Erre figyelj, amikor lakást bérelsz: megütheted a bokádat, ha kimarad a szerződésből

A pontosan megfogalmazott szerződés a bérlőnek és a kiadónak is biztosíték.

Albérleti szerződés
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Akárhonnan nézzük, az albérletek manapság rettenetesen drágák, sokszor elvihetik a fizetésed felét is, főleg, ha Budapesten keresgélsz. Ezért is fontos tisztában lenni vele, mit kell mindenképpen leszögezni a bérleti szerződésben, nehogy sokkal több pénzed bánja, mint amit a bérleti díjra szántál.

Persze, a legtöbb esetben nem szabad azt feltételezni, hogy a tulaj be akar csapni, de, ha felkészülten állsz neki a lakáskeresésnek, az hosszútávon mind a két fél előnyére válik.

Mi legyen a szerződésben?

Szerződés nélkül ma már nem lehet lakást bérelni, de egyáltalán nem mindegy, milyen részletes az írás. A megegyezésnek tartalmaznia kell minden olyan apróságot, ami az anyagiakkal kapcsolatos, és rögzítenie kell a lakás állapotát az átadáskor. Fontos, hogy a vevő átnézze az összes bútort és elektromos készüléket, valamint a falak és a nyílászárók minőségét. Különösen oda kell erre figyelni akkor, ha sokadig lakóként költözik az ingatlanba, mert ilyenkor az előző bérlők okozta, észrevétlenül maradt károk is az ő számláján végezhetik.

kulcs-lakas

Azt is érdemes előre lefektetni, hogy a lakás felmerülő költségein hogyan osztozik a bérbeadó és a bérlő, a meghibásodott eszközöket cseréli-e a tulajdonos, a szerelők kiszállási díját állja-e, vagy ez a bérlőre hárul akkor is, ha nem ő okozta a kárt. Ugyanígy le kell fektetni, hogy a rezsi költséget a bérlő egyenesen a szolgáltatónak vagy a tulajdonosnak utalja, mert, ha az előbbi, úgy végig kell gondolni, hogy érdemes-e átalányt fizetni. Amennyiben az utóbbi, úgy jó ötlet felírni a mérőórák állását a beköltözéskor, és utána havonta, hogy ellenőrizni lehessen a fogyasztást.

A legnagyobb kiadás közvetlenül beköltözés után a kaució kifizetése. A tulajdonos egy-három hónapnyi kauciót kérhet, tehát a beköltözéskor lehet, hogy a bérlőnek négy hónapra való összeget kell kifizetnie. A kaució a bérlet végeztével lelakható vagy visszatérítendő, de ennek körülményeit is érdemes rögzíteni a szerződésben, és megállapodni abban, hogy mi történik, ha hirtelen kell költözni.

Az utolsó fontos dolog, amit rögzíteni kell, az ellenőrzések gyakorisága. A tulajdonosnak ugyanis joga van időről időre ellenőriznie a lakása állapotát, de nem árt írásba foglalni, mennyivel előre kell jeleznie az érkeztét, illetve milyen sűrűn akarja megnézni a lakást, hiszen neki is kényelmetlen belépnie valaki más otthonába, és a lakónak is feszültségeket okozhat egy váratlan látogatás. Ilyenkor, ha bármi probléma merül fel, azt dokumentálni, fotózni kell, hogy később lehessen rá hivatkozni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ugyanígy fontos rögzíteni a lakás állapotát a kiköltözés idején, hogy arra lehessen hivatkozni, ha a tulajdonos valamilyen okból nem akarná visszatéríteni a kaució összegét.

Trükkös megoldások kis lakásokba

Egy-két ügyes aprósággal könnyen megnövelheted a térérzetet. A képen látható bájos, apró lakások sokkal tágasabbnak látszanak, mint amilyenek valójában.

Egy ötletes galéria így csinál nagy teret a legkisebb garzonban is: trükkös megoldások

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük