A legfontosabb őszi teendők a fűvel, hogy tavasszal dús és egészséges legyen: Megyeri Szabolcs kertész tanácsai
A fű akkor lesz szépen zöldellő, ha ősszel is figyelsz az igényeire.

GettyImages-1258444730
beauty and style
Top olvasott cikkek

Színes virágok, sudár fák, dús bokrok? A kert akkor igazán szemet gyönyörködtető, ha nemcsak ezek, de frissen zöldellő fű is gazdagítja.

Amennyiben a tiédben is van gyep, jó, ha tudod, hogy csak úgy lesz tavasszal is szép és egészséges, ha ősszel az évszaknak megfelelően gondozod, elvégzel néhány esedékes feladatot, és felkészíted a télre. Hogy mit és hogyan csinálj, abban segítségedre lesznek Megyeri Szabolcs kertész tanácsai.

Ősszel is ápolni kell a füvet

A kertész szerint a nyár a pázsit főszezonja, mivel ebben az évszakban töltjük a legtöbb időt odakint. Az évszak elmúltával azonban sokan hajlamosak elfeledkezni a gyep gondozásáról, mert már kevesebbet vagyunk odakint, a gyepet befedik a lehullott levelek, és a fű színe is megfakul, ami azt a tévképzetet kelti, hogy már nem is érdemes vesződni vele. A fűfelületnek azonban ősszel is szüksége van a törődésre, sőt.

A szakértő szerint több fontos dologra is érdemes fokozott figyelmet fordítani ebben az időszakban. Az öntözés, a talajlazítás, illetve gyepszellőztetés, a tápanyagozás, a lehullott levelektől való megtisztítás és a megfelelő fűnyírás is meghatározó arra nézve, milyen állapotban köszönti majd a gyep a következő tavaszt.

Tudnivalók az öntözésről

Fontos belegondolni, hogy az ősz nem egy elhanyagolható időszak a fű életében, hiszen a nyári, intenzív igénybevétel után a növényszőnyeg ebben a szakaszban regenerálódik. Ilyenkor kulcsjelentőségű, hogy hogyan locsolsz.

- Ha túl korán abbahagyod a pázsit öntözését, fontos regenerációs időszak marad ki, a pázsitodat alkotó fűszálak meggyengülnek, hamarabb lesznek áldozatai a hidegnek vagy éppen baktériumos, gombás fertőzéseknek. A téli hónapokban is egészségesen, megfelelő kondícióban lévő fű ugyanakkor könnyebben átvészeli a hideg időszakot, és megerősödve indul el a tavaszi időszakra. A jó kondi eléréséhez az egyik alapvető feladat a rendszeres öntözés. Az ősszel már hűvösebb idő miatt a párolgás csekélyebb, így hetente 3-4 milliméter esőnek megfelelő víz kijuttatása elég is - mondja a szakértő.

Talajlazítás, gyepszellőztetés

Talán már hallhattad ezeket a fogalmakat, és bizony a talajlazítás, illetve gyepszellőztetés az őszi kerti teendők közé tartozik. Nem véletlenül.

- A nyári hónapokban a gyep alatti talaj jó eséllyel összetömörödött, így a közeg nem eléggé levegős, és a vízelvezetési tulajdonságai is romlottak. A talajlazítás egyszerű feladat, fogj egy vasvillát, szúrd le jó mélyen, majd pár másodpercig mozgasd erőteljesen a nyelet előre-hátra! A műveletet arasznyi távolságonként ismételd meg a teljes felületen!

A gyepszellőztetés hasonlóan fontos teendő, ezzel a túl sűrűvé váló szálakat teheted rendbe. A művelethez bérelhetsz elektromos gépet, de kisebb felületen elegendő lehet egy kézi gyepszellőztető, ami egy, a gereblyéhez hasonló nyeles szerszám - mondja Megyeri Szabolcs.

A cikk az ajánló után folytatódik

Így tápanyagozz ősszel

Minthogy a növénynek is szüksége van tápanyagokra, felelős kertészkedőként neked kell gondoskodnod számára a bőséges utánpótlásról. A kertész szerint ebben a műtrágyázás lesz segítségedre.

- Ha szeretnéd, hogy pázsitod jövőre is egészséges és mutatós legyen, akkor ne hagyd ki az őszi tápanyagozást, műtrágyázást! Az őszi megerősítés rengeteg erőt ad a gyepnek, hogy átvészelje a telet, és elősegítse a tavaszi intenzív fejlődést. Az őszi gyepszellőztetés remek alkalom arra, hogy egy menetben elvégezd a tápanyagozást is, ami roppant egyszerű a gyakorlatban, csupán a szakboltokban, kertészetekben beszerzett granulátum formájú tápszert kell kiszórnod.

Tisztítás

Az ősz természetes velejárója, hogy lehullanak a falevelek. Noha sokan azt gondolnák, hogy a falevélszőnyeg csak védi a füvet a hidegtől, valójában nem tesz jót neki.

- A színes őszi levelekből álló lombszőnyeg hangulatos és kifejezetten szép, ugyanakkor a díszgyep számára nem kedvező, hiszen elfedi a napsütést, és megakadályozza a párolgást, így a fű befülledhet, ami utat nyithat gombás fertőzéseknek. Ezért levélhulláskor gereblyézd össze a levélszőnyeget, mégpedig rendszeresen, hetente legalább egy-két alkalommal, hiszen a lombhullás is folyamatosan tart heteken át.

Ilyenkor is kell füvet nyírni!

A legtöbb ember azt gondolná, hogy a fűnyírás tipikusan tavaszi-nyári feladat, ezzel szemben a kertész arra figyelmeztet, hogy ősszel a nyírás az egyik legjelentősebb tennivaló.

- A nyírás kulcsfontosságú feladat, szeptemberben még nem lehet elhagyni, de az alkalmakat már lehet ritkítani. A fűnyírást addig kell folytatni, amíg a fű láthatóan növekszik. Ez az időjárás függvényében még az évszak közepéig is kitolódhat. Ősszel a vágási magasságot lejjebb lehet állítani (jellemzően 4-6 centiméterre), ugyanis ha túl magasan hagyod, télen az összeboruló szálak könnyebben berothadhatnak, és a betegségek is könnyebben utat találnak - tanácsolja.

Vetés, felülvetés

Az őszi időszak nemcsak a fű egészségéről, de szépségének megőrzéséről, szépséghibáinak eltüntetéséről is szól. A kertész szerint ugyanis a nyár során a fű  foltokban vagy akár nagyobb területeken kikopik, elhal.

- Az ősz remek alkalom akár a teljes újrafüvesítésre, akár a pótlólagos felülvetésre. Átfogó füvesítéskor egy alapozó, legalább ujjhossznyi mélyre hatoló ásás, talajegyengetés szükséges, valamint érdemes az ásás közben érett komposztot is beforgatni a talajba. Igyekezz egyenes, sík felületet létrehozni, a mélyedésekben összegyűlhet a víz! A magokat egyenletesen szórd ki, rendszeresen öntözd a veteményt, és 2-3 hétig ne lépj a területre! Felülvetéskor óvatos kapálással lazítsd a kiszemelt talajrészt, és használj kifejezetten felülvetésre összeállított fűmagkeveréket - javasolja Megyeri Szabolcs.

38623381 8c15c92f2fb45c5ad4ca7943900cecea wm

Megyeri Szabolcs

Kertész, kertészmérnök, blogger: látható a kertben tevékenykedve, amint a számítógép előtt dolgozik, illetve különböző médiafelületeken is ad interjút szakmai témákban. Emellett előadásokon is lehet vele találkozni akár élőben, akár videócsatornáját követve.

Őszi faültetés

Az ősz a faültetés ideje is: korábbi cikkünkben Megyeri Szabolcs ebben a témában is elmondta tanácsait.

(Képek: Getty Images.)

Ezt is szeretjük