Így tudja befűteni a légkondi a lakást - És miért most ellenőriztesd a berendezést?
Aki rendelkezik otthoni légkondival, hűvös estéken és reggeleken fűtésre is használhatja a készüléket.

légkondi fűtés
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ősszel eljött az ideje a klímák szokásos éves karbantartásának. Ezt a legtöbben tavaszra vagy a nyár elejére időzítik, de aki igazán előrelátó, már most, ősszel elvégezteti ezt a munkát.

Tavasszal vagy kora nyáron könnyen előfordulhat, hogy - amint ez az utóbbi években mind gyakrabban előfordul - nincs olyan klímás szakember, aki ne lenne jó előre betáblázva, azaz aki belátható időn belül el tudná végezni a munkát.

A klíma karbantartása

Aki jót akar magának, a karbantartást a garanciális idő lejárta után sem hanyagolja el, hiszen így érhető el a hatékony, energiatakarékos és biztonságos működés, valamint a hosszú élettartam. Könnyű belátni, hogy a beltéri egység eltömődött szűrőivel és a poros, szennyezett kültéri egységgel nem csak az egészségünket tesszük kockára.

légkondi
Fotó: South_agency / Getty Images Hungary

A rosszabb működési hatásfok miatt magasabb villanyszámlára lehet számítani, nem beszélve a feleslegesen nagy terhelés miatt gyorsabban elhasználódó alkatrészekről, amelyek igencsak borsos szervizszámlát eredményezhetnek.

- Sok tulajdonos nem gondol bele abba, hogy a kültéri egységekben milyen mennyiségű szennyeződés rakódhat le. Nem is kell különösebben poros levegő ahhoz, hogy az egység lamelláit eltömítsék az óránként 1200-1500 köbméter átáramoltatott levegőből lerakódó szennyezőanyagok - mondta Nagy Sándor József, az LG Electronics hazai légkondicionáló-üzletágának értékesítési vezetője.

A klímával fűteni is lehet

A csípős reggeleken és a hidegebb estéken bizonyára sokan elgondolkodnak azon, hogy jólesne némi meleghez jutni a lakásban, de - mivel a ház központi fűtésének beindítása a többség szavazatán múlik - nem biztos, hogy a távhőszolgáltató is így gondolja, és az is kétséges, hogy egy-egy ilyen alkalomra érdemes-e beindítani a cirkót.

A cikk az ajánló után folytatódik

Általában a korszerű monosplit - azaz egy kültéri és egy beltéri egységgel rendelkező - klímákat 0 Celsius-fokig jó hatékonysággal használhatjuk fűtésre, de akár -25 fokig is helytállhatnak.

- A jó hatékonyság ebben a vonatkozásban azt jelenti, hogy fagypont feletti külső hőmérséklet esetén olcsóbb lehet a készülék üzemeltetése, mint ha bekapcsolnánk a hagyományos gázfűtést - mondta a szakértő. E tulajdonsága révén egy modern hűtő-fűtő klíma ideális választás lehet nyaralókba, hétvégi házakba.

légkondi 1
Fotó: GoodLifeStudio / Getty Images Hungary

A klímák azonnal szolgáltatják a meleg levegőt, nem kell várni arra, hogy átmelegedjenek a hét közben lehűlt falak, vagyis a víkendházak tavasszal és ősszel is kényelmesen használhatóvá válnak. Ha pedig wifivezérléssel látják el a berendezést, már az odaúton be lehet kapcsolni mobil segítségével, hogy kellemes hőmérséklet fogadjon.

Elcsúfította a nappalit a radiátor, most a lakás dísze: így rejtsd el a fűtőtestet a szem elől

Némi barkácstudásra bizony szükség van, ha az ember nem szeretné, hogy a radiátor magára vonja a látogatók figyelmét, de számos olyan módszert is mutatunk, amivel a ronda fűtőtest egyszerűen láthatatlanná tehető. Mutatjuk a legötletesebb megoldásokat.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)
Ezt is szeretjük