Van, ahol tilos dohányozni a társasházban? A Katasztrófavédelmet kérdeztük

Csak a saját lakásban szabad rágyújtani, vagy a közös helyiségekben is?

ThinkstockPhotos-152966014

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A dohányzók és nem dohányzók közötti viták számos területen erőteljesen jelen vannak, legyen szó a vendéglátóhelyekkel, a buszmegállókkal és a munkahelyekkel kapcsolatos szabályokról, vagy épp arról, mennyiben zavarják egymást közös lakóhelyükön, például a társasházakban.

Arról, milyen előírások vonatkoznak utóbbiakra és azok különféle területeire, elsősorban a tűzvédelem szempontjából, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivőjét, Mukics Dániel tűzoltó őrnagyot kérdeztük.

Dohányzás a társasházban: van rá tűzvédelmi előírás?

Tűzvédelmi szempontból nyílt láng használata és dohányzás azokon a helyeken tilos, ahol az tüzet vagy robbanást idézhet elő. Olyan helyen, ahol robbanásveszélyes osztályba tartozó anyagot állítanak elő, tárolnak, vagy ilyet dolgoznak fel, nem szabad dohányozni. Mivel azonban a társasházak folyosóin és a lépcsőházakban éghető anyagokat tárolni elvileg nem szabad, így nincs tiltás a dohányzára vonatkozóan.

A társasházi törvény viszont azt mondja ki, hogy ha a házirend másképpen nem rendelkezik, tilos dohányozni a közös tulajdonban lévő zárt légterű épületrészekben, területeken, illetve helyiségekben. A nyitott folyosón tehát nem tilos rágyújtani, ha a ház saját házirendje nem tiltja ezt. Persze a lakóközösség a házirend módosításával ezt is megtilthatja, korlátozhatja. A legtöbb helyen ez így is van.

A lakásban dohányzás nagyon veszélyes

Társasház lakásain belül, illetve azok erkélyén nem tilos rágyújtani, tűzvédelmi szempontból azonban a lakásban dohányzás egyáltalán nem veszélytelen. Mukics Dániel elmondása alapján a mai napig előfordulnak ágyban dohányzás vagy rosszul eloltott és szemetesbe dobott csikkek miatti tűzesetek. Évente közel hatezer kisebb vagy nagyobb lakástűz következik be, ezekből mintegy kétszáz írható a dohányzás számlájára.

27 emeletes, mintegy hatszáz szobát magában foglal, mégsem társasház. Nézd meg képeken a világ legdrágább családi házát!

A társasház házirendje, és ha van, akkor a tűzvédelmi szabályrendszere is tartalmazza a dohányzással kapcsolatos szabályokat. A közösség tagjainak részéről fontos ezek ismerete és betartása, hogy konfliktusmentesen és biztonságban élhessenek egymás mellett.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mit mond a társasházi törvény?

A társasházi törvény szerint, ha a házirend nem rendelkezik eltérően, tilos dohányozni a közös tulajdonban lévő zárt légterű épületrészekben, területeken, illetve helyiségekben. A saját tulajdonú ingatlanon belül lehet dohányozni, illetve annak erkélyén is, ha a társasházra más szabályozás konkrétan nem vonatkozik.

A társasházakban ki kell függeszteni a tűzvédelmi szabályzatokat, illetve a házirendet is, mely szinte bármire vonatkozóan tartalmazhat szabályozást, legyen szó a csikk eldobásáról vagy az erkélyen való cigarettázásról. Ilyen esetekben a házirendet kell figyelembe venni.

Ezt is szeretjük