Hogyan hat a klíma a testre, és mit tehetsz ellene? A fejfájástól a légiós betegségekig
Nem csak az okozhat bajt, ha a nem tisztítod évente a légkondit. A klíma használatának is megvannak a szabályai, ha azt szeretnéd, hogy a barátod, és ne a tested ellensége legyen.

klíma
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyár kánikulával, lenge ruhákkal, vízparttal, napozással és pihenéssel jár. Mindez hozzátartozik a meleg hónapokhoz, pedig a legtöbb időt a nyári hőségben is a munkahelyén tölti az ember.  

Az irodában és a lakásban előkerülnek a klímák, ami sokszor együtt jár a napokon belül náthával és torokfájással, míg kint 36 fok felett táncol a hőmérő higanyszála. Nagy-László Nóra, az Év Magánrendelőjének választott Budai Egészségközpont foglalkozás-egészségügyi programvezető szakorvosa beszél az ártalmakról.

A klíma ártalmai: könnyű megfázni 40 fokban is

A náthás megbetegedéseket okozó kórokozók leggyakrabban a száraz, alacsony páratartalmú időszakokban, a téli mínuszokban támadnak. Azonban a klímaberendezések is hasonló körülményeket teremthetnek a helyiségben. A hideg és száraz levegő kiszárítja, elvékonyítja nyálkahártyát, védtelenné téve a kórokozók ellen.

A klímaberendezések karbantartásának elhanyagolása szintén elősegíti a kórokozók terjedését. A berendezések szűrőjében, víztartályában rossz elvezetéskor a csövekben pangó vízben megtelepedhetnek különböző gombák és baktériumok, amelyeket a klíma a hűtött levegővel együtt szétszór a helyiségben. Ezek náthás megbetegedéseket okozhatnak, ritkább és súlyosabb esetben akár úgynevezett légiós betegséget is.

Szükséges szellőztetni és hidratálni

Akik sokat ülnek a jól lehűtött szobában vagy irodában, gyakran tapasztalnak állandó fejfájást és kimerültséget. Ez a légkondicionáló miatt is lehet, mert a berendezés a helyiség levegőjét először lehűti, majd általában azt keringteti, amelynek így csökken az oxigéntartalma. Ezt szellőztetéssel lehet kivédeni, főképp a késő esti és a kora reggeli órákban, mert akkor kint is kellemesebb a hőmérséklet és a pollenkoncentráció is alacsonyabb.

A klíma szárító hatását nemcsak a nyálkahártya és a szem érzi, hanem a  bőrön is megjelenik. A kiszáradt bőr feszül, viszket és kirepedezik. Ilyenkor megfelelő krémmel gondoskodni kell a bőr hidratálásáról is. Fontos az elegendő mennyiségű folyadékbevitel is, főleg ásványvíz formájában.

Az immunrendszer nyári erősítéséhez legmegfelelőbbek a magas vitamintartalommal rendelkező bogyók és gyümölcsök. Ezekből válogattuk a legjobbakat. 

Fokozatosság és immunrendszer-erősítés javasolt

Ha valaki több időt tölt a hűtött szobában, szervezete annál kevésbé viseli jól a kinti magas hőmérsékletet és a hőingadozást. A kinti forróságból a hideg épületbe lépve rendkívüli stresszhatás éri a szervezetet, ami az idősek és krónikus betegségekkel küzdő legyengült emberek számára akár életveszélyes rosszullétet is okozhat. Ezért kerülni kell a szervezet hirtelen lehűtését, és a hűvös épületből sem szabad átmenet nélkül kilépni ki a forróságba.

Aki klímás helyiségben dolgozik, tudatosan is törekedjen immunrendszere erősítésére. Pár szelet görögdinnye és őszibarack pedig nemcsak finom, egészséges, és belsőleg hidratál, hanem kifejezetten hűsítő  is tud lenni a nyári hőségben.

Ezt is szeretjük