Hány fok legyen az irodában? Nem is olyan egyszerű a válasz a kutatások szerint
Kiderült, hogy a férfiak és a nők más és más irodai hőmérsékletet tartanak ideálisnak.

termosztat
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A nyári időszakban állandó vita tárgya a megfelelő irodai hőmérséklet: míg a nők gyakran ebben az évszakban is pulóvert visznek magukkal a munkahelyükre, a férfiak számára felüdülést jelent egy klimatizált helyiség. A munka hatékonysága szempontjából sem mindegy, hogy hány fokra állítjuk a termosztátot: egy friss felmérés például arra mutatott rá, hogy a nők jobban teljesítenek melegebb környezetben.

Nemek szerint is eltérő lehet, hogy milyen környezetben érzi jól magát az ember, sőt egyes kutatások azt bizonyítják, hogy munkahelyi hatékonyság is múlhat a beltéri hőmérsékleten. Egy németországi vizsgálat eredményei szerint a női agy jobban teljesít magasabb hőmérséklet mellett, míg a férfiak hűvösebb környezetben dolgoznak jobban. Ha szeretnénk igazságot tenni az irodai dolgozók egyik legjellemzőbb vitájában, érdemes áttekinteni, hogy a témában született kutatási eredmények alapján milyen típusú munkához milyen hőmérséklet ideális, és melyik nemnek mik a preferenciái.

A munkáltatónak is hasznot hozhat a megfelelő klíma

A több mint 500 fős németországi kutatás során egy 16 és 32 Celsius-fok közötti skálán mérték fel, hogy különféle hőmérsékleti jellemzők mellett hogyan teljesítenek matematikai, verbális és kognitív feladatokat a résztvevők. Az eredmények szerint a hőmérséklet növekedésével a nők a matematikai és szóbeli feladatokat gyorsabban végzik el, míg a férfiakra ennek pont az ellenkezője igaz.

Mivel a nők hatékonyságának javulása nagyobb mértékű, mint a férfiak teljesítményének romlása, a kutatók szerint azokban az irodákban, ahol nők és férfiak hasonló arányban dolgoznak, a termosztát magasabbra tekerése összességében javíthat a cég mutatóin.

A nem túlhűtött iroda előnyeit bizonyítja az egyesült államokbeli Cornell University kutatása is, amely szerint a számítógépekkel dolgozó irodai alkalmazottak 25 Celsius-fokos hőmérséklet mellett a munkaidejüket teljesen kitöltötték, és a gépelés során 10%-os hibaaránnyal dolgoztak. Ennél jóval hűvösebb, 20 Celsius-fokos környezetben viszont a munkaidő alig több mint felében használták a klaviatúrát, a hibaarány pedig 25%-ra emelkedett.

Ha ugyanis valaki fázik, a szervezetének több energiát kell a test melegen tartására fordítani, így kevesebb marad a koncentrációra, gondolkodásra, kreativitásra. A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy a teljesítmény ilyetén csökkenése óránként és alkalmazottanként 10%-os többletköltséget jelent a munkáltatók számára.

A cikk az ajánló után folytatódik

Melegben jobb a csapatmunka

A feladat jellegétől is függ, hogy mi az ideális hőmérséklet. A relatíve magasabb hőmérséklet kedvezőbb lehet a kreatív gondolkodást igénylő munkát végzők számára, miközben a hűvösebb, 20 Celsius-fokos környezet éberebben tarthatja az ismétlődő vagy monoton tevékenységet végrehajtó dolgozókat. A magasabb hőmérséklet természetesen nem jelent szaunahőfokot: 27 Celsius-fok felett például romlanak a matematikai képességek.

A túl meleg is hátráltathat

Mielőtt túl magasra tekernénk a termosztátot, vessünk egy pillantást más eredményekre is. A helsinki műszaki egyetem kutatói által 2006-ban végzett vizsgálat arra mutat rá, hogy a legmagasabb termelékenység körülbelül 22 Celsius-fokos hőmérsékletnél érhető el, 23-24 Celsius-foktól felfelé pedig már romlik a dolgozók munkateljesítménye.

Ez azt jelenti, hogy amennyiben a munkatársaknak például 30 Celsius-fokos környezetben kell dolgozniuk, a kutatás eredményei alapján 8,9%-kal rosszabb teljesítményt nyújtanak, mint ha 22 Celsius-fokban tevékenykednének. Így tehát a túlzott meleg sem megoldás a hatékonyság növelésére.

Klímahasználati aranyszabályok

Bár a fentiek alapján azt gondolhatnánk, hogy könnyű beállítani az ideális irodai hőmérsékletet, nem árt szem előtt tartani néhány egészségügyi szempontot. - A benti hőmérsékletet mindig a kintihez viszonyítva ajánlott állítani: 8-10 Celsius-foknál ne legyen nagyobb a különbség azon a területen, ahova beérkezünk, így van ideje a szervezetünknek akklimatizálódni - tanácsolja Nagy Sándor József, az LG Magyarország klímaüzletágának vezetője.

Kerülni kell a direkt légáramot is, azaz nem tanácsos huzamosan ott tartózkodni, ahová a klíma a hideg levegőt fújja, hiszen még a normál huzatban tartózkodva is könnyen megfázhat az ember. Ami az irodában az üzemeltető feladata, arra otthon a lakóknak kell figyelniük: a szűrőket tisztítani, cserélni kell, de rendszeres időközönként szükséges a beltéri és a kültéri egységet is ellenőrizni, karbantartani. A légkondicionáló berendezés nem csak a komfortérzetünkre van jó hatással, de a hatékonyságot is növelheti, így mindenképp érdemes odafigyelni a helyes használatra.

Fotók: Getty Images

Unalmas napnak indult a munkahelyen

Sokan ásítozás és ábrándozás közepette igyekeznek túlélni az unalmas munkanapot, mások viszont úgy érzik, valami aktív, de teljesen értelmetlen szórakozással kell lefoglalniuk a gondolataikat, amíg el nem múlik az üresjárat. Utóbbira mutatunk most példákat.

Ezt is szeretjük