Ventilátor vagy légfújó oszlop? Végigvesszük, melyik a jobb a nagy hőségben

Lapátos ventilátor vagy toronyventilátor, melyik a jobb?

ventilator-cover
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nyáron a legfontosabb kérdés, hogy hogyan éljük túl a kánikulát. Mert hiába szellőztet tisztességesen az ember, hiába árnyékol, egy tartósan meleg időszak során a lakás is átforrósodik. Ezen segítenek a különböző ventilátorok.

Egy kis légmozgás csodákra képes, és akár fokokkal is javíthat a hőérzeten. Az azonban egyáltalán nem mindegy, milyen ventilátormodellt választasz a lakás hűtésére. A toronyventilátornak és a hagyományosnak is megvannak az előnyei.

Hogyan válassz ventilátort?

A ventilátor kiválasztása szempontjából kardinális kérdés, hogy hova fog kerülni a lakásban. A torony általában szűkebb szobákban működik jól. Kis mérete miatt könnyen beállítható a sarokba, ahonnan a forgásnak köszönhetően az egész szobát hűtheti. Ezzel szemben a lapátos ventilátorok,  sokkal nagyobb terek levegőztetésére is képesek lehetnek.

ventilator

Az is lényeges kérdés, hogy milyen célra vásárolja az ember a ventilátort. A toronyventilátoroknak ugyanis számos beépített funkciójuk lehet - bár ezeknek meg is kérik az árát. Akad, amelyik nemcsak a levegőt mozgatja, hanem hűt is. Megint más készülékek megszűrik a levegőt, így porallergiásoknak ezek például ideális választást jelenthetnek.

Az sem utolsó szempont, hogy milyen hangos a készülék. Az újonnan vásárolt példányoknál a zajszintet jelzik a dobozon, de általánosságban a toronyventilátorok halkabbak, ez főleg a drágább modellekre igaz. A lapátok ugyanis mindig generálni fognak egy alapzajt, akármilyen néma motorral szerelik is fel őket.

Szintén lényeges szempont, amire gondolni kell a kiválasztásnál, a biztonság, főleg, ha gyerek vagy kisállat van a családban. Hiába a biztonsági rács, a lapátos ventilátor veszélyesebb. Bármi beleakadhat, bármit beránthat, ráadásul könnyebb felborítani is, így ilyenkor érdemes lehet inkább toronyventilátort választani, ez nehezebben dől fel, és nehezebben okoz sérülést.

A cikk az ajánló után folytatódik

Egyéb módszerek a lakás hűtésére

A szellőztetést és az árnyékolást már mindenki jól ismeri, de ezen kívül is akadnak még hasznos tippek, melyek segíthetnek átvészelni a nyári meleget. Ezekből gyűjtöttünk össze egy csokorra valót.

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük