Nem fizeti az albérlő a rezsit? Így járj el, hogy behajtsd a tartozást!
A törvényen kívüli megoldások helyett érdemes mással kezdeni, hiszen igenis a tévhit, hogy nem behajtható az albérlő tartozása.

albérlet
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ingatlanjukat bérbe adók nem csak a bérleti díj nem fizetésének problémájával szembesülhetnek. Gyakorta előfordul, hogy amikor a főbérlő nem íratja át a közüzemi órákat az albérlőre, az rezsitartozást halmoz fel. A kintlévőségek behajtására vannak egyszerű és törvényes megoldások.

Fontos leszögezni azt, hogy csak érvényes albérleti szerződés alapján lehet jogi lépéseket megindítani a bérlő fennálló tartozása miatt. Ellenkező esetben nincs hivatkozási alap, és a pénzt nem lehet behajtani, legalábbis törvényes kereteken belül nem.  

Próbálkozni kell a közös megegyezéssel

Mindkét fél érdeke, hogy a problémamentes albérlői viszony fennmaradjon, így a költségek fizetésének átmeneti problémájánál - legyen szó akár a rezsiről, akár a bérleti díjról - érdemes tulajdonosként haladékot vagy részletfizetési engedményt adni az albérlőnek. Ha ez nem jár eredménnyel, a közjegyzőtől kell kérni fizetési meghagyást, amely ugyan költséggel jár, de legálisan indítja el a behajtási folyamatot, amely fizetésre késztetheti a tartozót. Hivatkozni lehet arra, hogy ki nem egyenlített tartozás miatt a Lakástörvény alapján a tulajdonos felmondhatja az albérleti szerződést.  

Drasztikusabb megoldás is van

Ha nem fizet a bérlő, és nem behajtható a rezsitartozás, van arra mód, hogy hivatalos úton a közművek ideiglenes szüneteltetését indítványozza az ingatlan tulajdonosa. Ki lehet kapcsoltatni a szolgáltatókkal a villanyt, a gázt, a vizet és a fűtést is.

Ennek költségei vannak, de rosszindulatú és notórius nem fizető albérlőnél szükséges lépés. Az önbíráskodás nem javasolt, mert annak komoly következményei vannak a tulajdonosra nézve, még ha igaza is van, és neki tartoznak.

A saját lakás vásárlásánál ötletes felújítással és némi kreativitással nagyon sokat lehet spórolni. Mutatjuk a példát!

A bíróság a végső megoldás

Ha nem reagál a bérlő a fizetési meghagyásra, a főbérlő felmondhatja a szerződést. Ennek írásban kell, hogy nyoma legyen. Fontos, hogy tartalmazza azt, hogy közműtartozások nem fizetése miatt bontotta a tulajdonos a szerződést. Jelezni kell a felmondásban, hogy mikorra hagyja el a bérlő az ingatlant, kiürített és rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban.

A cikk az ajánló után folytatódik

A felmondás végére kilátásba kell helyezni a polgári peres eljárást, melynek költségeit a hibás fél, vagyis az albérlő fogja megfizetni. Ha még erre sem reagál az albérlő, az ingatlan elhelyezkedése alapján a hozzá tartozó járásbíróságon kell keresetet benyújtani a hátralék kifizetésére. Ez alapján megindul a végrehajtási folyamat, ami mind a kiköltözésre, mind a tartozás megfizetésére vonatkozik.

Fizetéssel megcsúszott bérlő lehetőségei

Előfordulhat olyan kritikus élethelyzet, ami átmeneti fizetésképtelenséggel jár. Ebben az esetben a tulajdonos úgyis a kaucióhoz fog nyúlni, ami pont az ilyen vis majorokra van félretéve. A következő rezsifizetésnél kérheti a tulajdonos a letéti díj kipótlását, mert az elsősorban az ingatlanban történő károkra van félretéve.

Ha a tulajdonos eltekintett a letéttől, akkor kérni kell a részletben történő fizetést. Mivel a főbérlőnek érdeke, hogy a pénzéhez - akár részletekben is - hozzájusson, bele fog egyezni a részletfizetésbe, amit a következő havi albérleti díjjal együtt lehet utalni. 

Ezt is szeretjük