Fából vagy kőből is lehet a mulcs, de amit az ágyással tesz, az csoda: védi, hűti, és melegíti a kertész szerint

A mulcs többféle anyagból készülhet, és rengeteg előnye van: a kertész azt is elmondta, hogy kell kiszórni.

GettyImages-1271553584
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mulccsal már az is találkozhatott, aki a szót nem ismeri, hiszen egy gyakran használt kertészeti eszközről van szó, mely parkokban, előkertekben, köztereket dekoráló virágágyásokban is előfordul.

Nem véletlen, hogy olyan előszeretettel alkalmazzák: Megyeri Szabolcs kertészt kérdeztük meg, hogy pontosan mire, illetve hogyan lehet használni a mulcsot.

- A mulcsolás egy bevett, gyakran alkalmazott kertészeti módszer, melynek lényege, hogy a dísz- vagy akár haszonnövények alá mulcsanyagot helyeznek ki. Mulcsanyag lehet többek közt a fakéregzúzalék, a kavics, a faforgács, a szalma, a komposzt vagy a dekoratív zúzott kő.

A mulcsanyagok haszna szerteágazó, elsősorban a gyomosodást hivatottak megakadályozni, de hőszigetelő funkciójuk is jelentős, nyáron a talaj átmelegedését, télen pedig a kihűlését lassítják. A talaj vízgazdálkodására is jótékonyan hat a mulcs, a kijuttatott öntözővíz a mulcsnak köszönhetően lassabban párolog, így jobban hasznosul, ezáltal érdemi spórolás érhető el az öntözéseknél, és persze a növények is hosszabban vehetik fel az éltető nedvességet. A mulcsolt növények a kánikulai időszakban is tovább bírják a hőséget, így például egy nyaraláskor nagyobb biztonságban lesznek, de az elfelejtett öntözések sem tesznek bennük akkora kárt. Ritkábban említett, de roppant hasznos mellékhatása a mulcsnak, hogy az eső, vihar nem tudja felverni a mulccsal fedett sáros földet, így a növények nem lesznek talajjal szennyezettek, „koszosak”. Végül pedig nem szabad megfeledkezni az esztétikáról sem, a mulcsolt ágyások, kertrészek tetszetősek, díszesek, kiemelik a dísznövények szépségét, homogén, látványos alapot nyújtanak a kompozícióknak - mondja a kertész.

Ismerkedés a mulccsal: típusok

Aki ellátogat egy kertészetbe, sokféle mulccsal találkozhat. Ezeket érdemes külön-külön is megismerni, hogy a lehető legjobb választással állhassunk a kasszához.

- A legelterjedtebb a fakéregzúzalék, mely általában fenyőkéregből készül. Előnye, hogy viszonylag könnyű, így a mozgatása, kiszórása, kezelése kifejezetten egyszerű. Hátránya, hogy a talajt enyhén savanyítja, ezt egyes dísznövények rosszul tűrik, ugyanakkor ez a tulajdonsága kifejezetten hasznos, ha fenyőfélék, tuják vagy rózsák alá kerül kihelyezésre. A fakéreg komposztálódni fog, vagyis idővel természetes bomlásnak indul, ez egyfelől hasznos, mert gazdagítja a talajt, másfelől azt jelenti, hogy időről időre utánpótlás kell majd belőle. Fakéregből lehet kapni egyszerű alapkivitelt, de vannak színes, például vörös változatok, melyek kiemelkedően magas esztétikai értékűek. A kavics előnye, hogy „örökké tart”, tehát változatlan, tartós fedés készíthető belőle, ráadásul kavicsot sokféle méretben és színben lehet kapni, így nagy teret enged a fantáziának, kreativitásnak. Még elegánsabb a kőzúzalék, mely szintén lehet márványfehér vagy akár szürkés, ezüstös, de még rózsaszínes árnyalatú is. A faforgácsot, szalmát vagy komposztot csekély dekorációs értékük miatt elsősorban konyhakertekben szokás alkalmazni - részletezi a szakértő.

A cikk az ajánló után folytatódik

A mulcs felhasználása

Fontos kérdés, hogy a mulcs pontosan mely növények számára hasznos, vagy hogy van-e olyan, amihez nem érdemes kiszórni. A tökéletes eredmény érdekében hasznos tudni, hogy milyen növényre milyen mulcs való.

- A mulcsolás tulajdonképpen minden növénytípus és faj esetében alkalmazható, megkötések nincsenek, kivéve persze a kimondottan talajtakaró cserjéket, melyek hasonló funkcióval bírnak, így ezek alá már felesleges a mulcs. Az évelő vagy egynyári dísznövények ágyásai, az előkerti részek, a cserjesorok, a tuják mind mulcsolhatók, és egyöntetűen mindnek a hasznára válik a jótékony talajtakarás.

A mulcs a konyhakertben is bevethető, a haszonnövényeket ugyanis fokozottan fenyegeti a gyomosodás és a tavaszi, nyári kiszáradás. A mulcsolás kertstílustól függetlenül alkalmazható, legfeljebb a mulcsanyag típusát, stílusát szükséges a kert kialakított látképéhez igazítani, rusztikus, falusias birtokokra például a fakéreg jobb választás, modern, minimalista látképbe pedig a hófehér kőzúzalék illik jobban.

Nem maradhatnak ki a felsorolásból a balkonnövények sem, ezeket is nagyon hasznos mulcsréteggel ellátni, hiszen az edények, ládák térfogata viszonylag kicsi, így a bennük lévő föld gyorsan átmelegszik, kiszárad a meleg hetekben, a mulcsanyag ezt hatékonyan védi ki.

A mulcsolás erősen ajánlott facsemete telepítésekor is, ilyenkor a törzs köré kör alakzatban, 60-80 centiméteres átmérőben kell mulcsanyagot kihelyezni, így a zsenge, fejlődő fát nem veszélyeztetik a gazok. A módszer gyepes felületen is alkalmazandó, a pázsit ugyanis jelentős mennyiségű vizet von el, ami hátráltatja a fa fejlődését - mondja Megyeri Szabolcs.

Hogyan kell kiszórni a mulcsot?

Végül ismerjük meg a technikát! Megyeri Szabolcs adott néhány tanácsot, hogyan kell kiszórni a mulcsanyagot az ágyásokra, illetve a fák tövébe. A technikaismertetés előtt néhány hasznos tippet is adott, amitől még hatásosabb a megoldás.

- A mulcsréteg hatásfoka a díszágyásokban nagyban növelhető, ha geotextil kerül kiterítésre a mulcsozás előtt. Ezt a nemezes, lég- és vízáteresztő anyagot a talajra kell fektetni, majd a széleknél rögzíteni, például erre a célra készített, szakboltokban kapható műanyag tüskékkel. A gyommentesítő hatás geotextil nélkül is elérhető, de ilyenkor vastagabb mulcsréteg szükséges, a siker pedig nem garantálható.

Szintén szükséges a tökéletes végeredményhez a szegélyezés, hiszen enélkül a szél vagy csapadék a mulcsanyagot szétteríthetné, elhordhatná. Szegélyként alkalmazható dísztéglasor, fa vagy műanyag szegélyelem, de akár egyszerű vagy éppen dekorált deszkákból is kialakítható a 10-15-20 centiméter magas perem. Mikor az alapozás megvan, jöhet a mulcs, melyet egyszerűen ki kell szórni, majd elegyengetni, síkba hozni a területen.

Az elégséges fedéshez jellemzően 5-15 cm vastagságban szükséges kihelyezni a mulcsanyagot, de legalább annyinak kell a területen lennie, hogy az aljzat ne látszódjon. A veteményesben a helyzet egyszerűbb, a haszonnövények között elég a mulcsanyagot szétteríteni, geotextiles alátét vagy perem nem is szükségesek, hiszen a konyhakertben viszonylag gyakran történik változás, így a mulcsanyag is olykor felszedésre, újra kihelyezésre kerül - mondja a kertész.

37881399 e0cd3924291ef7000a84d79a7b888d19 wm
Megyeri Szabolcs

Kertész, kertészmérnök, blogger: látható a kertben tevékenykedve, amint a számítógép előtt dolgozik, illetve különböző médiafelületeken is ad interjút szakmai témákban. Emellett előadásokon is lehet vele találkozni akár élőben, akár videócsatornáját követve.

Így lesz burjánzó a veteményes

Korábbi cikkünkben Megyeri Szabolcs abban segített, hogy milyen módszerekkel varázsolható igazán széppé, zöldellővé és bőven termővé a veteményeskert.

Ezt is szeretjük