Madárcsalogató, szépséges növények a kertbe: búvóhelyet és eledelt is biztosítanak nekik

Te sem tudsz betelni a madarak látványával, és még a csiripelésüket is szereted? Így szoktathatod a kertedbe a kedves kis tollasokat.

Madárcsalogató növények a kertbe
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A madárcsicsergés kedves muzsika nemcsak a füleknek, hanem a léleknek is. Sokan szívesen gyönyörködnek a madarakban, figyelik, ahogy repkednek, eleséget keresnek, tollászkodnak, és megállnak egy-egy pillanatra, mintha a tájat kémlelnék.

Az énekesmadarak látványa és dalolása valódi felüdülés a kertben, emellett a kis szárnyasoknak komoly hasznuk is van: megeszegetik a ház körül fellelhető rovarokat és bogarakat, így védik a növényeket azok pusztításától. Nem csoda hát, hogy a kertes házban élők szívesen csalogatnák portájukra a tollasokat. Ennek egyik legjobb módja a madárbarát kert kialakítása. 

Élelmet és búvóhelyet biztosító növények

Minél vadregényesebb a kert, annál valószínűbb, hogy madárkák költöznek bele. A védelmet nyújtó, sűrű cserjék, fészkelésre alkalmas fák, élelmet biztosító fajok jelenléte mind-mind vonzóbbá teszi számukra az udvart. Az áthatolhatatlannak tűnő növényzet azért is hasznos, mert valamelyest távol tartja a rendkívül ügyes ragadozót, a macskát. Miatta fontos egyébként, hogyha valaki etetőt is kihelyezne télire, ne a cica által könnyen elérhető pontra tegye. Ha a gyepet kicsit szabadabban hagyják nőni a tulajdonosok, nem nyírják le és gazolják ki mindenhol, azt belakhatják a madarak - például a fekete rigó vagy a vörösbegy - kedvelt csemegéjét jelentő rovarok, földigiliszták, csigák. Hasonló célt szolgál az itt-ott összegereblyézetlen avar is. 

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük