leleményességgel sok esetben tökéletessé varázsolható, megmenthető az étel. A sósságot csökkentő praktikákból gyűjtöttünk össze egy csokorra valót. 

Több folyadék

Leves esetén van a legkönnyebb dolgod: adj folyadékot az elsózott fogáshoz, hogy hígabb legyen a koncentrációja. Ha rendelkezésedre áll, a sótlan alaplé is jó megoldás lehet. 

Tejtermék

Amennyiben a recepthez egyébként is szükség volt tejtermékre, tejszínre, tejre, joghurtra vagy tejfölre, ha úgy érzed, hogy sós lett a végeredmény, adj hozzá többet az adott tejtermékből. Ezek természetes módon előforduló cukrot tartalmaznak, ami segíthet elvenni a sós ízt.

Savanyú összetevő

Az ecet vagy a citromlé semlegesítheti a sós ízt, de bánj velük óvatosan! Inkább apránként keverd hozzá a készülő ételhez, nehogy ezután a savanyúság domináljon benne. 

Szódabikarbóna

Akadnak háziasszonyok, akik bizony a szódabikarbónára esküsznek, ha a sós íz elvételéről van szó. Ezzel az alapanyaggal az ecethez és a citromléhez hasonlóan nagyon kell vigyázni, markáns íze könnyen kiütközik az ételben, elég belőle egy késhegynyi. 

Extra hozzávalók

Ha olyan a recept, hogy megteheted, adj az ételhez extra hozzávalókat: zöldséget, rizst vagy krumplit, ami növeli a tömegét. Így nagyobb mennyiségben oszlik el a problémás sóadag. 

A legegyszerűbb persze megelőzni a bajt: inkább legyen sótlan az étel, mint túl sós, hiszen előbbi még a tálalás után is könnyen korrigálható. Főzés közben nehezebb pontosan érzékelni az ízeket, kihűlve sokkal markánsabb a sósság is. 

Konyhai kifejezések kvíze

Ha te is ismersz olyan különleges kifejezéseket, amelyek a főzésben, konyhaművészetben használatosak, akkor ideje próbára tenned magad!

Posírozás, besamel, szuflé: tippelj, mit jelentenek ezek a konyhai szavak

Kvíz!

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)

Olvastad már?

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük