Hűvösen tartják a lakást a legnagyobb kánikulában is: 5 házi módszer, ami segít a nagy melegben

Nem csak az árnyékolás és a szellőztetés segíthet.

meleg-ventillator-kanikula-no
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az igazán meleg napokon az ember másra sem vágyik az izzadás után, mint arra, hogy hazamehessen hűsölni, azonban sokszor otthon sem éri megkönnyebbülés, mert nincs légkondi, és a lakás ugyanolyan meleg, mint az iroda vagy a város többi része.

Számtalan egyszerű megoldás létezik arra, hogy hidegen tartsd otthonod. Ezek egy része régóta ismert, egy része pedig egészen új keletű tipp és technika. Összegyűjtöttük a leghasznosabbakat, hogy hőguta nélkül átvészelhesd a nyári hónapokat.

Szellőztess éjszaka!

Az éjszakai szellőztetés az egyik legjobban bevált megoldás, ha az ember hűteni akarja a lakását. Sajnos csak addig működik, amíg odakint tényleg fokokkal hidegebb van, mint odabent. A lényege, hogy késő délután vagy este kell kinyitni az ablakot, amikor már nem éri a nap. Amíg ébren vagy, tárd ki minél szélesebbre, csinálj egy kis kereszthuzatot, de éjszakára is nyitva hagyhatod bukón. Ez reggelre kellemesen lehűti a lakást, ráadásul jobban is fogsz aludni tőle.

no-ablak-reluxa-arnyekolas

Ne engedd be a fényt!

Minél jobban ki tudod zárni a fényt, annál jobb. Használj reluxát, spalettát, sötétítőfüggönyt, ami csak elérhető, a lényeg, hogy a napfény ne tudja felmelegíteni a lakás levegőjét. Ez elsőre úgy tűnhet, mintha arra próbálnánk rávenni, hogy élj egy barlangban, de ezt csak azokkal az ablakokkal kell megtenned, melyeket közvetlenül ér a napfény. A keletiekre csak reggel, a nyugatiakra csak délután kell figyelni, az északiakat pedig elég csak árnyékolni.

Párásítsak vagy ne?

A pára hőt von el a környezetből, így rövidtávon jó megoldás lehet, ha például szórófejes flakonból hideg vizet permetezel, gyakrabban mosol fel, vagy vizes függönyt teszel az ablak elé, azonban hosszútávon a levegőben maradó pára akár fokokkal is emelheti a szobában a hőérzetet, így, ha egy mód van rá, ezt a megoldást csak mértékkel használd, ha nem szeretnél egy dzsungelben lakni. A teregetést nyáron érdemes a szabadba száműzni, mert ott gyorsabban száradnak a ruhák.

Így használd a gépeket otthon!

A működő elektromos berendezések rengeteg hőt adnak le. Míg például a hűtőt nem tudod kikapcsolni, addig törekedni kell rá, hogy minél kevesebbet használd a számítógépet vagy a tűzhelyet, utóbbi ugyanis egy kis lakást percek alatt akár egy teljes fokkal is felfűthet. Ha van teraszod vagy kerted, próbálj minél többet grillezni, így a főzés kikerül a lakásból. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Praktikák a gyors felüdülésre

Ha elképesztően meleg van, és semmi más nem működik, próbáld ki a jeget a ventilátor előtt. Ugyan csak ideiglenes megoldás, de nagyon jó érzés a legnagyobb kánikulában. Tegyél egy tál jeget a ventilátor elé, a propellert pedig fordítsd magad felé, így a jég által lehűtött levegőt egyenesen rád fújja. Ez egy kis enyhülést hoz majd. Azt azonban fontos észben tartani, hogy a túl sok ventilátorhasználat is lehet káros, így igyekezz, hogy ne menjen állandóan a készülék, ha otthon vagy.

Tíz tipp a lakás lehűtésére

Ha további ötletekre vágysz azzal kapcsolatban, hogyan hűthetnéd le az otthonodat a nyári hónapokban, olvasd el képes összefoglalónkat, melyben találhatsz újdonságokat is.

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük