3 havi kauciót is kérhet a bérbeadó? Létezik szabály, ami korlátozza
Arra kell törekedni, hogy ne tarthassa meg jogcím nélkül a magasabb összeget.

kulcsok
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Albérletkeresésnél az egyik sarkalatos pont a kaució összege. Ez a biztosíték vagy óvadék, amit a bérbeadó előzetesen elkér, a későbbiekben fellépő esetleges károk fedezetére szolgál.  

A tulajdonosok általában egy-két havi letétet kérnek el az ingatlan bérbeadásakor. Ez sokszor lelakható, vagyis az utolsó két hónapban kiváltja a bérleti díjat. Nincs azonban mindenki tisztában azzal, hogy mekkora összeg lehet ez a fajta biztosíték.

Kérhet a bérbeadó több havi kauciót is?

A kaució jogi értelemben óvadékot jelent, amit a bérbeadó biztosítékként kér el, és annak nagyságáról is ő rendelkezik, a törvényes kereteken belül. A konkrét összeggel kapcsolatban az egymásnak ellentmondó információk között a jogszabály a mérvadó. 

albérlet letét

Lakástörvény 12. paragrafusa a bérleményekre vonatkozó cikkelyben kimondja, hogy a bérbeadó elkérhet háromhavi kauciót is. Ám, ha ennél több biztosítékot kér, a bérlőnek van lehetősége a magasabb összeg mérséklését igényelni a bíróságon.

Ennek értelmében tehát még a háromhavi óvadék is a lakásbérleti jogviszony törvényes eleme. Törekedni lehet arra, hogy az általános eljárás szerint az utolsó három hónapban lelakható legyen az összeg, és akkor már nem kell fizetni bérleti díjat. Ezt nem biztos, hogy a bérbeadó is szeretné, hiszen az utolsó hónapokban is történhet olyasmi, ami miatt szükséges lehet a kaució egészének vagy egy részének visszatartása.

Mindez akkor érvényes, ha a bérleti szerződésben is tételesen lefektetik, illetve, ha a bérlemény elhagyásakor abban nincs semmiféle kár, amit a bérbeadó értelemszerűen a letétből kompenzálna.

Bármekkora is legyen a kaució, az elsősorban a lakás nem rendeltetésszerű használatából okozott károk megtérítésére szolgál. Tehát, ha a normális állapotromlást próbálja a tulajdonos a kaucióból fedezni, az már jele lehet annak, hogy saját céljaira akarja felhasználni a letétbe rakott pénzt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha a háztartási gépek normális használat során romlanak el, vagy penészedés miatt újra kell festeni a falakat, az nem fedezhető a bérlő által leadott biztosítékból.

Így kapod vissza biztosan a kauciódat

A szerződés aláírása előtt tett óvintézkedések nagyban megkönnyítik azt, hogy a jövőben mondvacsinált indokkal ne tarthassa meg a biztosítékként beszedett összeget a bérbeadó.

Fotó: Getty Images Hungary

A lakás állapotát a legapróbb részletekig ellenőrizni kell, és a beköltözés státuszát rögzíteni fényképeken és videón. A beázott, mállott, penészes falat, bútorhibákat, problémásan működő háztartási gépeket dokumentálni kell.

Amennyiben meghibásodik vagy tönkremegy valami, azonnal értesíteni kell a bérbeadót. Akár a privát szféra sérelmére is, de javasolt havonta egyszer egy előre egyeztetett időpontban beengedni a lakásba a tulajdonost, hogy leellenőrizhesse a lakás állapotát. Az elmulasztott viziteket SMS-ben vagy e-mailben érdemes rögzíteni, és elküldeni a tulajnak, hogy nyoma legyen a kommunikációnak.

Minden kaucióval kapcsolatos problémát úgy lehet elkerülni, ha a szerződésben pontokba szedve rögzítésre kerül a letét konkrét összege, illetve az, hogy konkrétan milyen károk kompenzálására használhatja fel a tulaj. Javasolt azt is leszögezni, hogy milyen formában és mikor kapja vissza a bérlő, vagyis visszatérítendő vagy lelakható lesz-e.

Gyönyörű dekortippek albérletbe

Ha a tulajdonos szeretné, hogy az albérletben költözés előtt és után is minden ugyanolyan maradjon, még nem feltétlenül kell lemondani arról, hogy otthonossá varázsold, léteznek ugyanis olyan lehetőségek, melyekkel ideiglenes átalakításokat végezhetsz, távozás után pedig mindent visszacsinálhatsz különösebb erőfeszítések nélkül - persze érdemes mindent előre megbeszélni. Ilyen megoldásokat mutatunk a következő képeken!

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük