Lakás-bérbeadási kisokos kezdőknek: mutatjuk, hogy csináld okosan

Mi legyen a szerződésben? Mennyit kell fizetni utána? Ezekre kell odafigyelned.

Adózás lakás bérbeadása után
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A lakáskiadás az egyik legbiztosabb állandó bevétel, az üresen maradó ingatlanból könnyű bevételhez jutni. Mutatjuk, hogyan teheted ezt meg, és mik a buktatói.

A lakáskiadás korántsem olyan egyszerű, mint az ember gondolná. Egyfelől az így szerzett jövedelem után is adózni kell, másfelől rengeteg az akadály, melybe belefuthatsz az út során.

Mire figyelj a szerződésben?

Egy korábbi cikkünkben már összegyűjtöttük, mire kell figyelnie a bérlőnek, amikor aláírja a bérleti szerződést. Ezek java a bérbeadót is védi, de a tulaj szempontjából a legfontosabb mégis az, hogy közjegyző előtt történjen a szerződéskötés.

dühös-főbérlő

A közjegyző által elkészített bérleti szerződés közokirattá válik, és így, ha a bérlő nem teljesíti a kötelezettségeit, nem kell bírósághoz fordulni, és hosszasan pereskedni, hogy a bérbeadó érvényesíthesse a jogait. Hiába születik írásos megállapodás a bérlő és a tulajdonos között, az még nem kényszerítő erejű, míg nem hitelesíti közjegyző. Ez nagyban meggyorsítja a pénzhez jutást, illetve vitás esetben a bérlő kiköltöztetését, ami máskülönben elhúzódhat, és költségessé válhat.  

Kiköltözési nyilatkozatot is írass alá közjegyző előtt a bérlővel, így nem járhatsz úgy, hogy nem tudod kilakoltatni a lakódat. Ha a bérlő nem hajlandó ezt megtenni, vagy más megoldást javasol, inkább ne add ki neki a lakást, mert ezek mind a te biztonságodat garantálják.

Fontos ezen kívül, hogy a szerződésbe belefoglald a kiadás állapotát, ha kell, készíts hozzá fényképes dokumentációt. Írásban le kell fektetni, hogyan osztozol a bérlővel a felmerülő költségeken, meg kell állapodni abban, hogy a kaució lelakható vagy visszatérítendő-e, és abban is, hogyan és mikor ellenőrizheted a lakást.

Ezek mellett meg kell még állapodni abban, hogy a lakód fogadhat-e vendégeket, rendezhet-e összejöveteleket. Érdemes figyelmeztetni őt a maximális megengedett zajszintre, mely városonként, kerületenként, de még panelházanként is különbözhet, illetve az adott lakóközösségben elvárt normákra. Nem árt megállapodni abban is, hogy a bérlő végezhet-e munkálatokat a házban, és, ha igen, azok költsége hogyan jelenik meg a havi bérleti díjban. 

Tudd, kinek akarod kiadni a lakásodat - ez nagyban függ a lakóközösségtől vagy a szomszédságtól is. Határozd meg, hogy a lakó tarthat-e háziállatot, és, hogy mi a helyzet a gyerekekkel. Ezeket mind érdemes belefoglalni a szerződésbe is, hogy a későbbiekben lehessen rá hivatkozni.  

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Hogyan adózz a lakáskiadásnál?

Idéntől valamelyest egyszerűbb a bérbe adott ingatlan utáni adózás. 2018 előtt az 1 millió forintot meghaladó éves bevétel után 15% személyi jövedelemadóval és 14% egészségügyi hozzájárulással is kellett számolni, január óta viszont ezt a fajta jövedelmet már csak a 15%-os szja terheli.

Az adót nem a tiszta bevétel után kell fizetni. Kétféleképpen állapítják meg az adó mértékét. Az első és egyszerűbb módszer a 10%-os költséghányad, ebben az esetben a havi kiadásból származó bevételed 10%-át költségként számolhatod el, a jövedelemadó mértékét pedig a fennmaradó 90%-ból számolják ki. Ha például havi 100 ezer forintért adod bérbe a lakásodat, ennek 90%-a 90 ezer forint. Az adó tehát ennek a 15%-a, vagyis 13 500 forint lesz.

A tételes költségelszámolás egy kicsit bonyolultabb, de lehet, hogy jobban megéri. Ebben az esetben a kiadás bevételéből levonhatod a költségeidet, és az adót ezután fogod fizetni. Költségként számolható el minden lakásra fordított kiadás, amit számlával tudsz igazolni, és az amortizáció, a lakás állapotromlása - ennek jogcímén 2%-ot számolhatsz el, de csak vásárolt ingatlan után.

A rendes adózás és a közjegyző készítette szerződés nagyon fontos, ha lakást akarsz kiadni, mert a nem jogszerűen kiadott ingatlan rengeteg pénzedet elviheti, és lehet, hogy hosszú időre kellemetlen lakókhoz láncol, akik nem hajlandóak kiköltözni a tulajdonodból.

Így tedd még vonzóbbá a lakásodat!

Akár ki akarod adni az ingatlanod, akár magadnak szeretnéd kicsinosítani, a legapróbb lakásokból is varázsolhatsz mesebeli szépségű menedéket a fárasztó hétköznapok után. 

Aprócska lakás, de teleültették zöld növénnyel: gyönyörű lett a végeredmény

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük