Tényleg sokat számít, ha 22 helyett 20 fok van a lakásban? Az energetikai szakértő válaszolt

Az energetikai szakértő válaszolt kérdésünkre, számokban.

Spórolás fűtéssel
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az emberekben jogosan keltett aggodalmat, amikor a kormány pénzügyi válsághelyzetre hivatkozva hozzányúlt a rezsicsökkentéshez.

A változtatásokkal fogyasztási limitet mondtak ki a gázra és az áramra egyaránt, mely felett úgynevezett lakossági piaci ár fizetendő. A gáz évi limitje 1729 köbméter, az elektromos energiáé 2523 kWh. Az áram esetén a rezsicsökkentett ár 36 forint, gázé pedig 102 forint köbméterenként. Mivel az ezen felüli fogyasztásért 70,10 forint/kWh illetve 747 forint köbméterár fizetendő, az emberek már előre tartanak a fűtésszezontól.

Spórolás a fűtéssel

Egyesek abban remélik a megoldást, hogy egyszerűen lejjebb állítják a lakásban a hőfokot, de vajon tényleg számottevő spórolást jelent, ha pár fokkal alacsonyabb hőmérsékleten működik a radiátor?  Szűcs Gábor energetikai szakértőhöz fordultunk válaszért.

A szakértő szám szerint, pontosan részletezte, hogy a radiátor lejjebb csavarásával mennyi energiát lehet spórolni.

- Amennyiben valaki az otthona átlagos helyiség-hőmérsékletét 22°C-ról 20°C-ra csökkenti, az éves fűtési energiaigénye körülbelül 17%-kal alacsonyabb lesz. Ha 23°C-ról-22°C-ra csökkenti a hőmérsékletet, akkor 8%-kal kevesebb energia lesz szükséges.

22°C-ról 21°C-ra  csökkentve a hőmérsékletet 8,4%-os az energiaspórolás, 21°C-ról 20°C-ra véve pedig 8,5%-os. Amennyiben 20°C-ról 19°C-ra állítjuk a hőmérsékletet, 8,8%-kal kevesebb energia fogy, 19°C-ról 18°C-ra tekerve pedig 9,0% a megtakarítás - részletezi Szűcs Gábor.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az energetikai szakértő hozzátette, hogy f ontosnak gondolja, hogy a helyiségeket lehetőség szerint helyiséghőmérséklet-szabályozással lássák el, és az alkalmazott szabályzók lehetőleg 1K pontosságúak legyenek. Így garantálható az elvárt energiamegtakarítás az épület minden helyiségében, és nem csak a termosztáttal ellátott helyiségben. Ez a szakértő szerint orvosolni képes az egyszerűbb fűtési rendszerek azon hibáját is, hogy egyes helyiségek túl-, míg más helyiségek alulfűtöttek.

Mitől kattog a radiátor?

Sokan tapasztalhatják a furcsa hangjelenséget: a radiátor kattogásának több oka is lehet.

Bajt jelez, ha kattog a radiátor? Elmondjuk, mi okozza, és mit tehetsz ellene

Sokan tapasztalhatják a furcsa hangjelenséget: a radiátor kattogásának több oka is lehet.

Elolvasom
Ezt is szeretjük