3 intő jel, hogy veszélyes a konvektor használata: szén-monoxid-mérgezést is okozhat, ha nem veszed komolyan
Még ma is sok lakásban régi konvektorokkal fűtenek, amik könnyen meghibásodhatnak.

GettyImages-1293613827
beauty and style
Top olvasott cikkek

Noha léteznek már ennél korszerűbb fűtési módszerek, rengeteg olyan régi építésű ház és lakás van, ahol még öreg konvektorokkal fűtenek.

Az ilyen berendezések - már koruknál fogva is - hajlamosak a meghibásodásra, így fokozottan figyelni kell arra, hogy nem tapasztalható-e a működésük során bármilyen rendellenesség. Ha valaki nem veszi elég komolyan a dolgot, annak komoly, akár végzetes következménye is lehet. Fontos, hogy az észlelt hibát senki ne kezdje el saját kezűleg megjavítani, és ne is fogadja el segítőkész, magukat hozzáértőnek nevező ismerősök segítségét. A konvektort csakis megbízható gázszerelő vizsgálja és szerelje meg.

3 jelenség, ami hibára utal

A konvektor meghibásodására különböző jelek hívják fel a figyelmet, ilyenek például a láng rendellenességei, ha hirtelen kialszik, vagy megváltozik a színe, de hibára utalhat a működés közben érezhető kellemetlen szag is.

konv

Ha a láng kialszik

Minden bekapcsolt gázkonvektorban jól látható a működésre kész állapotot jelző, aprócska őrláng. Ez olyankor is ég, amikor a fűtés nincs felkapcsolva. Miután a konvektort feltekerik, ez a lángocska magasabb lesz.

Problémát jelez, ha a konvektor lángja egyik pillanatról a másikra elalszik. Ezt többek között okozhatja egy alkatrész szennyezettsége, eltömődése, a kiégett vagy eldeformálódott gyújtólángégő, de akár égéstermék-visszaáramlás is, mert az elnyomja a lángot. Mivel a konvektor égésterméke, a szén-monoxid levegőbe jutása életveszélyes, a kialvó láng nagyon komoly figyelmeztető jel, hogy szakértői vizsgálatra van szükség.

A jelenség egy másik szempontból sem elhanyagolható probléma. Normális esetben a készülék automatikusan leállítja a gáz áramoltatását, miután kialudt a láng, de ha valamilyen hiba áll fenn, akkor ez elmaradhat. Ha továbbra is észrevétlenül szivárog a gáz, az mérgezés- és robbanásveszélyes is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Rendellenes színű láng

Fontos jel az is, ha a láng színe megváltozik. Normális működés közben a konvektor lángja kék színű, legfeljebb egy kissé sárgás. Abban az esetben, ha a színe teljesen sárgára vagy vörösre vált, valamilyen probléma állhat fenn, és vizsgálatra van szükség. A szerelő azt is megállapíthatja, hogy egyszerű szennyeződés váltotta ki a jelenséget, de komolyabb rendellenességre is fény derülhet. A megváltozott láng alkatrészcsere szükségességét jelzi.

Furcsa szag működés közben

Amikor hónapok után először kerül sor a konvektor begyújtására, normális, hogy égett porszagot érez az ember, hiszen az eltelt idő alatt valamennyi rárakódhatott a készülékre. Amennyiben a későbbiek során is érezni lehet a szagot, mindenképpen szerelőhöz kell fordulni, aki elvégezhet egy alaposabb tisztítást. Ha a készülék nem tiszta, az esetleges eltömődések miatt alkatrészei nem tudják jól ellátni a feladataikat, ami akár veszélyessé is teheti a konvektor használatát.

Baj, ha kattog a konvektor?

Akiknek lemezes készülékük van, sokan tapasztalják, hogy az hangos kattogó-pattogó hangot hallat. Szerencsére a hang nem hibát jelez, hanem egy természetes fizikai jelenséget, a hőtágulást kíséri. Meg is figyelhető, hogy a hang rendszerint akkor jelentkezik, ha a konvektor bekapcsolás után felmelegszik, magasabb fokozatra állítás után tovább forrósodik, vagy kikapcsolást követően lehűl. Ha valaki mégis aggódik, akkor egy gázszerelő véleményét is kikérheti, hogy megnyugodjon.

Hol szökik el a meleg?

A fűtésszezonban sok pénzt spórolhat meg az ember, ha tudja, hogy hol szökik el a meleg, vagy honnan árad be észrevétlenül a meleg.

Ezt is szeretjük