Gyönyörű és életerős lesz a fád, ha így ülteted el: Megyeri Szabolcs tanácsai segítenek az őszi ültetésben

Az ősz az esztendő azon szakasza, amikor elérkezik a faültetés ideje: Megyeri Szabolcs kertészt kérdeztük, mire kell figyelni.

GettyImages-133414963

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kertészkedés szerelmeseinek az egyik legszebb, leglátványosabb eredményt ígérő kihívás a dísz- és gyümölcsfanevelés, ezért sokan vásárolnak csemetéket az udvarukba, hobbikertjükbe.

Mindezt azonban nem elég szeretettel, hozzáértéssel is kell végezni, hogy a növény valóban sudár, virágzó, bő termést hozó dísze legyen a kertnek. Megyeri Szabolcs kertészt kérdeztük meg, hogy kell csemetét választani, hogyan kell azt elültetni, és miért éppen most: az ősz ugyanis a faültetésre ideális időszak az évben.

- Az ősz bármilyen facsemete ültetésére kiválóan alkalmas, legyen szó gyümölcstermőről vagy díszfáról, de ilyenkor aktuálisak a cserjeültetések is, akár sövényről vagy ehető termést hozó cserjékről van szó. Ez általánosságban az egyik legideálisabb időszak a növények telepítésére. A magyarázat egyszerű, az őszi, még enyhe, fagymentes időszakban kiültetett fák a tél beállta előtt meg tudnak erősödni, be tudnak gyökeresedni, így a hideg heteket jellemzően gond nélkül átvészelik, majd tavasszal megerősödött növényként indíthatják az intenzív növekedési fázist. Ezáltal jelentős előnnyel rendelkeznek majd a tavaszi ültetésű növényekkel szemben, amelyek csak akkor kezdik pályafutásukat - mondja a kertész.

Hol érdemes facsemetét venni?

A faültetés legfőbb időszakában nem nehéz csemetét vásárolni, ám a kertész mindenkit óva int a szakértelmet nélkülöző áruházak kínálatától.

- Az őszi szezonban szinte mindenhol lehet kapni facsemetét, még az élelmiszer-áruházakban, de akár az utcasarkon is. Tudni kell azonban, hogy a csemeték között is vannak minőségi különbségek, és az is fontos, hogy milyen a növény előélete, tehát megfelelően tartották-e, gondozták-e az értékesítés előtt. A hipermarketekben, alkalmi árusoknál kapható, jellemzően kedvező árú fácskák sajnos nem mindig vannak a legjobb kondícióban. Sokkal biztosabb választás, ha szaküzletben, tehát gazdaboltban vagy kertészetben, esetleg ismert, megbízható piaci árustól vásárolunk csemetét.

A faválasztás szempontjai

Természetesen az sem mindegy, hogy az ember hová milyen fát választ, hiszen minden növénynek másak az igényei, és ha sikeresen szeretné nevelni, akkor ezeket figyelembe kell vennie. A csemetevásárlást alaposan meg kell gondolni, a kert adottságait és a fa szükségleteit gondosan összevetni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- A dísz- illetve gyümölcsfa-válogatásnak számos szempontja van, és nem lehet eléggé hangsúlyozni a körültekintő választás fontosságát. Lényeges, hogy a kert adottságai megfelelnek-e a választandó faj igényeinek, például a naposságot, szélvédettséget, talajminőséget tekintve. Amennyiben ezek nem teljesülnek, a fa fejlődése elégtelen, a termés csekély lesz. Hasonlóan fontos szempont a fa felnőttkori mérete, nagy bosszúság ugyanis, ha a növény szó szerint a fejünkre nő, ezért sose azt nézzük, hogy hová fér el a csemete, hanem hogy a kifejlett fának jut-e majd elég hely. Ha gyümölcsfát vennénk, azt se hagyjuk ki a számításból, hogy az adott fa gyümölcsét mennyire szívesen fogyasztanánk: hiába akciós például egy szilvacsemete, ha a családban senki nem szereti különösebben a szilvát, akkor mégsem éri meg. Az esztétikai oldal sem mellékes, hiszen az a jó, ha a választott fa a küllemével, habitusával szervesen tud illeszkedni a kert világába.

Hogyan kell elültetni a csemetét?

Miután megvan a megfelelő facsemete, és az is, hogy pontosan hová fog kerülni a kertben, elérkezik a leglényegesebb lépés: az ültetésé. Ezt nagy odafigyeléssel érdemes végezni, hiszen a legéletrevalóbb növény sem ereszt gyökeret, ha nem megfelelően ülteti el az ember.

 - Az ültetés egyáltalán nem nagy ördöngösség, akár a teljesen kezdő kertbarátok is biztosan elboldogulnak vele. A tapasztalatlanabb kertészkedőknek inkább a konténeres vagy földlabdás kiszerelésű fákat ajánlom, ezek kezelése jóval könnyebb, mint a szabad gyökerű példányoké.

  1. A fának kijelölt helyen készítsünk egy ültetőgödröt, ami legyen másfél-kétszer akkora méretű, mint a fa konténere, földlabdája. Ennek az aljára helyezzünk fél arasznyi tápanyagréteget (komposztot vagy érett szerves trágyát), majd ezt fedjük be pár centiméter földdel, a tápanyag ugyanis nem érintkezhet közvetlenül a gyökerekkel.
  2. Ezután helyezzük be a gödörbe a csemetét úgy, hogy a földlabda felszíne a talaj szintjével egy síkban legyen. Körkörösen szórjuk vissza a kitermelt földet, melyet közben tenyérrel tömörítsünk. Jó, ha mindeközben egy segítő tartja a fát, hogy egyenesen álljon a törzse. A föld visszahelyezése után még egyszer tömörítsük a talajt, lábbal óvatosan taposva.
  3. A zsenge példányokat indokolt esetben egy karóhoz kötözve támogathatjuk meg, ilyenkor mindig széles, vastag szalagot használjunk, a vékony zsineg felsértheti, elvághatja a törzset. Ezután már csak egy alapos beöntözés marad, és az ültetés készen is van - sorolta a kertész a lépéseket.

A frissen ültetett fa gondozása

A szakszerű ültetés után nagyon fontos, hogy a frissen elültetett dísz-, illetve gyümölcsfa megfelelő gondozást kapjon, hogy hamar gyökeret ereszthessen, és megerősödhessen.

- A friss telepítésű fák az első hetekben gyakoribb öntözést kívánnak, ezzel lehet segíteni a gyökerek intenzív fejlődését. Az ősz végi fagyok beálltakor érdemes lehet a csemeték törzsének tövét földkupacolással védeni, ilyenkor arasznyi magasan halmozzunk földet a szár köré. Hasonló célt szolgál a törzs alsó felének meszelése, a fehér bevonat megakadályozza a növényi rész nappali felmelegedését, így az éjjeli fagyok nem okoznak akkora hősokkot. Ahol várható télen vadak (például nyúl, őz) megjelenése a kertben, ott kanyarítsunk műanyag hálót a törzs köré, így az állatok nem tudják megrágni azt. A növénybetegségek megjelenése ellen késő őszi permetezésekkel védekezhetünk, illetve fontos a friss telepítés közeléből eltávolítani a kert egyéb lombhullató fáinak leveleit, ezek között ugyanis kártevők bújhatnak meg - figyelmeztet Megyeri Szabolcs.

34363301 1ad040d00573930d8c4686cdc3ece6fe wm
Megyeri Szabolcs
Kertész, kertészmérnök, blogger: látható a kertben tevékenykedve, amint a számítógép előtt dolgozik, illetve különböző médiafelületeken is ad interjút szakmai témákban. Emellett előadásokon is lehet vele találkozni akár élőben, akár videócsatornáját követve.

Díszfák a ház elé

A következő cikkben gyönyörűen virágzó, színes levelű díszfákat mutatunk be, melyek megszépíthetik a ház előtti területet.

Ezt is szeretjük