Kevesebbet nyúl le a NAV a kiadott lakás után jövőre: ezek a legfontosabb változások
Kedvezőbb lesz a lakásbérbeadás adózása, mint valaha.

lakas-berbeadas
beauty and style
Top olvasott cikkek

A lakáskiadás rizikós, sokan nem éppen hivatalosan intézik, ebből pedig elég nagy problémák lehetnek. A feketén kiadás egyik oka az adózás, ami jövőre változik.

2019. január 1-től változik meg a lakáskiadás adózása, és számos apróságban billen a mérleg a kiadó személye felé, így téve egyszerűbbé, hogy magánszemélyek ingatlanokat adhassanak bérbe - írja a ConReal.hu

Lényegesebb változások

A lakástulajdonosokat a változások közül kettő érinti leginkább, ezek közül is a legfontosabb, hogy januártól nem számít bevételnek az áthárított rezsiköltség. Eddig, ha a közüzemi számlák maradtak a bérbeadó nevén, és a bérlő neki fizette a rezsit, az után a lakás bérbeadójának ugyanúgy bevételként kellett adóznia. Tehát egy olyan pénzösszeg után fizetett járulékot, amiből valójában nem maradt nála semmi.

kulcs-lakas

2019-től a rezsiköltség nem minősül bevételnek, amennyiben az összeg pontosan megegyezik a kiállított számlák összegével, az után a tulajdonosnak egyáltalán nem kell adót fizetnie.

Növekedett az elszámolható tárgyi eszközök értékhatára is. Ezután, ha a lakásban elromlik valami, amit a szerződés értelmében a tulajdonosnak kell cserélnie, például új hűtőt, mikrót, TV-t kell vennie, azt 200 ezer forint értékhatárig elszámolhatja az adójából. Így egy kicsit nagyobb lesz a mozgástere.

Eddig ez az összeghatár 100 ezer forint volt, tehát, ha a vásárolt háztartási eszköz ára ezt meghaladta, a tulajdonos nem tudta egy összegben költségként elszámolni. Ha a limiten túli részt megpróbálta értékcsökkenésként leírni az adóban, az borzasztóan bonyolult procedúrát jelentett, és sokszor bele sem fért az értékcsökkenés 1%-os keretébe. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Ezek persze csak azok a fontos változások, melyek akkor érvényesek, ha a bérlőd magánszemély. Ezen kívül még számos kisebb vagy nagyobb adószabályban történtek módosítások. Ezekről további információt találsz a ConReal.hu-n

Marasztaló tapéták

A tapéták azonnal megváltoztatják egy szoba hangulatát, színt, életet visznek vele. Ha szeretnéd vonzóbbá tenni a kiadandó lakásodat a majdani bérlőid szemében, válassz ezek közül a divatos, mintás tapéták közül, és dobd fel velük a szobákat!

A képek forrása: Getty images Hungary.

Ezt is szeretjük