Odébb tolta a kanapét, csökkent a gázszámlája: így spórolhatsz néhány ügyes trükkel
Néhány egyszerű otthoni praktikával könnyen csökkenthető a gázszámla.

futes-cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

A novemberrel általában megérkeznek az első fagyok is, és beindul az igazi fűtésszezon. A téli időszakban az ember pénztárcájából a gázszámlára megy el a legtöbb pénz, azonban számos ügyes, otthoni praktika van, amellyel csökkenteni lehet a költségeket vagy növelni a hőérzetet - az sem mindegy, az ember hova teszi a kanapét.

A lakberendezés nem csak az esztétikai érzéket veszi igénybe; a praktikumra is oda kell figyelni, amikor az ember kiválasztja a bútorai helyét. Egy rosszul elhelyezett fotel vagy rosszul kiválasztott függöny nagyban csökkentheti az ember hőérzetét.

Bútorok a radiátor környékén

Azt már korábbi cikkeinkben is taglaltuk, hogy a radiátorra nem szabad helyezni semmit, mert csökkenti a hatékonyságát. De nem csak a tetejét nem szabad letakarni, elé sem szabad semmi súlyosat húzni, tehát ha a kanapé a radiátor előtt áll, érdemes lehet átrendezni a szobát. Nagy bútorokat azért nem jó ötlet a fűtőtest előtt elhelyezni, mert felfogják a hőt, és nem sugározzák tovább. Éppen ezért a szoba hőmérséklete sokkal alacsonyabb lesz, több gázt kell fogyasztani ahhoz, hogy elérje az ember az ideális hőhatást.

futes-fuggony

Az egyetlen dolog, ami a radiátor elé kerülhet, az a vékony függöny, mert a szövet gyorsan átmelegszik - bár sokan esküsznek rá, hogy ez is rengeteg meleget nyel el. A sötétítőfüggönyt vagy a vastagabb függönyöket azonban már érdemes a radiátor mögé kényszeríteni vagy összekötni fölötte. Télen vastag szövésű, súlyos, lehetőleg földig érő sötétítőket tegyél fel, mert ezek felfogják az ablakból és a falakból sugárzó hideget. A szoba hőellátottságát lehet még fokozni úgy is, ha a radiátor és a fal közé kerül egy hővisszaverő fóliaréteg, ami egyrészt visszatükrözi a meleget, másrészt segít, hogy abból kevesebbet nyeljen el a hideg fal.

Drapériák a lakásban

Télen az ember hőérzetén sokat javít egy vastag, puha szőnyeg - nemcsak azért, mert így nem éri a hideg földet az ember talpa, hanem azért is, mert réteget képez a hűvös padló és a meleg szoba között, kevesebb hideget sugároz a talaj. Különösen fontosak a meleg szövetek a falak, főleg az utca felőli fal esetében, így fokozható a hőérzet. Ezek a '80-as években virágkorukat élő drapériák kezdenek visszatérni a divatba. Persze nem csak a retró darabok közül lehet válogatni. Akadnak kifejezetten modern megoldások is.

Mindenképpen érdemes faliszőnyeggel ellátni az ágy melletti falat, mert sok megfázás okozója lehet a hátra sugárzó hideg. A falak szigetelésére kevésbé átmeneti, de ugyanolyan mutatós megoldást jelenthet a lambéria is, amely szintén hatásosan fogja fel a befelé törekvő hideg javát.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szigetelés házilag karácsonyi dekorációval

Télen a legtöbb meleg a nyílászárókon keresztül szivárog el a lakásból. Bent lehet tehát tartani a hőt, ha az ember megfelelően szigeteli az ajtókat és az ablakokat. Hosszú távú megoldásként érdemes lehet felszerelni szigetelőcsíkot, de jópofa házi készítésű vagy bolti szigetelőszivacsok is kaphatóak, amelyeket betehetsz a két ablakszárny közé, vagy becsúsztathatsz az ajtó alá, és elkészíthetsz akár ünnepi mintás textilből is. Karácsony közeledtével jópofa dekorációs ötlet, ha egy átlátszó plexilapra díszeket ragasztasz rizspapírból. Nemcsak mutatós, de a hideg egy részét is felfogja.

Ronda radiátor elrejtése

Bár a radiátor eltakarása a fűtés szempontjából nem a legelőnyösebb, de egy csúnya fűtőtest valóban el tudja rontani a szoba összképét. Mutatunk néhány gyönyörű megoldást arra, hogyan lehet eltüntetni szem elől.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük