Nyaralni készülsz, és üres a lakás? Így nem fogják kiszúrni a betörők a házadat

Egyszerű tippeket mutatunk, hogy nyugodtabban pihenhess.

betoro
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nyaralások idején történik a legtöbb betörés, hiszen ilyenkor hosszabb időre maradnak felügyelet nélkül a házak és lakások, az őrizetlenül hagyott értékek pedig vonzzák a tolvajokat. Egy kis odafigyeléssel jelentősen csökkenthető a betörések kockázata.

Persze, semmi nem garantálja a tökéletes biztonságot, de sokkal nyugodtabban telhet a pihenés, ha tudod, hogy mindent megtettél az otthonod biztonsága érdekében.

Hogyan kerüld el a betörőket?

Mind egy családi ház, mind egy lakás esetében az a legfontosabb, hogy ne látszódjon, hogy üres. Végig kell gondolni, mi minden jelezheti az idegeneknek, hogy nem vagy otthon, és el kell tüntetni ezeket a jeleket. Meg kell kérni egy megbízható szomszédot vagy egy barátot, hogy időnként ürítse ki a postaládát. Családi házban húzza ki az üres kukákat, amikor viszik a szemetet. Időnként járja körbe a lakást, és mozgassa a redőnyt.

betoro-betores

Ha nem tudsz senkit megkérni, semmiképpen se hagyd lehúzva a reluxát és összehúzva a függönyt, mert az biztos jele annak, hogy nem tartózkodnak a lakásban. A kertet/erkélyt tedd rendbe, mert a hetekig ugyanott hagyott gyerekjáték vagy slag is azt mutatja, hogy nincsenek otthon. 

Ha tudsz, szerezz be egy időzítőt, ami fel-le kapcsolja a villanyt a lakásban a mozgás látszatát keltve, akár éjszaka is. A mozgásérzékelő felszerelése is elbátortalaníthatja a betörőket, mert nemcsak azt mutatja, hogy a lakók figyelnek a biztonságra, de a szomszédok figyelmét is felkeltheti, akik tudják, hogy senki nem tartózkodik a házban.

Ne könnyítsd meg a betörők dolgát!

Az ember nem is gondolná a sietős pakolás közben, mennyi mindennel könnyítheti meg tudat alatt a betörők dolgát, kezdve az elöl hagyott pótkulcsoktól a kint felejtett létráig.

Zárhatóvá kell tenni az elektromos mérőóra szekrényét, hogy a betörők ne tudják lekapcsolni az áramot, ezzel pedig kiiktatni a riasztót.

betörés

Jól zárd be az ajtót és az ablakokat is, mert könnyen maradhat nyitva valami. Főleg a bukóra állított ablakokkal szokott ilyesmi előfordulni. A hibás zárakat cseréld le még nyaralás előtt. Figyelj rá, hogy az ablakok-ajtók szerkezete elég erős legyen.

Ne hagyj semmilyen értéket az ablak közelében, mert a betörők könnyű, gyors prédának ítélhetik. Különösen igaz ez családi házakra és a panelházak első két emeletére. Hosszú távra érdemes lehet törhetetlen üveget beszerelni, esetleg ráccsal látni el az ablakot kívülről.

A legfontosabb, hogy bármennyire is izgatott vagy a nyaralással kapcsolatban, ne híreszteld, hogy elutazol. Ha a közösségi médiára posztolsz, és mindenképpen meg akarod osztani az élményeket, legalább a helymeghatározást iktasd ki, és ne írd le, mikori a kép, vagy hol készült. Semmiképpen se tedd a posztot nyilvánossá, hogy bárki hozzáférhessen, mert a betörők is szívesen vadásznak áldozatokra az interneten.

A cikk az ajánló után folytatódik

A riasztó telepítése a legbiztosabb megoldás a hívatlan vendégek ellen. A rendszer kiépítéséhez ma már nem kell bankot robbantani, és így a házat/lakást állandóan szemmel tudják tartani, mialatt nyaralsz. Érdemes biztosítani a lakást betöréskár ellen, hogy, ha mégis beütne a baj, kisebb legyen az anyagi veszteség.

Hova rejtsd az értékeidet?

Az emberek elképesztően kreatívak tudnak lenni, ha arról van szó, hogy el kell rejteni az értékeiket. Ezekben a lakásokban biztosan nem járnának sikerrel a betörők, annyira trükkös rejtekhelyeket találtak a tulajok.

A képek forrása: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük