Nem jó, ha kihasználatlanul marad a mélyhűtő: 4 praktikus tanács az ELMŰ-től, ami karcsúbb villanyszámlát ígér

A villanyszámla a hűtőszekrény jó kihasználásával is csökkenthető.

huto

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Időről időre megjelenik a postaládában egy jól megszokott levél, melyben sárga cédulán díszeleg egy bizonyos összeg: a számlák senkinek sem ismeretlenek, ám sokak számára sokkolóak tudnak lenni.

Egyebek mellett a villanyszámla is csúnyán megterhelheti a költségvetést. Különösen akkor, ha az ember nem figyel fel bizonyos apró, de jelentős dolgokra, mint a hűtőszekrény helytelen kihasználása. Szerencsére az ELMŰ hasznos összefoglalót tett közzé sok-sok értékes tanáccsal, melyek segíthetnek kiküszöbölni a számlagyarapító tévedéseket.

Ha a hűtő kihasználatlanul marad

Fontos, hogy hűtőszekrény-vásárláskor az ember olyan gépet válasszon, mely valóban a saját, illetve családja igényeinek megfelelő. Egy túl méretes gép szinte üres maradhat, a nagy berendezés mégis sok energiát fogyaszt. Általában igaz, hogy a háztartásban élők számának megfelelően, személyenként 40-50 liter térfogattal kell számolni, hogy a hűtő megfelelő kihasználtságú legyen.

Sokan esnek abba a hibába, hogy szükségleteikkel ellentétben mélyhűtővel felszerelt vagy túl nagy fagyasztóval rendelkező hűtőszekrényt vesznek, holott alig-alig raknak bele valamit. Az ELMŰ összefoglalójában azonban arra figyelmeztet, hogy az üresen vagy jórészt ürese hagyott mélyhűtő jelentősen megemelheti az energiafogyasztást. Ha egy fagyasztóban 100 liter kihasználatlanul marad, az akár 200 kWh árampazarlást is jelenthet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Öreg hűtő nem vén hűtő?

Legyen bár szórakoztató eszköz vagy háztartási gép, nagyon sok háztartásra jellemző, hogy régi készülékek szolgálják a lakók igényeit. Pedig a régi darabok, így a régi hűtők ideje működőképességük dacára is le kell, hogy járjon. Egy régi, '80-as évekbeli gép az ELMŰ összefoglalója szerint akár 40%-kal is többet fogyaszthat, ami nem csekély, hiszen csaknem olyan, mintha nem egy, hanem kettő hűtőszekrény falná az energiát.

Milyen az optimális hűtési hőmérséklet?

A túlhűtés is megfejelheti a villanyszámlát. Érdemes belőni azt a fokozatot, mely nem hajtja felesleges fogyasztásba a gépet, mégis elegendő és megfelelő az ételek hűtésére, illetve fagyasztására. Az ELMŰ összefoglalója szerint ez az optimális hűtőfokozat 7 C°, a fagyasztóban pedig -18 C°.

konyha

Hová kerüljön a hűtőszekrény?

Végül arra is érdemes figyelni az ELMŰ szerint, hogy hová kerül a hűtőszekrény a helyiségben. Nem jó, ha fűtőtest vagy tűzhely közvetlen szomszédságába teszik, tűző nap éri, vagy túlzottan közel kerül a falhoz, hiszen így a külsejét érő meleg miatt nagyobb energiamennyiséget használ fel. Minél hűvösebb a hűtő környezete, annál kevesebbet fogyaszt. Arra kell törekedni, hogy a hűtő a megfelelő külső hőmérséklet meglétével a lehető legkisebb erőfeszítéssel megteremthesse a kívánt hőmérsékletet odabent.

Az ideális villanykörte

Milyen körtét érdemes venni a spórolás jegyében? Sorra vettük a választási lehetőségeket.

Ötödannyit fogyaszt, mégis ugyanúgy világít: melyik villanykörtét érdemes venni a hagyományos helyett?

A hagyományos villanykörténél sokkal gazdaságosabb megoldások is választhatók, ráadásul ezek is megfelelően világítanak.

Elolvasom
Ezt is szeretjük