Elromlott a sütő, ki fizesse ki? A bérlőé vagy a bérbeadóé a felelősség?

Kit terhel a háztartási gépek cseréjének költsége?

alberlet

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Elromlott a sütő, nem fűt a bojler - ezek a hibák bármelyik háztartásban előfordulhatnak, de mi történik akkor, amikor az albérletben üt be a baj? Kinek a felelőssége az elromlott vagy meghibásodott háztartási gépek cseréje?

Amikor az ember kivesz egy albérletet, célszerű lefektetni a karbantartás feltételeit, és jegyzéket felvenni azokról az elektromos háztartási gépekről és bútorokról, melyek már a lakásban voltak az átadáskor. Ez mind a bérlőt, mind a bérbeadót védi, hiszen így pontosan lehet tudni, melyik tárgy kinek a tulajdonát képezi.

Kit terhel a csere felelőssége?

A bérlő köteles karbantartani a lakásban található gépeket és eszközöket, azonban, ha azok elromlanak, a bérbeadó köteles őket kicserélni, kivéve, ha felmerül, hogy a meghibásodás oka a nem rendeltetésszerű használat, ezért a gépet érdemes hivatalos szervizbe vinni, hogy ott nyilatkozzanak róla, miből ered a baj.

suto-tuzhely

Természetesen a bérlő is vehet új sütőt, új bojlert a lakásba. Ezt a bérbeadó köteles levonni a bérleti díjból, vagy más módon beszámítani a lakás költségébe. 

A kisgépek és nem létfontosságú eszközök persze, maradhatnak a bérlő tulajdonában is, ha nem akarja kifizettetni őket a bérbeadóval. Azonban az általános életminőségért felelős nagygépek cseréje, azok működőképességének biztosítása mindig a bérbeadó felelőssége. Így, ha nincs meleg víz, vagy nem működik a fűtés, azt minden körülmények között cserélni kell. A bérlő követelheti az ilyen hibák kijavítását.

Ha a javítási munkák közben a lakás nem használható, például a fűtéskimaradás miatt annyira kihűl, hogy lakhatatlanná válik, a bérbeadónak biztosítania kell megfelelő átmeneti szállást is a bérlőjének arra az időre, amíg a hibát kijavítja.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Háztartási gépek elrejtése

Némelyik háztartási gép ormótlan, és messze nem nyújt esztétikus látványt, de egy-két ügyes otthoni trükkel, jópofa megoldással könnyen elrejthetőek szem elől, hogy ne rontsák a szoba hangulatát. Mutatjuk a legjobb tippeket.

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük