Betörőt látsz? Ezt kell megfigyelned rajta a pontos személyleíráshoz

Ha csalót vagy gyanús személyt látsz, a precíz személyleíráshoz tudnod kell, mit kell megfigyelni rajta.

Betörő személyleírása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha az ember bűncselekmény tanúja, netán áldozata lesz, természetes, hogy a pánik miatt nehezen jegyzi meg a bűnelkövető külső jegyeit, ez viszont a pontos személyleírást és a bűnöző megtalálását is megnehezíti a rendőrség számára. Bár nem könnyű higgadtnak maradni, ha néhány fontos kritérium az eszedbe jut, az sokkal precízebb, részletesebb személyleírást tesz lehetővé.

Az Országos Rendőr-főkapitányság nemrégiben mutatta be Személyleírás című könyvét, melynek célja az volt, hogy megújítsa a rendőrség személyleírási fogalomrendszerét, így sikeresebb legyen az adatok rögzítése és az azonosítás. Ennek apropójából felhívták a figyelmet arra is, hogy milyen jegyeket kell megfigyelni a bűnelkövetőn vagy egy keresett személyen.

Test, arc, ruha, viselkedés

Az összefoglalójuk szerint a magasságot, a szemszínt, a hajszínt, az öltözködést és a különös ismertetőjeleket kell megjegyezni elsősorban, de más tulajdonságok is segíthetnek az azonosításban, így a járás, a beszéd vagy a nonverbális viselkedés. Összegyűjtöttünk néhány információt, amit jó, ha megtanulsz, mielőtt a baj megtörténik.

Akár egy betörőt látsz a házban, akár egy csaló próbál átverni, a lehetőségekhez mérten alaposan meg kell nézni a személyt. Ha tudod, először figyeld meg a test külső jellemzőit, a magasságot, az alkatot és az illető körülbelüli életkorát.

Ha lehet, a részletekre is figyelj!

Ezt követően az arcot is minél jobban meg kell jegyezni: a fej és az arc alakja, a homlok magassága, de az orr szélessége, a szemek színe és távolsága, a szemöldök mérete, az áll, a fül és a száj is árulkodó lehet. Ha bármiféle seb vagy anyajegy látható, feltétlenül meg kell említeni a rendőrségen.

A ruházat segíthet egy eltűnt személy vagy egy bűnelkövető megtalálásában is. A cipő és a ruházat színe, anyaga, a kiegészítők, például a sapka, sál vagy egy táska is fontos információ, de akár egy tetoválás vagy piercing megemlítése is segíti a beazonosítást. 

A személyleírásban az is lényeges lehet, hogy az ember hogyan viselkedik. Minden apróság számít, egy jellegzetes járásmód, egy visszatérő kéz- vagy fejmozdulat is. Akár a táskával, a szemüveggel vagy más tárggyal való játék, azok gyakori igazgatása is hasznos információ. 

Ezeket a közelebbről kiszúrható jellemzőket természetesen nem egyszerű észrevenni egy betörés vagy egy utcai bántalmazás során. Nagyobb eséllyel figyelhetők meg akkor, ha valaki átverés miatt csenget be hozzád, vagy egy gyanús személlyel találkozol a társasházban egy lakás előtt, de mindenképpen jó ismerni őket.

Esélyt sem adnak a betörőknek

Sikeresen megakadályozhatsz egy betörést, ha használod a következő trükkös tárgyak egyikét.

Ha ezt az ajtód elé teszed, nem törnek be hozzád: 4 trükkös tárgy betörők ellen

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük