3 intő jel, hogy veszélyes a konvektor használata: szén-monoxid-mérgezést is okozhat, ha nem veszed komolyan
Még ma is sok lakásban régi konvektorokkal fűtenek, amik könnyen meghibásodhatnak.

GettyImages-1293613827
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Noha léteznek már ennél korszerűbb fűtési módszerek, rengeteg olyan régi építésű ház és lakás van, ahol még öreg konvektorokkal fűtenek.

Az ilyen berendezések - már koruknál fogva is - hajlamosak a meghibásodásra, így fokozottan figyelni kell arra, hogy nem tapasztalható-e a működésük során bármilyen rendellenesség. Ha valaki nem veszi elég komolyan a dolgot, annak komoly, akár végzetes következménye is lehet. Fontos, hogy az észlelt hibát senki ne kezdje el saját kezűleg megjavítani, és ne is fogadja el segítőkész, magukat hozzáértőnek nevező ismerősök segítségét. A konvektort csakis megbízható gázszerelő vizsgálja és szerelje meg.

3 jelenség, ami hibára utal

A konvektor meghibásodására különböző jelek hívják fel a figyelmet, ilyenek például a láng rendellenességei, ha hirtelen kialszik, vagy megváltozik a színe, de hibára utalhat a működés közben érezhető kellemetlen szag is.

konv

Ha a láng kialszik

Minden bekapcsolt gázkonvektorban jól látható a működésre kész állapotot jelző, aprócska őrláng. Ez olyankor is ég, amikor a fűtés nincs felkapcsolva. Miután a konvektort feltekerik, ez a lángocska magasabb lesz.

Problémát jelez, ha a konvektor lángja egyik pillanatról a másikra elalszik. Ezt többek között okozhatja egy alkatrész szennyezettsége, eltömődése, a kiégett vagy eldeformálódott gyújtólángégő, de akár égéstermék-visszaáramlás is, mert az elnyomja a lángot. Mivel a konvektor égésterméke, a szén-monoxid levegőbe jutása életveszélyes, a kialvó láng nagyon komoly figyelmeztető jel, hogy szakértői vizsgálatra van szükség.

A jelenség egy másik szempontból sem elhanyagolható probléma. Normális esetben a készülék automatikusan leállítja a gáz áramoltatását, miután kialudt a láng, de ha valamilyen hiba áll fenn, akkor ez elmaradhat. Ha továbbra is észrevétlenül szivárog a gáz, az mérgezés- és robbanásveszélyes is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Rendellenes színű láng

Fontos jel az is, ha a láng színe megváltozik. Normális működés közben a konvektor lángja kék színű, legfeljebb egy kissé sárgás. Abban az esetben, ha a színe teljesen sárgára vagy vörösre vált, valamilyen probléma állhat fenn, és vizsgálatra van szükség. A szerelő azt is megállapíthatja, hogy egyszerű szennyeződés váltotta ki a jelenséget, de komolyabb rendellenességre is fény derülhet. A megváltozott láng alkatrészcsere szükségességét jelzi.

Furcsa szag működés közben

Amikor hónapok után először kerül sor a konvektor begyújtására, normális, hogy égett porszagot érez az ember, hiszen az eltelt idő alatt valamennyi rárakódhatott a készülékre. Amennyiben a későbbiek során is érezni lehet a szagot, mindenképpen szerelőhöz kell fordulni, aki elvégezhet egy alaposabb tisztítást. Ha a készülék nem tiszta, az esetleges eltömődések miatt alkatrészei nem tudják jól ellátni a feladataikat, ami akár veszélyessé is teheti a konvektor használatát.

Baj, ha kattog a konvektor?

Akiknek lemezes készülékük van, sokan tapasztalják, hogy az hangos kattogó-pattogó hangot hallat. Szerencsére a hang nem hibát jelez, hanem egy természetes fizikai jelenséget, a hőtágulást kíséri. Meg is figyelhető, hogy a hang rendszerint akkor jelentkezik, ha a konvektor bekapcsolás után felmelegszik, magasabb fokozatra állítás után tovább forrósodik, vagy kikapcsolást követően lehűl. Ha valaki mégis aggódik, akkor egy gázszerelő véleményét is kikérheti, hogy megnyugodjon.

Hol szökik el a meleg?

A fűtésszezonban sok pénzt spórolhat meg az ember, ha tudja, hogy hol szökik el a meleg, vagy honnan árad be észrevétlenül a meleg.

Ezt is szeretjük