100 ezer forintra is megbírságolhatnak miatta: meddig van időd elvégezni a mentesítést?

Tévhit, hogy a parlagfüvet csak a nagyobb szántók tulajdonosainak kell eltüntetni.

Parlagfű mentesítés 2017
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A parlagfű jelenléte és allergizáló hatása ma is nagyon komoly probléma Magyarországon, ráadásul, ahogy arról az Állami Számvevőszék májusi jelentése is tájékoztat, 2013 és 2015 között a védekezés rendszere egyáltalán nem volt eredményes, hiányosságokat tártak fel az ellenőrzés során, melyek alapján indokolt az egész rendszer felülvizsgálata.

Bándi Gyula zöldombudsman, a jövő nemzedékek szószólója is hatékonyabb kormányzati fellépést sürget, a parlagfűvel fertőzött területek ugyanis sértik az emberek egészséges környezethez való jogát. Úgy véli, a nagyobb hangsúlyt kellene helyezni a parlagfüves területek felderítésére, a fertőzés megelőzésére.

Ahogy arról az MTI is beszámolt, Bándi Gyula felszólította az illetékes hatóságokat, hogy a külterületi parlagfűfelderítés hatékonyságának lényeges növelésével és következetes szankcionálással segítsék a felelősségteljes földhasználói szemlélet elterjedését. Bár a törvényi szabályozás jelenleg még nem változott, a jövőben előfordulhat a szigorítás, de a parlagfű-mentesítésre most is komoly előírások vonatkoznak. Ezzel kapcsolatban gyűjtöttük össze a legfontosabb információkat.

Meddig kell elvégezni a parlagfűirtást?

A törvény előírja a parlagfű-mentesítést minden földhasználónak és földtulajdonosnak, melynek célja a virágbimbók kialakulásának megakadályozása. Utóbbi érdekében a mentesítést június 30-ig el kell végezni, elmulasztása esetén pedig július 1-től hatósági eljárás indítható. A mentesítést jellemzően nem elég csak egyszer elvégezni, a parlagfűmentes, gyommentes állapotot fenn is kell tartani, hivatalosan a vegetációs időszak végéig, vagyis az első fagyok beálltáig. Ez jellemzően októberben aktuális.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Kikre vonatkozik a szabály?

Tévhit, hogy a mentesítést csak azoknak kell elvégezni, akik nagyobb, gazdálkodásra alkalmas területet tudhatnak a magukénak, jellemzően külterületen. A kötelezettség minden ingatlanra érvényes, ahol van olyan terület, ahol a parlagfű megjelenhet, legyen szó kertről, hétvégi házról, nyaralóról, gyümölcsösről, üres telekről, vagyis bármilyen ingatlanról bel- és külterületen egyaránt.

Tetemes összegre is rúghat a bírság

Ha a mentesítés elmarad, és arról a hatóság tudomást szerez - a felderítés mellett akár bejelentés alapján -, bírsággal is végződhet a mulasztás, ennek összege azonban természetesen függ annak súlyosságától is. Ha például valakinek csak egy kis kertje van, néhány szál parlagfűvel, nem kell félnie, a szennyezett terület nagyságával és a szennyezettség fokával azonban arányosan növekedhet a retorzió, és függ attól is, ismétlődik-e az eset. A bírság összege általában igen nagy is lehet, már belterület esetében is 15 ezer forinttól indul, de súlyosabb esetekben több százezer forint, sőt, akár még milliós nagyságrendű is lehet.

Ha látni szeretnél egy kertet, ahol nemcsak, hogy parlagfű nincs, de olyan gyönyörű, amilyen csak elképzelni lehet, nézd meg Károly hercegét!

Káprázatosan szép helyen él Károly herceg és Camilla: hihetetlen kertjük van

Nézegess képeket!

Elolvasom

A bírságolás célja azonban minden esetben a mentesítés elvégzésére való ösztönzés, nem a büntetés. A mentesítés mikéntjéhez, a védekezés leghatékonyabb és legmegfelelőbb módszereinek kiválasztásához segítséget lehet kérni a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi szakembereitől, illetve a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarától is. De mi is adunk néhány tippet szakértő közreműködésével, ha ide kattintasz.

Ezt is szeretjük