Így tisztítsd a légkondit saját kezűleg: nem kell hozzá szerelőt hívni

Hogyan, hányszor és miért kell tisztítani a légkondit? Mutatjuk a válaszokat.

Légkondi tisztítása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nyáron sok lakásban szinte állandóan megy a légkondi, és mivel a lakás levegője ezen a készüléken halad keresztül, ezért kifejezetten fontos, hogy az mindig tiszta legyen.

A légkondicionáló berendezés páragazdag közegében jól tenyésznek a különböző kórokozók, amelyek légúti fertőzéseket okozhatnak, emellett a készülék könnyen el is tömődhet, mert megállhatnak benne az átmozgatott levegőben szálló finom por és egyéb szilárd anyagok.

Légkondi tisztítása házilag

Legalább évi kétszer kell tisztítani a légkondit ahhoz, hogy megfelelően működjön. Ezt célszerű tavasszal és ősszel elvégezni, hogy azokban az időszakokban, amikor a legtöbbet használod a készüléket, ne okozhasson gondot.  

legkondi-tisztotas

A koszos készülék több áramot is fogyaszt, így energiatakarékosság szempontjából is jó, ha mindig megfelelően működik a klíma az otthonodban. Maga a tisztítás pedig egy rövid művelet, mindössze 20-30 percet vesz igénybe, ezért nem érdemes halogatni.

A porszűrő tisztítása

A poszűrő tisztítása a klímatakarítás első és legfontosabb lépése. Ehhez kapcsold ki, és áramtalanítsd a légkondit, ezután nyisd fel a készülék fedelét, és távolítsd el a porszűrőt. A szűrő felelős azért, hogy a levegőben szálló por ne jusson vissza a lakásba, így meg tud ülni rajta a szennyeződés. Ha nem nagyon koszos, elég lehet kiporszívóznod, ha komolyabb beavatkozásra van szükség, merítsd ecetes vízbe, hagyd benne 1-2 órát, azután vedd ki, és hagyd megszáradni, mielőtt visszatennéd.

A szűrőt érdemes gyakrabban tisztítani, mint a készüléket. Havonta-háromhavonta szükség lehet egy porszívózásra. Ha jól karban tartod, azzal sokat teszel az egészségedért, és a készülék megfelelő működéséért. Ha szakadást, sérülést, hibát találsz a szűrőn, ideje lecserélni azt.

A légkondi belseje

A szűrők eltávolítása után jön a légkondi belsejének kitisztítása. Ezt is kezdheted egy porszívózással, de csak óvatosan, nehogy bármiben is kárt tegyél odabenn. Ha van gőztisztítód, azt is használhatod, de ilyenkor mindenképpen várj pár percet, hogy megszáradjon a gép, mielőtt a következő munkafázishoz látsz.

Az előtisztogatás után jöhet bármilyen, boltban beszerezhető klímatisztító spray. Ezek már 1000 forint körül kaphatóak, és gondoskodnak arról, hogy a baktériumok ne maradjanak életben a légkondi belsejében. Jó alaposan fújd be a készüléket, majd várj legalább tíz percet - vagy annyit, amennyit a használati utasítás ír. Eközben már visszateheted a légszűrőket, és lecsukhatod a légkondi tetejét.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha a belső rész megszáradt, a készüléket helyezd újra áram alá, majd nyitott ablak mellett kapcsold be, és járasd öt percig. Eleinte kellemetlen szaga lehet, de ennyi idő elég ahhoz, hogy a klímatisztító vegyszer maradékait is kiszellőztesd, és a légkondid megint tökéletesen működjön.

Ha nem vagy magabiztos, vagy még sosem láttad, hogyan zajlik ez a művelet, eleinte - de akár a későbbiekben is - ajánlott lehet gyakorlott légkondiszerelőhöz fordulni, hiszen a művelet nem drága, nagyjából tízezer forintba kerül, azonban így a takarítás is egészen biztosan alapos lesz, ráadásul a szakember észrevehet olyan problémákat is, amelyek neked elkerülik a figyelmedet. 

Hogyan hűtsd a lakást természetes módszerekkel?

Ha nincs otthon légkondi, akkor sem kell szenvedned a nyári kánikulától. Néhány egyszerű módszer segítségével könnyen hűvösen tarthatod a lakást még a legrekkenőbb hőség idején is. Mutatjuk a legjobb természetes megoldásokat.

Így hűtsd le a lakást légkondi nélkül: egyszerű, olcsó megoldások a nyári melegben

Nézegess képeket!

Elolvasom

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük