Az ízületi fájdalom okai: nyáron a légkondi is belobbanthatja

A nyári meleget sokan csak légkondicionált helyiségekben tudják átvészelni, ami azonban hozzájárulhat akár az ízületi gyulladás belobbanásához is.

légkondicionáló ízületi fájdalom

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Vitathatatlan tény, hogy a légkondicionált helyiségekben sokkal kellemesebben kibírható a nyári hőség, dolgozni, pihenni is jobban lehet, mint a klímával fel nem szerelt lakásokban, munkahelyeken.

Az azonos hőmérsékletre és alacsony páratartalomra beállított, zárt rendszerben keringő levegő még a port és a polleneket is kizárja bizonyos mértékig. Vannak azonban hátulütői. Dr. Páll Zoltán, a Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos az összefüggésekről és a kezelési lehetőségekről beszélt. 

Nem a légkonditól keletkezik, de belobbanhat tőle az ízületi gyulladás

A csukott ablakok megakadályozzák a légmozgást, és a hideg levegőt is mindig ugyanabban a sávban fújja be a rendszer. Ez sokaknál torokfájást, sőt gyulladást, rekedtséget, fejfájást, kimerültséget, esetleg nőgyógyászati panaszokat is okozhat.

Sokan panaszkodnak ízületi fájdalomra is a légkondival összefüggésben, de azt tudni kell, hogy a klíma „csupán” belobbantani képes a lappangó ízületi gyulladást, a reumatikus betegségeket. A felhevülés utáni lehűlés, a nyirkos hideghatás pedig fokozza az izomfeszülést és -görcsöt, ami szintén fájdalmat eredményezhet.

Ízületi fájdalomnál fontos az orvosi segítség

Ha az ízületi fájdalom nem múlik el néhány napon belül, esetleg ízületi gyulladásra gyanakszunk, érdemes orvoshoz fordulni, mert így gyorsabban, hatékonyabban, az erős fájdalomcsillapítók lehetséges mellékhatásaitól mentesen gyógyulhatunk.

Reumatológus
Fotó: BSIP/Universal Images Group / Getty Images Hungary

- Az ízületi fájdalom csökkentésében nem kizárólag a fájdalomcsillapítókra lehet alapozni. Hatékony alternatív segítséget jelenthet számos módszer, mint például a hialuronsav-injekció, amely szinte megolajozza az ízületeket. A beinjektált anyag egy átlátszó gél, amely nagy koncentrációban tartalmaz hialuronsavat. A gyulladás által érintett ízületbe fecskendezzük ezt a készítményt, hogy csökkentse a fájdalmat, valamint visszaállítsa az ízület kenését és lökéscsillapítását. Szóba jöhet még az orvosi kollagénterápia, amely szintén injekciós kúraként csökkenti a fájdalmat, kezeli a kiinduló problémát - mondja dr. Páll Zoltán. - A lökéshullám-terápia is igen jó módszer, ugyanis a hullám áthatol a test felszínén, és beindítja a test öngyógyító mechanizmusait, oldja a triggereket, élénkíti az anyagcserét és a vérkeringést. Ezáltal a kezelések nem csak a fájdalmat csökkentik, de a valódi okot szüntetik meg a sérült szövetek fokozatos regenerálásával. Ugyanakkor érdemes szem előtt tartani, hogy az ízületi gyulladások részben megelőzhetők rendszeres testmozgással, a normál testsúly megőrzésével és például a légkondicionálás körültekintő kezelésével.

Íme, az ízületbarát légkondicionálás szabályai 

- Ne vigyük túlzásba a hőmérséklet-különbséget: a légkondicionált helyiség legfeljebb 6-8 fokkal legyen hűvösebb a kinti hőmérsékletnél.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- Ne irányítsuk közvetlenül magunkra a hideg levegőt. Ideális esetben már a klímaberendezések felszerelésekor érdemes úgy tervezni, hogy a főáramlat ne a legtöbbet használt területre érkezzen. 

- Ha megoldható a légkondicionáló ki- és bekapcsolása, a hűtést próbáljuk meg arra az időszakra időzíteni, amikor nem tartózkodunk az adott helyiségben. Amikor pedig már elértük a kívánt hőmérsékletet, kapcsoljuk ki a hűtést.

- Ne tartózkodjunk tartósan klimatizált helyiségben, óránként menjünk ki pár percre onnan. Légkondis munkahelyen mindig legyen nálunk melegebb ruha, amivel melegen tarthatjuk ízületeinket.  

Csökkentik a gyulladást a szervezetben: 10 egyszerű étel, amit gyakrabban kellene fogyasztani

Amellett tehát, hogy az ember felhagy a rossz szokásokkal, így az alkoholfogyasztással vagy a dohányzással, valamint a cukrot, a fehér lisztet, a feldolgozott húst vagy a gyorsételeket is elhagyja, az egészséges, gyulladáscsökkentő diéta támogatja igazán a testet.

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük