Merre néz az ablakod? Megmondjuk, hogyan tartsd kinn a forróságot
Más módszerek működnek az északi és más a déli tájolású ablakoknál.

napos-ablak
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Attól függően, hogy merre néz az ablakod, több vagy kevesebb fény jut be a lakásodba. Bár a déli építésű házak általánosságban véve naposabbak, ezzel az is együtt jár, hogy nyaranta könnyen felmelegszenek a sokablakos szobák, és nehezebb kinn tartani a hőséget. Míg északra éppen az ellenkezője igaz - ezek a helyiségek nyáron kellemesen hűvösek, télen viszont nehezebben melegszenek át.

Bármerre is néz az ablak, annak megvannak az előnyei és a hátrányai, és mindegyiket érdemes a saját igényei szerint, az évszaknak megfelelően árnyékolni, hogy optimálisan tartsuk a lakás hőmérsékletét légkondi nélkül is.

Így árnyékold az ablakaidat

A délre néző ablakokon érkezik a legtöbb fény a lakásba, ezeket ugyanis szinte mindig éri a nap. Itt az üveg egész felületét érdemes lehet hővédő fóliával, spalettával vagy reluxával takarni nyáron, de jó megoldás a napellenző felszerelése is, amit ha jó szögben helyezel el, nyáron, amikor a nap magasan jár, árnyékolja a szobát, télen viszont, amikor a sugarak beesési szöge alacsonyabb, beengedi a világosságot.

nap-napfeny-kave-reggel

Az északi ablakok ezzel szemben nem igényelnek feltétlenül egész ablakos sötétítést nyáron. Télen viszont erre távozik a legtöbb hő, így érdemes lehet nehezebb anyagú függönyöket, sötétítőfüggönyöket felszerelni, hogy benntartsák a lakásban a meleget.

Keleti és nyugati tájolású ablakok esetében kicsit bonyolultabb a helyzet, hiszen előbbin keresztül főleg délelőtt, míg utóbbin keresztül főleg délután szökik be a meleg a lakásba nyáron. Ide is jó megoldást jelenthetnek a redőnyök, reluxák, de akár a spaletták is, amiket a napfényes időszakban becsukhatsz, utána pedig kinyithatsz. A lényeg, hogy olyan napvédelemmel lásd el őket, amit a napszakhoz tudsz igazítani. Ez ugyanígy igaz a délnyugati és délkeleti tájolású ablakokra is.

Az évszakoktól is függ, mennyire kell árnyékolni, ezért érdemes mobilra, alakíthatóra tervezni a fényvédő rendszert otthon. A nyárból a télbe haladva a mozgatható redőnyöket nyugodtan fel lehet húzni, a spalettákat kinyitni. Ugyan ilyenkor is sok fény éri a déli oldalt, a napsugarak beesési szöge megváltozik, laposabb lesz, így kevesebb hőt közvetítenek. Ilyenkor már inkább arra kell koncentrálni, hogy ne szökjön ki a meleg.

A cikk az ajánló után folytatódik

Otthoni megoldások lakáshűtésre

Ha gyors, azonnali módszerre van szükség, amivel lehűtheted túlmelegedett lakásodat, mutatunk néhány biztos tippet. Ezek a megoldások már a nagymamáink korában is működtek. Így lehet hűvös a lakásod nyáron, akkor is, ha nincs otthon légkondi.

A képek forrása: Getty Images Hungary, Pixabay.com

Ezt is szeretjük