Kevesebbet nyúl le a NAV a kiadott lakás után jövőre: ezek a legfontosabb változások

Kedvezőbb lesz a lakásbérbeadás adózása, mint valaha.

lakas-berbeadas

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A lakáskiadás rizikós, sokan nem éppen hivatalosan intézik, ebből pedig elég nagy problémák lehetnek. A feketén kiadás egyik oka az adózás, ami jövőre változik.

2019. január 1-től változik meg a lakáskiadás adózása, és számos apróságban billen a mérleg a kiadó személye felé, így téve egyszerűbbé, hogy magánszemélyek ingatlanokat adhassanak bérbe - írja a ConReal.hu

Lényegesebb változások

A lakástulajdonosokat a változások közül kettő érinti leginkább, ezek közül is a legfontosabb, hogy januártól nem számít bevételnek az áthárított rezsiköltség. Eddig, ha a közüzemi számlák maradtak a bérbeadó nevén, és a bérlő neki fizette a rezsit, az után a lakás bérbeadójának ugyanúgy bevételként kellett adóznia. Tehát egy olyan pénzösszeg után fizetett járulékot, amiből valójában nem maradt nála semmi.

kulcs-lakas

2019-től a rezsiköltség nem minősül bevételnek, amennyiben az összeg pontosan megegyezik a kiállított számlák összegével, az után a tulajdonosnak egyáltalán nem kell adót fizetnie.

Növekedett az elszámolható tárgyi eszközök értékhatára is. Ezután, ha a lakásban elromlik valami, amit a szerződés értelmében a tulajdonosnak kell cserélnie, például új hűtőt, mikrót, TV-t kell vennie, azt 200 ezer forint értékhatárig elszámolhatja az adójából. Így egy kicsit nagyobb lesz a mozgástere.

Eddig ez az összeghatár 100 ezer forint volt, tehát, ha a vásárolt háztartási eszköz ára ezt meghaladta, a tulajdonos nem tudta egy összegben költségként elszámolni. Ha a limiten túli részt megpróbálta értékcsökkenésként leírni az adóban, az borzasztóan bonyolult procedúrát jelentett, és sokszor bele sem fért az értékcsökkenés 1%-os keretébe. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezek persze csak azok a fontos változások, melyek akkor érvényesek, ha a bérlőd magánszemély. Ezen kívül még számos kisebb vagy nagyobb adószabályban történtek módosítások. Ezekről további információt találsz a ConReal.hu-n

Marasztaló tapéták

A tapéták azonnal megváltoztatják egy szoba hangulatát, színt, életet visznek vele. Ha szeretnéd vonzóbbá tenni a kiadandó lakásodat a majdani bérlőid szemében, válassz ezek közül a divatos, mintás tapéták közül, és dobd fel velük a szobákat!

10 gyönyörű és izgalmas tapéta: ha egy kis színt vinnél a lakásba

Nézegess képeket!

Elolvasom

A képek forrása: Getty images Hungary.

Ezt is szeretjük