Madárcsalogató, szépséges növények a kertbe: búvóhelyet és eledelt is biztosítanak nekik
Te sem tudsz betelni a madarak látványával, és még a csiripelésüket is szereted? Így szoktathatod a kertedbe a kedves kis tollasokat.

GettyImages-466373578
beauty and style
Top olvasott cikkek

A madárcsicsergés kedves muzsika nemcsak a füleknek, hanem a léleknek is. Sokan szívesen gyönyörködnek a madarakban, figyelik, ahogy repkednek, eleséget keresnek, tollászkodnak, és megállnak egy-egy pillanatra, mintha a tájat kémlelnék.

Az énekesmadarak látványa és dalolása valódi felüdülés a kertben, emellett a kis szárnyasoknak komoly hasznuk is van: megeszegetik a ház körül fellelhető rovarokat és bogarakat, így védik a növényeket azok pusztításától. Nem csoda hát, hogy a kertes házban élők szívesen csalogatnák portájukra a tollasokat. Ennek egyik legjobb módja a madárbarát kert kialakítása. 

Élelmet és búvóhelyet biztosító növények

Minél vadregényesebb a kert, annál valószínűbb, hogy madárkák költöznek bele. A védelmet nyújtó, sűrű cserjék, fészkelésre alkalmas fák, élelmet biztosító fajok jelenléte mind-mind vonzóbbá teszi számukra az udvart. Az áthatolhatatlannak tűnő növényzet azért is hasznos, mert valamelyest távol tartja a rendkívül ügyes ragadozót, a macskát. Miatta fontos egyébként, hogyha valaki etetőt is kihelyezne télire, ne a cica által könnyen elérhető pontra tegye. Ha a gyepet kicsit szabadabban hagyják nőni a tulajdonosok, nem nyírják le és gazolják ki mindenhol, azt belakhatják a madarak - például a fekete rigó vagy a vörösbegy - kedvelt csemegéjét jelentő rovarok, földigiliszták, csigák. Hasonló célt szolgál az itt-ott összegereblyézetlen avar is. 

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük