Milyen zár van az ajtódon? Megtudhatod, hány perc alatt jutnak be hozzád a betörők

Az ünnepek idején mindig több betörés történik, ezért nagyon kell figyelni.

Betörőbiztos zár
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Gyors, könnyű és csendes módszernek jellemezte a zártörést leírásában a brit West Midlands megyei rendőrség, amelyben felhívták a lakosság figyelmét a biztonsági óvintézkedések fontosságára. Így, az ünnepek közeledtével érdemes átgondolni, kinek kell még jobban vigyázni.

A zártöréshez egyetlen csípőfogó és csavarhúzó eszköz szükséges, és kevesebb mint egy perc alatt szabad utat nyit az ember otthonába. Mivel pedig teljesen csendben kivitelezhető, a betörők akár éjszaka is megpróbálkozhatnak vele, miközben az ember az ágyban alszik.

Zárbetéttől függ a módszer

A gyors módszer nem minden záron alkalmazható egyformán. A rendőrség figyelmeztetése szerint a betörők a legkönnyebben a hengerzárbetétes vagy más néven cilinderzáras bejáratokat törik fel, azokat, melyek az ajtólapból 5-6 milliméterre kinyúlnak. Az egész procedúra kevesebb mint egy percig tart.

A cilinderes zárat a betörők egy perc alatt kinyitják zártöréssel.
A cilinderes zárat a betörők egy perc alatt kinyitják zártöréssel.

Mivel a betörők már jól ismerik ezeket a módszereket, nagyon fontos, hogy a potenciális áldozatok is tisztában legyenek lakásuk biztonságával, és mérlegelhessék a szükséges védekezés lépéseit. Pontosan emiatt a rendőrség azt is elmondta, mi történik a művelet közben.

Hogy zajlik egy zártörés?

Zárfeltörés során egy fogóval vagy más erre szolgáló lakatosszerszámmal megragadják a kinyúló zárszerkezetet, és ennek segítségével egyszerűen középen kitörik és kihúzzák a zárhengert, majd néhány mozdulattal elforgatják a nyelvet. Erre a célra akár egy csavarhúzó vagy egy hajlított fémdarab is elegendő nekik. Erről ide kattintva nézhetsz meg egy érdekes videót, ami jól érzékelteti, miért fontosak a biztonsági intézkedések.

Ha ezt az ajtód elé teszed, nem törnek be hozzád: 4 trükkös tárgy betörők ellen

Nézegess képeket!

Elolvasom

Bár régi találmány, ezért sokan elavultnak hiszik, a lakatos szakemberek szerint valójában sokkal biztonságosabb a hagyományos tollas kulcsos zár, hiszen a betétet kitörni és fúrógéppel kifúrni sem egyszerű feladat. Érdemes legalább kiegészítő zárként felszerelni ilyet.

A betörők körében elterjedt módszer a pajszeres felfeszítés is, ami szintén gyors és viszonylag halkan véghezvihető. Leginkább a faanyagú ajtóknál és ajtókereteknél alkalmazzák, így a panellakások hagyományos, vékony bejáratai is néhány másodperc alatt betörhetők.

A betörés elsődleges célpontjaiként a rendőrség a laptopokat, az ékszereket és a készpénzt említette, hozzátéve, hogy a lakásba bejutva a gyakran hátsó ajtóról nyíló garázs is kecsegtető a rablók számára, egyfajta jutalmat jelent a behatolás után - ami különösen akkor válik érdekessé, ha a tulajdonos otthonától távol tartózkodik betörés idején.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Biztonságosabbá tehető

A bejáratot már egyszeri költséggel is biztonságosabbá lehet tenni: ha egy hozzáértő lakatossal korszerű hevederzárat vagy a már említett tollas kulcsos zárat szereltet fel a tulajdonos, a betörők máris sokkal kevésbé szívesen állnak neki a hosszabb ideig tartó, nagyobb lebukási eséllyel véghezvihető műveletnek.

A zártörés ellen már törésvédő pajzsok és zárbetétek is léteznek, melyek szintén ellehetetlenítik a bejutást. A rendőrök hozzátették továbbá, hogy a betörés a házak esetében jellemzően az oldalsó vagy hátsó ajtón történik, hiszen az kevésbé van szem előtt a járókelők és a szomszédok számára. Ezért már egy mozgásérzékelős lámpa vagy akár csak egy álriasztó is sikeresen elriaszthatja a bűnözőket, nyugodtabbá téve az ünnepeket.

Ezt is szeretjük