Nyáron hűvös tetőtér, télen alacsony fűtésszámla: ezért fontos a jó hőszigetelés
Védd az otthonodat kőzetgyapottal a meleg ellen!

tetoszerkezet
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyre inkább eltűnnek a köztes évszakok, érezhetően növekszik az átlaghőmérséklet. A lakóépületekben a tető az, ami leginkább ki van téve az időjárás viszontagságainak, így nyáron a napsugárzásnak is.

Nyáron a túlhevült tetőszerkezet miatt a tetőtérben elviselhetetlenül magasra szaladhat a hőmérséklet. A hőguta elleni védelemben a megfelelő vastagságú szigetelés nyújthat segítséget. A tetőtér és a tető szigetelése megakadályozza annak túlzott felmelegedését, és télen is biztosítja a hőkomfortot.

Miért fontos a jó hőszigetelés?

Télen a legtöbb hő a tetőn át távozik, és így magas lesz a fűtésszámla, nyáron pedig a tetőtér kibírhatatlan hősége miatt állandóan megy a klíma, és ezért nőnek meg a kiadások. A tetőtér-szigeteléssel mindkét probléma egyszerre orvosolható, hiszen a kőzetgyapot szigetelésnek köszönhetően az épület hidegben és melegben is megtartja az belső légkörét.

haz

Az egyik legjobb szigetelőanyag a kőzetgyapot. Kőzetgyapot szigetelés alkalmazásakor elkerülhető a hőhidak kialakulása, mert az anyag szorosan kitölti a szarufák közötti helyet. A szarufák közötti szigetelés abban az esetben is jól alkalmazható, amikor nem kerül sor a tetőtér teljes felújítására, a munka például nem terjed ki a cserepek cseréjére. Ezzel ellentétben a szarufa feletti szigetelés akkor kivitelezhető, ha a teljes tetőszerkezet cserére kerül.

Fontos kiemelni a kőzetgyapot páraáteresztő képességét, ami megakadályozza a penész és a gombák kialakulását a házban. A kőzetgyapot nem utolsósorban nem éghető, tehát megakadályozza a tűz továbbterjedését, valamint nincs mérgező füstkibocsátás sem.

Ha a lakásodban kíméletlen hőség uralkodik, és átfogóbb homlokzati szigetelésben gondolkodsz, ne vágj bele rögtön. Érdemesebb inkább tavasszal vagy ősszel nekiállni, mivel a munkához +5 °C és +30 °C közötti átlaghőmérséklet az optimális. A nagy hidegben a ragasztóanyag nem köt meg rendesen, a túlzott meleg pedig kiszívja a nedvességet belőle, és túl gyorsan szilárdul meg, így később berepedezhet.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mivel október végén elkezdődik a fűtésszezon, érdemes még előtte elvégezni a szigetelést. Így rögtön, a következő fűtési szezonban élvezheted a szigetelésnek köszönhető fűtési költségek csökkenését.

Lakáshűtés légkondi nélkül

Ebben a forróságban minden tipp jól jön az embernek arra, hogyan tartsa hűvösen az otthonát. Olyan olcsó megoldásokat mutatunk, melyek már a nagyszüleink idejében is megállták a helyüket.

Képek forrása: Pixabay.com.

Ezt is szeretjük