Mit lehet tenni, ha betörő van a lakásban? A rendőrség elmondta

Félelmetes, ha idegen van a lakásban, de erre is fel kell készülni.

betoro-betores
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A betörők sajnos sosem pihennek, ezért az értékek és a testi épség megóvása érdekében is nagyon óvatosnak kell lenni. Amellett, hogy a bűnözők hatalmas anyagi veszteséget tudnak okozni, félelmetes szituáció, amikor egy idegen az ember saját házában jár.

Szinte lehetetlen rá felkészülni lélekben. Ilyenkor sosem lehet biztosan tudni, hogy az illető mire képes, mennyire felkészült, megzavarás esetén támadni fog-e, vagy egyszerűen elfut. Pánikhelyzetben azt is nehéz eldönteni, hogy a segélykiáltás vagy a csendes elbújás-e a jobb, biztonságosabb megoldás. 

Betörő van a lakásban

A legfélelmetesebb helyzet egyértelműen az, ha a besurranó tolvaj az éjszaka közepén jut be a lakásba, amikor az ember alszik. A Budapesti Rendőr-főkapitányság megkeresésünkre elmondta, hogy, bár csaknem minden eset más, az elsődleges cél mégis a konfrontáció elkerülése.

- Amennyiben az éjszaka folyamán valaki arra ébred, hogy illetéktelen személy tartózkodik a lakásban vagy a házban ne kíséreljen meg ellenállni, a testi épség a legfontosabb, az értékek pótolhatók. Amint lehetőség van rá, azonnal próbálja meg értesíteni a rendőrséget. 

Más a helyzet, ha a bejáraton kívül veszi észre valaki, hogy a betörő a lakásban van. Bár az adrenalin sokakban az egekbe szökik ilyenkor, a biztonság érdekében ebben a szituációban sem szabad felvenni a harcot a betolakodóval.

Tilos bemenni a lakásba

- Ha hazaérkezéskor valaki a betörés nyomait észleli, ne menjen be a lakásba! Egyfelől a betörő még a lakásban tartózkodhat, és nem kizárt, hogy menekülése és a megszerzett értékek megtartása érdekében fizikai erőszakot alkalmaz. A lakásban tartózkodó elkövető vagy elkövetők fizikai állapotának felmérése nehéz, ezért óvakodni kell a visszatartásuktól - szögezte le a rendőrség.

- Továbbá azért nem célszerű bemenni a lakásba, mert a betörő által hátrahagyott nyomok elvesznének, megváltoznának, így a rendőrség szakembereinek munkája nehezebbé válna. Betörés észlelése esetén a legrövidebb időn belül értesíteni kell a rendőrséget a 112-es, ingyenesen hívható segélyhívószámon.

A cikk az ajánló után folytatódik

- Nem ajánlatos az elkövetők visszatartása, mert az erőviszonyok nehezen mérhetők fel, és a vagyon elleni bűncselekmény a sértett ellenállása esetén könnyen a testi épséget veszélyeztető cselekménnyé válhat. Azonnal értesíteni kell a rendőrséget, megfigyelni az elkövető személyét, illetve távozásának útvonalát, az általa használt járművet. A legfontosabb: semmilyen vagyontárgy nem ér fel a testi épség, az emberélet értékével.

Idős áldozatok

Az idős emberek sajnos sok esetben esnek a bűnözők áldozatául. A bejutáshoz sokszor a testi fölényt vagy az adott személy jóhiszeműségét használják ki, majd az otthon tartott megtakarítást eltulajdonítják, ezért talán őket a legfontosabb felkészíteni a helyzet kezelésére.

- Az elkövetők a bűncselekmények során az áldozatok óvatlanságát, segítőkészségét használják ki. Az áldozattá váláshoz a besurranásos lopások esetében nagymértékben hozzájárul a sértett közreható magatartása, így egy nyitva hagyott kapuajtó, lakásajtó is. Fontos, hogy a bejárati ajtót a lakó akkor is tartsa zárva, ha otthon tartózkodik. A kapuban, bejárati ajtóban pedig soha ne hagyjon kulcsot! Ha csengetnek, ajtónyitás előtt lehetőség szerint a kukucskálón nézze meg, hogy ki az.

- A besurranásos lopások mellett a trükkös lopások jelentenek veszélyt a potenciális áldozatokra: az elkövetők hivatalos személyeknek, például önkormányzatok és állami cégek munkatársainak, elektromos művek, vízművek alkalmazottainak adják ki magukat, és az áldozatok jóhiszeműségét kihasználva tulajdonítanak el tőlük különböző értékeket. Ezekben az esetekben a sértettek maguk engedik be az elkövetőket lakásukba, udvarukba - tette hozzá a rendőrség.

Idegent soha ne engedj be, legyél gyanakvó, és inkább telefonhívással ellenőrizd az adott szolgáltatót vagy hivatalt, amire az illető hivatkozik. Kérj igazolványt, de közben ne engedd be az illetőt!

Tanácsok a megelőzésre

A betörés megelőzése érdekében több hatékony módszer is létezik, melyek betartása esetén töredékére csökken a bűncselekmény kockázata. Erre is adott néhány jó tanácsot a rendőrség.

  • A betöréses lopás ellen több megelőző intézkedés alkalmazható: távozáskor mindig zárd be a nyílászárókat. Lehetőleg ne rejts el tartalékkulcsot, például a lábtörlő alatt, ablakpárkányon, virágcserépben, mert a betörők ezeket a helyeket már jól ismerik.
  • Távollét esetén célszerű felkapcsolva hagyni néhány belső lámpát, melyek külön vezérelhetők szaküzletekben vásárolható időkapcsolóval, azt a hatást keltve, hogy a tulajdonos otthon tartózkodik. A villanyóraszekrény ajtaját is érdemes zárni, hogy a behatoló ne tudja áramtalanítani a lakást, mert az az elektronikus riasztást is megzavarhatja.
  • Az udvaron, valamint az építmények kritikus pontjaihoz javasolt mozgásérzékelős lámpát telepíteni. A házszámot, az épület biztonságtechnikai védettségére utaló táblát, matricát mindig jól látható helyre ajánlott elhelyezni, mert adott esetben ez is visszatartó erővel bír, illetve segítheti az intézkedő hatóságok, szervezetek munkáját.

A kerti holmikat is zárni kell

  • A lehetőségekhez mérten érdemes ügyelni a kerti szerszámok, kisgépek, létrák, illetve gyerekjátékok, valamint a könnyebben elmozdítható kerti bútorok elzárására, rögzítésére, ellenkező esetben azok könnyen eltulajdoníthatóvá válnak, ezáltal vonzzák a besurranó tolvajokat.
  • Célszerű a garázsajtót napközben is zárva tartani, hogy a külső szemlélődőknek ne nyíljon lehetőségük a bent tárolt dolgok megfigyelésére. Ne hagyja a ház előtt, az udvaron vagy a garázsban álló autóban az indítókulcsot!
  • Már a ház kialakítása során érdemes arra gondolni, hogy az utcáról jól átlátható legyen a telek és az épület, így az elkövetőnek nem nyílik lehetősége észrevétlen mozgásra. Az értékekről érdemes egy házi leltárt készíteni típus, gyári szám megjelölésével, fotóval.
  • A legtöbb betörő, tolvaj az ajtón, ablakon át jut be az ingatlanba, így a nyílászárók védelme az egyik legfontosabb szempont. Ez vonatkozik a pince, a padlás, a kamra és a garázs ajtóira, ablakaira egyaránt. Az ingatlanok behatolás elleni védelme kettős célt szolgál. Egyrészt jelzi a betörő számára, hogy nem lesz könnyű bejutnia az ingatlanba, tehát megelőzési funkciója van, másrészt feltartja a betörőt, esetenként olyan hosszú időre, ami már elegendő arra, hogy tetten érjék őt.
  • A mechanikai mellett a másik legfontosabb elem az elektronikai védelem, a riasztórendszer, akár távfelügyelettel. Az elektronikus védelmi rendszerek kiegészítik a védekezés hatásfokát, de nem helyettesítik a mechanikai eszközöket.

Hova dugják az értékeket az emberek?

Az internetezők megmutatták saját bevált trükkjeiket, melyekkel elrejtik az értékeket, és a betörők dolgát is megnehezítik. Mire itt valaki megtalálja őket, garantált a lebukás.

Ezt is szeretjük