Ha nincs vaj, jó az olaj vagy a banán is: olcsóbb alternatívák drága alapanyagok helyett
Pénztárcakímélő, praktikus megoldások a konyhába.

GettyImages-1392698418
beauty and style
Top olvasott cikkek

Legyen bár a főzés nagymestere vagy bátor próbálkozó, sok ember nagyon szívesen ragad fakanalat, és kalandozik az izgalmasabbnál izgalmasabb receptek világában.

Sok leírás azonban olyan alapanyagokat sorol fel, melyek nem a legolcsóbbak, különösen nem manapság, amikor az élelmiszerek egyre és egyre többe kerülnek. Szerencsére sok olyan hozzávaló van, ami pénztárcakímélőbbel is helyettesíthető. A következőkben ilyen tippeket adunk.

Drága alapanyagok helyettesítése olcsóbbakkal

A következő ötleteket nem csak azért érdemes megjegyezni, mert olcsóbbak az eredeti alapanyagoknál. Megesik, hogy egy hozzávalót nehezebb beszerezni, de is előfordul, hogy az összes közül csak egy nincs otthon, bevásárolni viszont nincs lehetőség. Ezek a megoldások ilyen esetekben is jól jönnek.

Vaj - mártásokhoz, köretekhez vagy sültekhez is gyakran írnak vajat, de a receptnek ez a hozzávalója jól helyettesíthető napraforgó-étolajjal. Ha sütibe kell, akkor túlérett banánnal is jól helyettesíthető. Bár az íze kissé érződni fog, sok süteménynek szuperül áll a gyümölcsös árnyalat.

Quinoa - körethez, salátába, de töltelékként is készítenek quinoát, ám ez a mag kétszer annyiba kerül, mint például a köles, ami remekül működhet a helyettesítőjeként.

Datolya, áfonya, egyéb aszalt bogyós gyümölcsök - mind kiválóan helyettesíthető egyszerű mazsolával, melynek az állaga visszaadja az eredeti összetevőét, íze pedig ugyanúgy az édes és enyhén savanykás között mozog. Ára ráadásul barátibb, mint a soroltaknak.

Tejszín - a főzőtejszínt jól pótolhatod, ha felmelegített tejbe némi vajat olvasztasz. 1 dl tejhez 20 gramm vaj kell.

A cikk az ajánló után folytatódik

Parmezán - olaszos tésztaszószok receptjei, sajtlevesek és szószok szinte mindig írnak parmezánt, ez a sajtféle azonban nagyon drága. Ha az ízét szeretnénk imitálni, egy kis sörélesztővel helyettesíthető.

Tejföl - tudjuk jól, hogy a tejfölnél jóval hígabb, vizesebb a joghurt, de az ízük sokban hasonlít, így nagyon jól beválhat a joghurt a tejföl helyett a levesekbe, töltött káposztára, körözöttbe, és még ezernyi más fogáshoz is.

Méz - süteményekhez igen sok méz kell, de egy részét vagy akár az egészet kukoricasziruppal is lehet helyettesíteni.

Árstopos receptek

A következő ételek árstopos alapanyagokból készülnek, így kímélik a költségvetést.

Ezt is szeretjük