A lakás természetes hűtése nyáron: ezt tedd, ha nincs légkondi

Légkondi nélkül is hűvös marad a lakás nyáron, ha így hűtöd.

meleg-kanikula-hoseg-nyar

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A légkondicionálás egyre több helyen elérhető, de sok lakás van, ahol anyagi vagy egészségügyi megfontolásból még nem szereltettek be klímát, és ragaszkodnak a természetesebb módszerekhez, ha arról van szó, hogyan hűtsék le a lakást nyáron.

A nagyszüleink praktikái a mai napig megállják a helyüket, ezért érdemes ezekhez fordulni, ha hűvös nyári lakot szeretne az ember. Mindennek a titka a jó szellőztetés és árnyékolás.

Hogy szellőztess jól, hogy ne jöjjön be a meleg?

Nyáron általában rossz ötlet nappal szellőztetni, mert sokszor már kora reggel is magasra szökik a hőmérséklet. Az ideális pillanat az ablakok szélesre nyitására az éjszaka. Így azonban limitált időkeret áll az ember rendelkezésére, hiszen felügyelet nélkül nem szívesen hagyunk nyitott ablakot.

nyitott-ablak-ejszaka

Érdemes olyan ablakot nyitva hagyni éjszakára, ami szúnyoghálóval vagy ráccsal védett, és ne nyisd ki teljesen, csak bukóra, így ugyanis a hideg levegőn és egy-egy ügyes rovaron kívül más nem fér be rajta. Őrizetlenül hagyott vagy hivalkodó helyen lévő ablakot azonban ne nyiss ki éjszakára. Ez felkeltheti a betörők figyelmét.

A szellőztetés leggyorsabb módszere az, ha kereszthuzatot csinálsz. Ehhez szintén az éjszaka a legjobb időpont. Nyiss ki szélesre minél több, egymással szemben lévő ablakot és ajtót, hogy a huzat átsöpörhessen közöttük. 

Ha napközben nyitod ki az ablakot, mindig ügyelj, merre jár a Nap. Nyáron az északi tájolású ablakokat éri a legkevesebb fény, így, ha szellőztetni szeretnél, ezeken keresztül teheted azt meg. A lakás éjszakai áthűtése kulcsfontosságú ahhoz, hogy utána napközben se melegedjen fel a levegő, a másik fontos tényező azonban az árnyékolás.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Árnyékolás

A ház keleti, nyugati és déli oldalát több órán át éri a nap, ezeken az oldalakon tehát érdemes teljesen besötétíteni a lakást, ha elmész otthonról, de akkor is, ha otthon maradsz. Korán reggel, amikor a napnak még nincs sok ereje, be kell húzni a sötétítő függönyt, vagy leereszteni a hővisszaverő függönyt, és, ha vannak spaletták az ablakon, azokat is érdemes becsukni, majd egészen addig úgy tartani, amíg direkt fény éri az ablakot. Ez segít kint tartani a nap legforróbb sugarait, és, mire az ember hazajön a munkából, a lakás még mindig kellemes hőmérsékletű lesz. Fényt csak azon az ablakon át szabad beereszteni a házba, amit nem ér a nap.

Egyéb hűtési módszerek

Számtalan egyéb módszerrel is lehet javítani az ember hőérzetén nyaranta. Ezekből készítettünk egy kis gyűjteményt, ami jó kiegészítője lehet a szellőztetés és árnyékolás kettősének.

A képek forrása: Getty Images.

Ezt is szeretjük