Mi a teendő, ha a nyári vihar elviszi az áramot? Nem mindenki tudja, pedig fontos lenne

Elment az áram, mit kell tenni?

Áramszünet esetén teendők
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A rengeteg esővel, sűrű villámlással érkező nyári viharok nemcsak azért kellemetlenek, mert esernyő nélkül pillanatok alatt csurom vizes lehet az ember, hanem azért is, mert gyakran viszik magukkal az áramot.

A vihar számtalan módon okozhat áramkimaradást. Van, hogy már elég a nagyobb erejű szél, hogy vezetékeket rongáljon meg, de a villámlás is komoly gondokat okozhat, és egy központban keletkező probléma miatt hosszú órákra elmehet a világítás, az elektromosság.

Mi a teendő áramszünet esetén?

Áramszünet esetén két fontos dolog van, amire érdemes odafigyelni. Az első és magától értetődőbb jó tanács, hogy óvatosan kell bánni a gyertyával a lakásban. Főleg olyankor, ha még nagy a mozgás, vagy gyerek és háziállat is tartózkodik a házban.

aramszunet-gyertya

Persze, a sötét nem a legkellemesebb, de sokkal biztonságosabb az elemlámpa, ha fényre van szükség. Ha mégis gyertyát gyújtasz, győződj meg róla, hogy az valóban fel tudja fogni a viaszt, és biztosan áll a lábán, azután tedd olyan helyre, ahol nem éri el a háziállat, és nehéz feldönteni. Az extra biztonság kedvéért tehetsz alá fémtálcát is, hogy akkor se okozzon nagy bajt, ha mégis eldőlne.

A cikk az ajánló után folytatódik

A másik fontos dolog egy áramszünet esetén, hogy igyekezz kihúzni minden vezetéket a konnektorokból, valamint kapcsold le a lámpák javát, csak egyet hagyj égve, hogy észrevehesd, amikor visszatér az áram. Erre azért van szükség, mert a hirtelen visszatérő áramellátásra így nem egyszerre fog visszacsatlakozni az összes készülék, így kisebb a kockázata, hogy túlterheled az otthoni rendszert.

Ugyan hosszú áramszünetre a 21. században már csak ritkán kerül sor, de a közelmúltban is nem egy olyan példa volt, melyben egész települések maradtak akár napokra is áramellátás nélkül, így nem árt, ha a spájzban az ember tárol mindig több napra elegendő konzervet vagy száraz élelmiszert, illetve áramkimaradás idején érdemes ritkán látogatni a hűtőt, mert hamarabb kiengednek az ételek, ha gyakran nyitja rájuk az ember az ajtót. Érdemes lehet a fagyasztót törölközőkkel körbetekerni, hogy így szigeteld. 

Hibát is jelezhet

Ha gyakran megy el az áram az otthonodban, és nem a vihar az oka, az arra utalhat, hogy valahol probléma van az elektromos rendszerben. Mutatjuk, milyen más esetekben érdemes még szakértőhöz fordulni.

Melegszik a konnektor? 7 intő jel, ami zárlathoz vezethet

Nézegess képeket!

Elolvasom

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük