Hány fok legyen az irodában? Nem is olyan egyszerű a válasz a kutatások szerint

Kiderült, hogy a férfiak és a nők más és más irodai hőmérsékletet tartanak ideálisnak.

termosztat

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nyári időszakban állandó vita tárgya a megfelelő irodai hőmérséklet: míg a nők gyakran ebben az évszakban is pulóvert visznek magukkal a munkahelyükre, a férfiak számára felüdülést jelent egy klimatizált helyiség. A munka hatékonysága szempontjából sem mindegy, hogy hány fokra állítjuk a termosztátot: egy friss felmérés például arra mutatott rá, hogy a nők jobban teljesítenek melegebb környezetben.

Nemek szerint is eltérő lehet, hogy milyen környezetben érzi jól magát az ember, sőt egyes kutatások azt bizonyítják, hogy munkahelyi hatékonyság is múlhat a beltéri hőmérsékleten. Egy németországi vizsgálat eredményei szerint a női agy jobban teljesít magasabb hőmérséklet mellett, míg a férfiak hűvösebb környezetben dolgoznak jobban. Ha szeretnénk igazságot tenni az irodai dolgozók egyik legjellemzőbb vitájában, érdemes áttekinteni, hogy a témában született kutatási eredmények alapján milyen típusú munkához milyen hőmérséklet ideális, és melyik nemnek mik a preferenciái.

A munkáltatónak is hasznot hozhat a megfelelő klíma

A több mint 500 fős németországi kutatás során egy 16 és 32 Celsius-fok közötti skálán mérték fel, hogy különféle hőmérsékleti jellemzők mellett hogyan teljesítenek matematikai, verbális és kognitív feladatokat a résztvevők. Az eredmények szerint a hőmérséklet növekedésével a nők a matematikai és szóbeli feladatokat gyorsabban végzik el, míg a férfiakra ennek pont az ellenkezője igaz.

Mivel a nők hatékonyságának javulása nagyobb mértékű, mint a férfiak teljesítményének romlása, a kutatók szerint azokban az irodákban, ahol nők és férfiak hasonló arányban dolgoznak, a termosztát magasabbra tekerése összességében javíthat a cég mutatóin.

A nem túlhűtött iroda előnyeit bizonyítja az egyesült államokbeli Cornell University kutatása is, amely szerint a számítógépekkel dolgozó irodai alkalmazottak 25 Celsius-fokos hőmérséklet mellett a munkaidejüket teljesen kitöltötték, és a gépelés során 10%-os hibaaránnyal dolgoztak. Ennél jóval hűvösebb, 20 Celsius-fokos környezetben viszont a munkaidő alig több mint felében használták a klaviatúrát, a hibaarány pedig 25%-ra emelkedett.

Ha ugyanis valaki fázik, a szervezetének több energiát kell a test melegen tartására fordítani, így kevesebb marad a koncentrációra, gondolkodásra, kreativitásra. A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy a teljesítmény ilyetén csökkenése óránként és alkalmazottanként 10%-os többletköltséget jelent a munkáltatók számára.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Melegben jobb a csapatmunka

A feladat jellegétől is függ, hogy mi az ideális hőmérséklet. A relatíve magasabb hőmérséklet kedvezőbb lehet a kreatív gondolkodást igénylő munkát végzők számára, miközben a hűvösebb, 20 Celsius-fokos környezet éberebben tarthatja az ismétlődő vagy monoton tevékenységet végrehajtó dolgozókat. A magasabb hőmérséklet természetesen nem jelent szaunahőfokot: 27 Celsius-fok felett például romlanak a matematikai képességek.

A túl meleg is hátráltathat

Mielőtt túl magasra tekernénk a termosztátot, vessünk egy pillantást más eredményekre is. A helsinki műszaki egyetem kutatói által 2006-ban végzett vizsgálat arra mutat rá, hogy a legmagasabb termelékenység körülbelül 22 Celsius-fokos hőmérsékletnél érhető el, 23-24 Celsius-foktól felfelé pedig már romlik a dolgozók munkateljesítménye.

Ez azt jelenti, hogy amennyiben a munkatársaknak például 30 Celsius-fokos környezetben kell dolgozniuk, a kutatás eredményei alapján 8,9%-kal rosszabb teljesítményt nyújtanak, mint ha 22 Celsius-fokban tevékenykednének. Így tehát a túlzott meleg sem megoldás a hatékonyság növelésére.

Klímahasználati aranyszabályok

Bár a fentiek alapján azt gondolhatnánk, hogy könnyű beállítani az ideális irodai hőmérsékletet, nem árt szem előtt tartani néhány egészségügyi szempontot. - A benti hőmérsékletet mindig a kintihez viszonyítva ajánlott állítani: 8-10 Celsius-foknál ne legyen nagyobb a különbség azon a területen, ahova beérkezünk, így van ideje a szervezetünknek akklimatizálódni - tanácsolja Nagy Sándor József, az LG Magyarország klímaüzletágának vezetője.

Kerülni kell a direkt légáramot is, azaz nem tanácsos huzamosan ott tartózkodni, ahová a klíma a hideg levegőt fújja, hiszen még a normál huzatban tartózkodva is könnyen megfázhat az ember. Ami az irodában az üzemeltető feladata, arra otthon a lakóknak kell figyelniük: a szűrőket tisztítani, cserélni kell, de rendszeres időközönként szükséges a beltéri és a kültéri egységet is ellenőrizni, karbantartani. A légkondicionáló berendezés nem csak a komfortérzetünkre van jó hatással, de a hatékonyságot is növelheti, így mindenképp érdemes odafigyelni a helyes használatra.

Fotók: Getty Images

Unalmas napnak indult a munkahelyen

Sokan ásítozás és ábrándozás közepette igyekeznek túlélni az unalmas munkanapot, mások viszont úgy érzik, valami aktív, de teljesen értelmetlen szórakozással kell lefoglalniuk a gondolataikat, amíg el nem múlik az üresjárat. Utóbbira mutatunk most példákat.

Unalmas napnak indult a munkahelyen: most a fél internet azon nevet, mi lett belőle

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük