Bajt jelez, ha kattog a radiátor? Elmondjuk, mi okozza, és mit tehetsz ellene

Sokan tapasztalhatják a furcsa hangjelenséget: a radiátor kattogásának több oka is lehet.

Kattog a radiátor
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem örülünk, ha gyanús kattogást hallunk a radiátor felől, hiszen az egyre hidegebbre forduló ősz idején és télen, a mínuszok közepette senki sem szeretne fűtés nélkül maradni.

Nem véletlen, hogy a hang hallatán megrémül az ember, és azonnal attól kezd tartani, hogy a fűtőtest bizonyára elromlott, és szerelő hívására, esetleg cserére is szükség lehet. A kattogás rendellenességet, kisebb-nagyobb bajt is jelezhet, ezért hasznos felfigyelni rá.

Miért kattog a radiátor?

Kattogás előfordulhat a klasszikus alumínium-, illetve a modernebb lapradiátorok esetében is. A jelenség gyakori, és több okból előfordulhat. Ezt csak hozzáértő szem tudja megfelelően felmérni.

Az egyik lehetséges magyarázat a radiátor kattogására röviden a hőtágulás. A fűtőtest hőmérséklete változó, bekapcsolás után folyamatosan emelkedik, kikapcsolva pedig fokozatosan visszahűl. Amikor az anyaga felmelegszik, a radiátor kiterjedése szabad szemmel nem látható módon megnő. Ha lehűl, akkor ennek a fordítottja történik meg.

A hőtágulás miatt a radiátor kissé elmozdul, és ebből ered a kattanó hang, már amennyiben a zajvédő alkatrésze sérült, vagy véletlenül nem is került a szerkezetbe. A zajvédőt a gyártók szerelik be. Ez egy speciális betét, mely a tartószerkezetbe kerül, és megakadályozza, hogy a fűtőtest és a fémtartó érintkezzen. 

A kattogó hang hátterében az is állhat, ha a teljes fűtésrendszert, tehát nemcsak a radiátort, de a csöveket is hanyagul telepítették. A már említett hőtágulás miatt bekövetkező elmozdulás miatt ugyanis feszültség keletkezhet a teljes hálózaton, ami kattanó hangot produkál.

Végül az is előfordulhat, hogy a kattogás hátterében egyszerűen az áll, hogy a radiátorszelepek elöregedtek. Ilyen akár már 1-2 éves fűtőtesttel is előfordulhat. A szelepek állapotát, ahogyan a többi fenti problémát is, szakemberrel kell felméretni, orvosoltatni.

A zajvédő betét pótoltatható vagy cseréltethető, ahogyan a szelepek is újra váltathatók. A teljes csőrendszer javíttatása nagyobb munka és kiadás, de előfordulhat olyan speciális eset, amelyben ez indokolttá válik. Fontos, hogy szakértelem híján senki ne kezdje el szerelgetni a saját radiátorát, ingatlana fűtésrendszerét.

Hogyan spórolhatsz a fűtésen?

A következő cikkbe foglalt spórolási ötletek segíthetnek lefaragni a számlán látható összegből.

6 élőlény, amely irreálisan sokat kibír: ők a természet szuperlényei

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük