A lakás természetes hűtése nyáron: ezt tedd, ha nincs légkondi
Légkondi nélkül is hűvös marad a lakás nyáron, ha így hűtöd.

meleg-kanikula-hoseg-nyar
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A légkondicionálás egyre több helyen elérhető, de sok lakás van, ahol anyagi vagy egészségügyi megfontolásból még nem szereltettek be klímát, és ragaszkodnak a természetesebb módszerekhez, ha arról van szó, hogyan hűtsék le a lakást nyáron.

A nagyszüleink praktikái a mai napig megállják a helyüket, ezért érdemes ezekhez fordulni, ha hűvös nyári lakot szeretne az ember. Mindennek a titka a jó szellőztetés és árnyékolás.

Hogy szellőztess jól, hogy ne jöjjön be a meleg?

Nyáron általában rossz ötlet nappal szellőztetni, mert sokszor már kora reggel is magasra szökik a hőmérséklet. Az ideális pillanat az ablakok szélesre nyitására az éjszaka. Így azonban limitált időkeret áll az ember rendelkezésére, hiszen felügyelet nélkül nem szívesen hagyunk nyitott ablakot.

nyitott-ablak-ejszaka

Érdemes olyan ablakot nyitva hagyni éjszakára, ami szúnyoghálóval vagy ráccsal védett, és ne nyisd ki teljesen, csak bukóra, így ugyanis a hideg levegőn és egy-egy ügyes rovaron kívül más nem fér be rajta. Őrizetlenül hagyott vagy hivalkodó helyen lévő ablakot azonban ne nyiss ki éjszakára. Ez felkeltheti a betörők figyelmét.

A szellőztetés leggyorsabb módszere az, ha kereszthuzatot csinálsz. Ehhez szintén az éjszaka a legjobb időpont. Nyiss ki szélesre minél több, egymással szemben lévő ablakot és ajtót, hogy a huzat átsöpörhessen közöttük. 

Ha napközben nyitod ki az ablakot, mindig ügyelj, merre jár a Nap. Nyáron az északi tájolású ablakokat éri a legkevesebb fény, így, ha szellőztetni szeretnél, ezeken keresztül teheted azt meg. A lakás éjszakai áthűtése kulcsfontosságú ahhoz, hogy utána napközben se melegedjen fel a levegő, a másik fontos tényező azonban az árnyékolás.

A cikk az ajánló után folytatódik

Indulhat a Ferrari kaland a Shellnél!

Válassza minőségi üzemanyagainkat, gyűjtse a Kuponokat, és hajtson rá a rollerekre!

Promóciónkban 3 Ferrari rollert kínálunk a család minden tagjának: felnőtt, gyerek és freestyle. Ha összegyűjtött 4 db Promóciós Kódot, a Webshopból megvásárolhatja a kiszemelt Ferrari rollert ingyenes magyarországi kiszállítással.

A tájékoztatás nem teljes körű. További részletek: shell.hu

Promóció

Árnyékolás

A ház keleti, nyugati és déli oldalát több órán át éri a nap, ezeken az oldalakon tehát érdemes teljesen besötétíteni a lakást, ha elmész otthonról, de akkor is, ha otthon maradsz. Korán reggel, amikor a napnak még nincs sok ereje, be kell húzni a sötétítő függönyt, vagy leereszteni a hővisszaverő függönyt, és, ha vannak spaletták az ablakon, azokat is érdemes becsukni, majd egészen addig úgy tartani, amíg direkt fény éri az ablakot. Ez segít kint tartani a nap legforróbb sugarait, és, mire az ember hazajön a munkából, a lakás még mindig kellemes hőmérsékletű lesz. Fényt csak azon az ablakon át szabad beereszteni a házba, amit nem ér a nap.

Egyéb hűtési módszerek

Számtalan egyéb módszerrel is lehet javítani az ember hőérzetén nyaranta. Ezekből készítettünk egy kis gyűjteményt, ami jó kiegészítője lehet a szellőztetés és árnyékolás kettősének.

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük