Gyönyörű fák az utcafrontra, amik bírják a strapát: nem nőnek nagyra és igen dekoratívak - Megyeri Szabolcs ajánlja őket

Az utcafront akkor a legszebb, ha kellemes növények díszítik.

Utcafronti fák
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy utcafront úgy igazán szép, ha különböző növények tarkítják, és úgy teljes, ha ezek között mutatós, látványosan dekoráló fák is vannak.

A facsemete-vásárlás természetesen nem tréfadolog, hiszen számos környezeti tényezőt, valamint növényi tulajdonságot sorra kell venni, hogy megtaláljuk a ház elé illő fajtákat. Megyeri Szabolcs kertészt hívtuk segítségül a témában.

- Városi, utcafronti fák esetében a választás szempontjai részben egységesek, részben pedig sajátságosak, szubjektívek. Egységesek, mert vannak állandó körülmények, ilyen például a szennyezett levegő tolerálása, a fokozott ellenállóképesség, a nem túl összetett talajigény vagy a szárazságtűrés. Az ideális városi fának meg kell felelnie ezeknek, különben a növekedés lelassul, a fa kondíciója leromlik, vagy el is pusztul.  Emellett számos egyéni, az érintett ingatlantulajdonosokra, lakókra, társasházi közösségre vonatkozó igényt is ki kell elégítenie a kiválasztott fának, ezek a preferenciák pedig változók.

Sokan nem szeretnének „szemetelő", termést, levelet intenzíven hullató fát, de hátrány lehet, ha az ültetett fa a termésével vonzza az odapiszkító madarakat, például a galambokat. A virágok, mézelő fák a méheket és egyéb rovarokat fogják odacsalogatni, ez is okozhat kényelmetlenséget, ugyanakkor akár előny is lehet adott esetben. Sok helyen nem válnak be a terebélyes, magasra növő típusok, mert árnyékolják az ablakokat (akár az emeletieket is), vagy belenőnek a légvezetékekbe. Néhány fa törésre hajlamos, ezek viharok idején balesetveszélyesek lehetnek, vagy jelentős anyagi kárt okozhatnak például a parkoló autókban. Akadnak intenzív, gyors növekedésű fajok, de ezek általában rövidebb életűek, míg számos lassan cseperedő fa sok évtizedet fog a helyén eltölteni. Nem szabad mellékesen kezelni az esztétikum kérdését sem, hiszen az utcafronti fák jellemzően azért kerülnek a földsávokba, hogy megszépítsék, feldobják, és vonzóbbá, élhetőbbé tegyék az utcát, a környéket - mondja a kertész.

Képeken 6 díszes fa az utcafrontra

Megyeri Szabolcs szerint nem lehet megnevezni általánosságban az ideális, tökéletes városi, utcafronti fát, hiszen mindig az adott körülmények és a helyben lakók igényei alapján kell válogatni azokból a fajokból, melyek egyáltalán alkalmasak a városi telepítésre. A következő fajtákat azonban mindenki figyelmébe ajánlja, hiszen igazán mutatósak, és jól dekorálják az utcafrontot. Egy-egy rövid ismertetést is fűzött a felsoroláshoz.

39070119 deba965d5fdacfa6e7f2a2522a0d1d20 wm
Megyeri Szabolcs

Kertész, kertészmérnök, blogger: látható a kertben tevékenykedve, amint a számítógép előtt dolgozik, illetve különböző médiafelületeken is ad interjút szakmai témákban. Emellett előadásokon is lehet vele találkozni akár élőben, akár videócsatornáját követve. 

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük