Hogy légtelenítheted a radiátort a fűtés előtt? Nem kell hozzá szakembert hívni
Így légtelenítheted a radiátort, mielőtt beköszönt a tél.

radiator-futes-meleg-no
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hiába fűtesz, még sincs elég meleg? Ellenőrizd a radiátorokat, mert lehet, hogy itt kell keresni a megoldást. Ha a fűtőtest felső része hűvösebb, mint az alsó, akkor valószínűleg légtelenítésre szorul. Ezt az egyszerű eljárást szakember segítsége nélkül is elvégezheted. 

A légtelenítést minden fűtésszezon elején érdemes elvégezni, mert a radiátorba szorult légbuborékok jelentősen csökkentik a fűtőtest hatásfokát, emiatt nem lesz jó a víz körforgása, és nem melegszik egyenletesen a radiátor. Árulkodó jel lehet még az is, ha a fűtőtest furcsa hangokat ad ki melegedéskor.

Így légtelenítsd a radiátort!

A radiátor légtelenítése nem ördöngösség, szakembert nem igényel, ellenben egy kicsit vizes munka, így néhány törölközőt, esetleg egy vödröt készíts be, mielőtt nekiállnál, ezt pedig helyezd a radiátor szelepe alá. Vehetsz fel gumikesztyűt is, hogy még tisztább legyen a folyamat.

radiator-legtelenites

A régi típusú radiátorokhoz a barkácsboltokban kapható megfelelő kulcs - azonban beszerzéskor ügyelj a méretre, mert több fajta is van belőle -, az új típusúakat már légtelenítheted egyszerűen csavarhúzóval is, mert kinyitásukhoz nincsen szükség speciális eszközre.

A kulccsal vagy csavarhúzóval nagyon lassan, negyedfordulatonként kezdd meglazítani a légtelenítő szelepet a radiátor oldalán. Ha ugyanis túl gyorsan dolgozol, a szelep kilökődhet az őt záró apró tűvel együtt. Egészen addig lazítsd a szelepet, amíg a levegő el nem kezd „szelelni”, és addig hagyd ebben az állapotban, amíg meg nem érkezik az első csepp víz. Ekkor gyorsan zárd el a szelepet, a kifolyó vizet pedig töröld fel a törölközővel. Fontos, hogy a szelepet jól szorítsd meg, hogy rendesen zárjon.

Mi történik, ha valami nincs rendben?

Előfordulhat, hogy a radiátorral komolyabb gond van, ilyenkor a légtelenítés során azt fogod észrevenni, hogy vagy levegő, vagy víz nem érkezik a szelepen keresztül. Ha nem jön levegő, de víz igen, akkor valószínűleg eltömődött a szelep, ehhez már mindenképpen szakértőt kell hívni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha levegő jön, de víz nem, akkor előfordulhat, hogy nincs elegendő víz a fűtésrendszerben. Ezt úgy ellenőrizheted, hogy megpróbálsz légteleníteni egy másik radiátort is. Amennyiben ott is hasonlóakat tapasztalsz, egyszerűen töltsd újra vízzel a rendszert. Ha viszont abból folyik a víz, akkor lehet, hogy a radiátor hibásodott meg, és ebben az esetben mindenképpen szakértőt érdemes hívni.

Így rejtsd el a csúnya radiátort

Nem minden radiátor a lakás éke, sok ormótlan darab van, ami elrondíthatja az egész szoba látképét. Erre mutatunk néhány látványos megoldást.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük