Gyönyörű fák az utcafrontra, amik bírják a strapát: nem nőnek nagyra és igen dekoratívak - Megyeri Szabolcs ajánlja őket

Az utcafront akkor a legszebb, ha kellemes növények díszítik.

GettyImages-1226206252
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy utcafront úgy igazán szép, ha különböző növények tarkítják, és úgy teljes, ha ezek között mutatós, látványosan dekoráló fák is vannak.

A facsemete-vásárlás természetesen nem tréfadolog, hiszen számos környezeti tényezőt, valamint növényi tulajdonságot sorra kell venni, hogy megtaláljuk a ház elé illő fajtákat. Megyeri Szabolcs kertészt hívtuk segítségül a témában.

- Városi, utcafronti fák esetében a választás szempontjai részben egységesek, részben pedig sajátságosak, szubjektívek. Egységesek, mert vannak állandó körülmények, ilyen például a szennyezett levegő tolerálása, a fokozott ellenállóképesség, a nem túl összetett talajigény vagy a szárazságtűrés. Az ideális városi fának meg kell felelnie ezeknek, különben a növekedés lelassul, a fa kondíciója leromlik, vagy el is pusztul.  Emellett számos egyéni, az érintett ingatlantulajdonosokra, lakókra, társasházi közösségre vonatkozó igényt is ki kell elégítenie a kiválasztott fának, ezek a preferenciák pedig változók.

Sokan nem szeretnének „szemetelő", termést, levelet intenzíven hullató fát, de hátrány lehet, ha az ültetett fa a termésével vonzza az odapiszkító madarakat, például a galambokat. A virágok, mézelő fák a méheket és egyéb rovarokat fogják odacsalogatni, ez is okozhat kényelmetlenséget, ugyanakkor akár előny is lehet adott esetben. Sok helyen nem válnak be a terebélyes, magasra növő típusok, mert árnyékolják az ablakokat (akár az emeletieket is), vagy belenőnek a légvezetékekbe. Néhány fa törésre hajlamos, ezek viharok idején balesetveszélyesek lehetnek, vagy jelentős anyagi kárt okozhatnak például a parkoló autókban. Akadnak intenzív, gyors növekedésű fajok, de ezek általában rövidebb életűek, míg számos lassan cseperedő fa sok évtizedet fog a helyén eltölteni. Nem szabad mellékesen kezelni az esztétikum kérdését sem, hiszen az utcafronti fák jellemzően azért kerülnek a földsávokba, hogy megszépítsék, feldobják, és vonzóbbá, élhetőbbé tegyék az utcát, a környéket - mondja a kertész.

Képeken 6 díszes fa az utcafrontra

Megyeri Szabolcs szerint nem lehet megnevezni általánosságban az ideális, tökéletes városi, utcafronti fát, hiszen mindig az adott körülmények és a helyben lakók igényei alapján kell válogatni azokból a fajokból, melyek egyáltalán alkalmasak a városi telepítésre. A következő fajtákat azonban mindenki figyelmébe ajánlja, hiszen igazán mutatósak, és jól dekorálják az utcafrontot. Egy-egy rövid ismertetést is fűzött a felsoroláshoz.

39070119 deba965d5fdacfa6e7f2a2522a0d1d20 wm
Megyeri Szabolcs

Kertész, kertészmérnök, blogger: látható a kertben tevékenykedve, amint a számítógép előtt dolgozik, illetve különböző médiafelületeken is ad interjút szakmai témákban. Emellett előadásokon is lehet vele találkozni akár élőben, akár videócsatornáját követve. 
Ezt is szeretjük