Sütögetés az erkélyen: 20 ezertől 3 millióig terjedhet a bírság, ha nem tartod be a tűzgyújtási tilalmat

A hőség miatt szigorúak a szabályok, de azért lehet sütögetni. Nem mindegy azonban, hol és hogyan.

erkely-grill
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nyári hétvégékhez és estékhez sokak számára szervesen hozzátartozik a szabadtéri sütögetés utánozhatatlan hangulata, felmerül azonban a kérdés, milyen tűzvédelmi szabályok vonatkoznak rá, és szabad-e egyáltalán a kertben vagy épp az erkélyen nyílt lángot használni, különösen a tűzgyújtási tilalom idején.

Arra vonatkozóan, mit szabad, és mit nem, illetve mire kell különösen figyelni a szabadtéri sütögetés vagy grillezés során, Mukics Dániel tűzoltó őrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője látott el minket jó tanácsokkal.

Tűzgyújtási tilalom van érvényben

Június 20. óta elrendelték az egész országban a tűzgyújtási tilalmat , ami azt jelenti, hogy tilos tüzet gyújtani erdőkben, fásításokban, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek kétszáz méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is.

A katasztrófavédelem arra kér minden szabadban sütni-főzni vágyó embert, hogy a tilalom idejére tekintsenek el ettől a szándékuktól, a szabadtéri tüzek 99%-a ugyanis emberi mulasztásra, rosszabb esetben szándékosságra vezethető vissza. A meleg és kevés csapadékkal járó időjárás miatt a szabadtéri tüzek száma ugrásszerűen megemelkedett, a tűzoltókat naponta 30-40 ilyen tűzhöz riasztják.

Ha valaki megsérti a tűzgyújtási tilalmat, az okozott kár megtérítésén felül még tűzvédelmi bírsággal is sújtható. Ha egy szabálytalan égetés miatt keletkezett tüzet a tűzoltóknak kell eloltaniuk, a bírság mértéke 20 ezer forinttól egészen 3 millió forintig terjedhet!

A cikk az ajánló után folytatódik

Saját kertben sem szabad tüzet gyújtani?

A saját kertjében mindenki szabadon grillezhet, bográcsozhat vagy sütögethet, azonban ilyenkor is be kell tartani az alapvető tűzvédelmi szabályokat:

  • mindig legyen oltóanyag és olyan szerszám a közelben, amivel kordában lehet tartani a tüzet,
  • egyetlen pillanatra se hagyd magára a tüzet,
  • ha feltámad a szél, azonnal fejezd be az égetést,
  • sütögetés után úgy oltsd el a tüzet, hogy az ne tudjon visszagyulladni, a legjobb, ha öt-tíz centiméter földet vagy homokot szórsz rá.

Sok mindent nem lehet megtenni az erkélyen, saját készítésű pihenőhelyet azonban bátran készíthetsz. Nézd meg a képeket!

Mi a helyzet az erkéllyel?

Társasház erkélyén nem tilos grillezni, de nem mindegy, milyen módszerrel csinálja valaki. Gázpalackról működő grillt társasház erkélyen ugyanis tilos működtetni. Aki fával, faszénnel, brikettel szeretne grillezni, az szintén ne az erkélyt válassza ennek helyszínéül. Ha az erkélyen szeretnél grillezni, azt egy elektromos grillezővel teheted meg a legbiztonságosabban. Mielőtt azonban nekiállsz az erkélyen főzőcskézni, olvasd el a társasház házirendjét, nem tiltja-e az ilyen tevékenységet.

Minden társasháznak van házirendje, a háromszintesnél magasabb és tíznél több lakással rendelkező társasházaknak pedig tűzvédelmi házirendjük is van. Amíg a házirend az együttélés szabályait tartalmazza, addig a tűzvédelmi házirendben olyan információk szerepelnek, mint a nyílt láng használatával kapcsolatos szabályok, vagy a tüzelő- és fűtőberendezések és elektromos eszközök használatának előírásai. Ha tehát a ház tűzvédelmi házirendje és a társasház házirendje nem tiltja az előkertben, erkélyen való grillezést, akkor szabad sütögetni.

A társasházakban az együttélés szabályainak betartása a közös képviselő feladata. Ha valahol nem szabad grillezni, és szomszédodat hiába kéred meg, hogy hagyjon fel vele, fordulj elsőként a közös képviselőhöz.

Ha valaki az erkélyen gázzal, vagy fával, szénnel grillez, 20 ezer forinttól egészen 1 millió forintig terjedő tűzvédelmi bírságra számíthat. Ha a keletkezett tűz eloltásához tűzoltói beavatkozásra van szükség, a bírság mértéke egészen 3 millió forintig emelkedhet.

Ezt is szeretjük