Lakás-bérbeadási kisokos kezdőknek: mutatjuk, hogy csináld okosan

Mi legyen a szerződésben? Mennyit kell fizetni utána? Ezekre kell odafigyelned.

lakas-berbeadas

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A lakáskiadás az egyik legbiztosabb állandó bevétel, az üresen maradó ingatlanból könnyű bevételhez jutni. Mutatjuk, hogyan teheted ezt meg, és mik a buktatói.

A lakáskiadás korántsem olyan egyszerű, mint az ember gondolná. Egyfelől az így szerzett jövedelem után is adózni kell, másfelől rengeteg az akadály, melybe belefuthatsz az út során.

Mire figyelj a szerződésben?

Egy korábbi cikkünkben már összegyűjtöttük, mire kell figyelnie a bérlőnek, amikor aláírja a bérleti szerződést. Ezek java a bérbeadót is védi, de a tulaj szempontjából a legfontosabb mégis az, hogy közjegyző előtt történjen a szerződéskötés.

dühös-főbérlő

A közjegyző által elkészített bérleti szerződés közokirattá válik, és így, ha a bérlő nem teljesíti a kötelezettségeit, nem kell bírósághoz fordulni, és hosszasan pereskedni, hogy a bérbeadó érvényesíthesse a jogait. Hiába születik írásos megállapodás a bérlő és a tulajdonos között, az még nem kényszerítő erejű, míg nem hitelesíti közjegyző. Ez nagyban meggyorsítja a pénzhez jutást, illetve vitás esetben a bérlő kiköltöztetését, ami máskülönben elhúzódhat, és költségessé válhat.  

Kiköltözési nyilatkozatot is írass alá közjegyző előtt a bérlővel, így nem járhatsz úgy, hogy nem tudod kilakoltatni a lakódat. Ha a bérlő nem hajlandó ezt megtenni, vagy más megoldást javasol, inkább ne add ki neki a lakást, mert ezek mind a te biztonságodat garantálják.

Fontos ezen kívül, hogy a szerződésbe belefoglald a kiadás állapotát, ha kell, készíts hozzá fényképes dokumentációt. Írásban le kell fektetni, hogyan osztozol a bérlővel a felmerülő költségeken, meg kell állapodni abban, hogy a kaució lelakható vagy visszatérítendő-e, és abban is, hogyan és mikor ellenőrizheted a lakást.

Ezek mellett meg kell még állapodni abban, hogy a lakód fogadhat-e vendégeket, rendezhet-e összejöveteleket. Érdemes figyelmeztetni őt a maximális megengedett zajszintre, mely városonként, kerületenként, de még panelházanként is különbözhet, illetve az adott lakóközösségben elvárt normákra. Nem árt megállapodni abban is, hogy a bérlő végezhet-e munkálatokat a házban, és, ha igen, azok költsége hogyan jelenik meg a havi bérleti díjban. 

Tudd, kinek akarod kiadni a lakásodat - ez nagyban függ a lakóközösségtől vagy a szomszédságtól is. Határozd meg, hogy a lakó tarthat-e háziállatot, és, hogy mi a helyzet a gyerekekkel. Ezeket mind érdemes belefoglalni a szerződésbe is, hogy a későbbiekben lehessen rá hivatkozni.  

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Hogyan adózz a lakáskiadásnál?

Idéntől valamelyest egyszerűbb a bérbe adott ingatlan utáni adózás. 2018 előtt az 1 millió forintot meghaladó éves bevétel után 15% személyi jövedelemadóval és 14% egészségügyi hozzájárulással is kellett számolni, január óta viszont ezt a fajta jövedelmet már csak a 15%-os szja terheli.

Az adót nem a tiszta bevétel után kell fizetni. Kétféleképpen állapítják meg az adó mértékét. Az első és egyszerűbb módszer a 10%-os költséghányad, ebben az esetben a havi kiadásból származó bevételed 10%-át költségként számolhatod el, a jövedelemadó mértékét pedig a fennmaradó 90%-ból számolják ki. Ha például havi 100 ezer forintért adod bérbe a lakásodat, ennek 90%-a 90 ezer forint. Az adó tehát ennek a 15%-a, vagyis 13 500 forint lesz.

A tételes költségelszámolás egy kicsit bonyolultabb, de lehet, hogy jobban megéri. Ebben az esetben a kiadás bevételéből levonhatod a költségeidet, és az adót ezután fogod fizetni. Költségként számolható el minden lakásra fordított kiadás, amit számlával tudsz igazolni, és az amortizáció, a lakás állapotromlása - ennek jogcímén 2%-ot számolhatsz el, de csak vásárolt ingatlan után.

A rendes adózás és a közjegyző készítette szerződés nagyon fontos, ha lakást akarsz kiadni, mert a nem jogszerűen kiadott ingatlan rengeteg pénzedet elviheti, és lehet, hogy hosszú időre kellemetlen lakókhoz láncol, akik nem hajlandóak kiköltözni a tulajdonodból.

Így tedd még vonzóbbá a lakásodat!

Akár ki akarod adni az ingatlanod, akár magadnak szeretnéd kicsinosítani, a legapróbb lakásokból is varázsolhatsz mesebeli szépségű menedéket a fárasztó hétköznapok után. 

Ezt is szeretjük