Így spórolhatsz a rezsiszámlán a főzés során: 8 egyszerű, de okos energiahatékonysági tipp

Időt, energiát és pénzt is megtakaríthatsz, miközben a környezettel is jót teszel.

főzés

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amennyiben néhány szempontot figyelembe veszel a főzés során, sok energiát és pénzt takaríthatsz meg, jót teszel a bolygóval és a családi költségvetéssel is. 

A konyhai folyamatok átgondolásával jelentősen csökkenthető a háztartás szén-dioxid-kibocsátása, ami környezetvédelmi szempontok miatt lényeges. Már egészen apró dolgok is segíthetnek a célok elérésében. 

Energiahatékonysági tippek a főzéshez

Napjainkban már egyre többen törekednek energiatakarékosságra az otthonukban, ebben kit a spórolással kapcsolatos, kit pedig környezetvédelmi megfontolások motiválnak. Sokan figyelnek rá, hogy ne égjen a lámpa azokban a helyiségekben, ahol épp nem tartózkodnak, és leveszik a fűtést arra az időre, amikor nincsenek otthon. A sütés-főzés közben viszont már kevesebben tartják szem előtt ezeket a szempontokat. 

Az első és legfontosabb tényező, hogy akkor kapcsold be a tűzhelyet, amikor már ténylegesen elkezded a főzést, és rá is tetted az edényt. Míg a sütésnél egyes esetekben valóban indokolt lehet az előmelegítés, a főzésnél értelemszerűen nincs szükség ilyesmire. Inkább azt lehet kihasználni, hogy az elektromos tűzhelynél a lap még a lekapcsolást követően is meleg pár percig, így már azelőtt kikapcsolhatod, hogy teljesen készre főne az étel. 

Az edény megválasztása szintén lényeges: energiatakarékossági szempontból nem optimális, ha túl kicsi az eszköz a főzőlap méretéhez képest. Az is gyakori hiba, hogy vannak, akik teljesen elfeledkeznek a fedő használatáról, pedig így szökik a hő ahelyett, hogy az edényben koncentrálódna, és így az étel gyorsabb elkészülését segítené elő. Természetesen vannak olyan fogások, amelyeknél fontos, hogy a víz el tudjon párologni, de máskor javasolt a fedő használata, például már a víz forralásakor is. Ez utóbbinál szintén ajánlott figyelni, sokan túl sok vizet forralnak fel ahhoz képest, hogy valójában mennyire van szükségük a főzéshez, ez a vízpazarláson túl azt is eredményezi, hogy jóval tovább tarthat a forralás, mint kéne. Általában elég, hogy a víz éppen ellepje a megfőzendő ételt. A forralás akár vízforralóban is történhet, hiszen így jócskán gyorsabb lesz a folyamat. 

Minden gyakran főző háztartásban jó szolgálatot tehet a kukta, abban ugyanis jelentős energia- és időmegtakarítás mellett készülnek el az egyébként hosszú főzési időt igénylő finomságok.  

Az igazán elhivatottak arra is hangsúlyt fektethetnek, hogy mekkorára vágják az alapanyagokat. A kisebbre kockázott zöldségek, húsok előbb megpuhulnak. 

További trükkök a sütéshez

A sütőt csak azoknál a recepteknél érdemes előmelegíteni, amelyeknél valójában indokolt. Ha úgy időzíted, hogy egymás után közvetlenül több dolgot is készíts, a sütő előmelegítése gazdaságosan megoldható. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A légkeverés funkcióról sokan elfeledkeznek, pedig a segítségével egyszerre több fogás is sülhet. Az ajtó nyitogatása nem csak az összeesésre hajlamos süteményeknél nem ajánlott, hiszen lassítja  az étel elkészülését. 

4 praktikus tanács az alacsonyabb villanyszámláért

Egyebek mellett a villanyszámla is csúnyán megterhelheti a költségvetést. Különösen akkor, ha az ember nem figyel fel bizonyos apró, de jelentős dolgokra, mint a hűtőszekrény helytelen kihasználása. Szerencsére az ELMŰ hasznos összefoglalót tett közzé sok-sok értékes tanáccsal, melyek segíthetnek kiküszöbölni a számlagyarapító tévedéseket.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük