Van, amikor nem jár vissza a kaució: 3 eset, amikor jogosan tartja meg a bérbeadó

A kaució komoly összeg lehet, egyáltalán nem mindegy, kinél marad.

huszezres-sok

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A bérleti jogviszony számtalan vitás helyzetet kialakíthat, a kaució visszafizetése pedig nehezített pálya, hiszen a bérlő és a kiadó másképp gondolkodhat arról, hogy mikor is jár vissza. 

A kauciót vagy hivatalosan óvadékot azzal a céllal kéri a bérbeadó, hogy biztosítsa magát arra az esetre, ha a bérlő nem teljesíti kötelezettségeit, az ebből fakadó kárt ugyanis ebből közvetlenül kompenzálhatja, anélkül, hogy például bíróságot kellene bevonni az ügybe.

Kaució: mennyit, mikor és hogyan?

A kaució általában egy-két havi lakbér összegének felel meg, melyet a bérbeadó a szerződés aláírásakor, illetve a lakás átvételekor kap meg, attól függetlenül pedig, hogy nála van, a bérlő tulajdonát képezi, melyet a szerződés lejártával vissza kell kapnia.

Kevesen tudják, de a kaució nemcsak pénz lehet, de akár értékpapír vagy vagyontárgy is, emellett, ha összege meghaladja a havi bérleti díj háromszorosát, és túlzó mértékűnek tartja a bérlő, bíróságtól kérheti annak mérséklését. A kauciót a kiköltözés alkalmával, a lakás átadásával egy időben vissza kell adnia a bérbeadónak, amennyiben a bérlő a szerződés szerinti kötelezettségeinek határidőben eleget tett, illetve nem történt szándékos károkozás.

Mikor nem jár vissza a kaució?

A kaucióval kapcsolatos kérdéseket mindenképp célszerű pontosan rögzíteni a bérleti szerződésben, így nem érheti egyik felet sem meglepetés, illetve visszaélésre sem kerülhet sor. Már csak azért is fontos mindez, mert a kaucióval kapcsolatban számos félreértés vagy akár jóhiszemű tévedés él mind a bérlők, mind pedig a bérbeadók körében.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A bérbeadó visszatarthatja a kauciót vagy annak arányos részét, ha a lakásban olyan kár keletkezett, mely a bérlő magatartásával vagy szándékos cselekedetével áll összefüggésben, például, ha megrongál valamit - akár véletlenül is -, kitöri az ablakot, olyan átalakítást végez, amit nem engedett meg a bérbeadó, vagy épp elfelejti elzárni a vízcsapot, és elázik minden.

Ez azonban nem vonatkozik az ingatlan rendeltetésszerű használatából fakadó állapotromlására, ezzel ugyanis a bérbeadónak akkor is számolnia kellene, ha ő élne ott, ha pedig bérbe adja az ingatlant, fel kell vállalnia ennyi kockázatot. Nem vonhatja le a kaucióból, ha például penészednek a falak, és ezért újra kell festeni, de azt sem, ha elromlott a kazán, vagy épp több év távlatában kopottabb lett a parketta.

Ha a bérlő nem teljesíti a kötelezettségeit, és tartozást halmoz fel - legyen szó a bérleti díjról, a rezsiköltségekről vagy a közös költségről -, a bérbeadó azt általában fedezheti a kaucióból is - főként, ha ezt a szerződésben is rögzítették -, sőt, ha ez nem a szerződés lejártával történik meg, a kaució pótlását is joggal kérheti.

A kaució visszatartása ugyanígy vonatkozhat arra az esetre is, ha egy határozott idejű szerződést egyoldalúan korábban mond fel a bérlő, ilyenkor ugyanis a bérbeadónak szintén kára származik. A kaució persze alapesetben a károk fedezésére szolgál, ezért minden más, lehetséges esetet részletesen tárgyalni kell a szerződésben.

Ezt is szeretjük