A legkényesebb szőnyegből is kiszedik a foltot: házi módszerek, de nagyon is működnek
Nem feltétlenül muszáj a tisztítóba vinni a koszos szőnyegeket - Vannak egyszerű, házi módszerek, amikkel pikk-pakk el lehet távolítani a foltokat.

folteltávolítás
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan keresztet vetnek a szőnyegükre, ha kifolyt egy kis vörösbor, esetleg tintapacás lett. 

Pedig nem kell azonnal temetni a kedvenc kárpitot, néhány egyszerű, ügyes módszerrel még akár vegyszermentesen is ki lehet szedni a makacsnak tűnő foltokat.

A szőnyegtisztítás alapja a gyorsaság

Mindenekelőtt nem szabad hagyni, hogy szó szerint belekövesedjenek a foltok, mert minél tovább halogatja valaki a tisztítást, annál nehezebben lehet kiszedni. Többek között a kifröccsent vörösbort az azonnali - de tényleg - felitatással percek alatt nyom nélkülel lehet tüntetni. De mi a helyzet azokkal, akik csak másnap detektálták a problémát?

A régi foltok eltüntetése

Egy nagy házi buli vagy összejövetel után gyakran csak másnap vagy harmadnap bukkannak fel a kéretlen foltok a szőnyegen. Sőt, az is előfordulhat, hogy épp a kanapé alá folyt be valami, és akár hetekig vagy hónapokig nem derül fény a kilétére.

Szőnyektakarítás
Fotó: Ljupco / Getty Images Hungary

Azonban bármilyen régi is legyen a folt, van megoldás. Többek között az ismeretlen eredetű foltokat - ki tudja már, mi volt az - hatékonyan el lehet távolítani egy pohár ammónia és két liter meleg víz oldatába áztatott szivaccsal! Át kell dörzsölni a felületet, a folt méretétől függően rajta hagyni egy darabig, majd feltörölni, és végül kiporszívózni. Bóraxszal is lehet harcolni a foltok ellen. Alaposan be kell nedvesíteni a területet, majd beledörzsölni egy teáskanálnyi bóraxot. Miután megszáradt, már csak fel kell porszívózni, és kész is a foltmentesítés.

Az érzékenyebb szőnyegek esetén nem ajánlott ilyenkor kipróbálni ecetes-szappanos vízben áztatott szivaccsal nekiesni, mivel a kényesebb anyagokat tönkreteheti az erősen savas tartalmú elegy. Ugyanez igaz a hidrogén-peroxid-alapú tisztítószerekre is, azokat folttisztításkor csak fehér anyagon szabad használni. 

Italpacák a szőnyegen

Borfolt esetén a már előbb említett felitatás után még egy kis szódabikarbónát is lehet a foltra helyezni, ami képes felszívni a nem látható részeket is. A szódabikarbónát lehet helyettesíteni akár sóval vagy kukoricakeményítővel is.

borfolt
Fotó: Moussa81 / Getty Images Hungary

Rendkívül rondának és eltüntethetetlennek látszhat a kávé- vagy teafolt, de meglepő módon ilyen esetekben egy kis sör csodákra képes. Tehát a sört kell finoman beledörzsölni a szőnyeg foltos részébe, majd hagyni megszáradni. Ezt addig kell ismételgetni, amíg el nem tűnik a folt. 

Gyümölcslé ellen pedig nincs jobb házi szer a borotvakrémnél. Először, ha még lehet, fel kell itatni a foltot, és miután nedves szivaccsal át lett törölve, mehet rá a borotvakrém. A végén vizes ruhával tisztára kell törölni, majd felporszívózni, és kész is van.

A makacsabb foltok ellen: zsírfolt és a tintafolt

Nagyon utálatos, ha valamilyen olajos vagy zsíros folt keletkezik a szőnyegen. Nem elég, hogy minden beleragad, de gyakran még jellegzetes szaga is be tudja teríteni a szobát. Így érdemes minél előbb megszabadulni tőle, nem egyszerű a feladat. Legalább 6 órán keresztül be kell fedni szódabikarbónával, hintőporral, kukoricakorpával vagy keményítővel ahhoz, hogy magukba tudják szívni a zsírt, majd fel kell porszívózni. 

Tintafolt ellen beválhat a langyos tej. A szennyeződött felületet le kell önteni, majd pár perc után ronggyal felitatni. Addig kell folytatni, míg el nem tűnik a fránya folt. Utána már csak egy kis vizes ronggyal kell áttörölni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Filléres csodaszer a háztartásban: 8 probléma, amin segít az ecet

A csupán néhány száz forintért beszerezhető ecet elengedhetetlen tartozéka minden otthonnak: fontos eleme lehet a különféle salátáknak, ugyanakkor a legszélesebb körben alkalmazható, természetes háztartási szer. Ha tudni akarod, pontosan mi mindenre használhatod, kattintsd végig képeinket!

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük