Nem tömíti el a sok falevél az ereszcsatornát: 3 okos, de egyszerű megoldás
Gyakori és nagyon bosszantó őszi probléma az esőcsatorna eltömődése, de van megoldás.

GettyImages-978353584
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ősz beálltával egyre gyakrabban kell felsöprögetni a faleveleket, ami sok bosszúságot okoz a kertes házakban élőknek. Ennél azonban kellemetlenebb probléma is adódhat a levelek miatt.

Az ágakról leváló lomb egy része ugyanis az esőcsatornában köt ki, és egykettőre eltömíti azt, akadályozva a csapadék zavartalan áramlását a csövekben. Rendszeres tisztításra van szükség, ami rendkívül fáradságos, ráadásul balesetveszélyes is, de költséggel is jár, ha valaki szakembert hívna. Érdemes már előre gondolkodni, és beszerezni egy-egy praktikus védőeszközt, amelyek segítenek megakadályozni a csatorna eltömődését.

Miért baj, ha a csövek megtelnek falevéllel?

Ha a víz nem tud akadálytalanul lefolyni, csak pang a csatornában, akkor a csövek ettől hamar rozsdásodni kezdenek, majd ki is lyukadhatnak, és cserélni kell őket. Különböző védőeszközökkel viszont nemcsak a tisztítás jelentette gondot, hanem sok pénzt is megspórolhat az ember, hiszen ezek, segítve az esővíz szabad áramlását, kivédik a rozsdásodást, és meghosszabbítják az eresz élettartamát is.

Lombfogó kosár és rács.
Lombfogó kosár és rács.

Lombfogó kosár

Az egyik bevethető védőeszköz az ereszcsatornába illeszthető kisebb, félgömböt formáló kosár. A műanyagból és fémből is kapható megoldást közvetlenül az ejtőcső bejáratához kell elhelyezni, óvatosan a nyílásba vezetve. A megoldás előnye, hogy könnyen telepíthető, és kivédi, hogy a nehezebben tisztítható, zárt, függőleges csatornacsőbe falevél vagy más szennyeződés jusson. Hátránya, hogy csupán az ejtőcsövet védi, a csatorna többi szakaszát nem.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ereszvédő háló és rács

Aki kiterjedtebb védelmet szeretne kialakítani, és a vízszintes ereszfelületet is befedné, az ereszvédő hálót vagy rácsot is választhat. Ezek között az a legfőbb különbség, hogy a háló puha, a rács pedig merev, ezáltal az utóbbi masszívabb és tartósabb megoldás lehet. Bármelyikre is esik a választás, a célnak megfelel, hiszen a rájuk hulló leveleket nem engedik a csőbe, hanem a felületükön megszáradnak, majd egyszerűen lefújja őket a szél.

A keskeny háló rendszerint műanyagból készül, és tekercselve árulják. Méretre kell vágni, és speciálisan a célra gyártott, általában a csomagban mellékelt csatok segítségével kell felerősíteni az ereszre. A rögzítést körülbelül 40 centiméterenként szükséges a háló szélére helyezni.

Ereszvédő háló.
Ereszvédő háló.

Az általában fémanyagú, merev rácsot nem kell méretre vágni, ezeket készre gyártott lapokban árusítják. Sorban, egymás után helyezendők az esőcsatornára. Nincsenek hozzájuk külön csatok, a lapokat a rajtuk lévő kis fülek segítségével kell felpattintani az eresz szélére.

Fontos, hogy mielőtt a csatornára bármilyen védőeszköz kerül, kerüljön sor egy alapos tisztításra. Mind a csövek kitakarításához, mind az eszközök felhelyezéséhez érdemes szakembert hívni, hiszen a házilag intézett takarítás balesetveszélyes lehet. Ha valaki mégsem tenné, akkor se vágjon neki egyedül a munkának: fontos segítséget hívni, aki tartja a létrát, és segít a védőeszközökkel.

Biztonsági fólia betörők ellen

Nemcsak az eresz épségét, de a házét is fontos megóvni: a könnyen felrakható ablakfóliák ötletes betörésvédelmi eszközök.

Ezt is szeretjük