A legkényesebb szőnyegből is kiszedik a foltot: házi módszerek, de nagyon is működnek

Nem feltétlenül muszáj a tisztítóba vinni a koszos szőnyegeket - Vannak egyszerű, házi módszerek, amikkel pikk-pakk el lehet távolítani a foltokat.

folteltávolítás
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sokan keresztet vetnek a szőnyegükre, ha kifolyt egy kis vörösbor, esetleg tintapacás lett. 

Pedig nem kell azonnal temetni a kedvenc kárpitot, néhány egyszerű, ügyes módszerrel még akár vegyszermentesen is ki lehet szedni a makacsnak tűnő foltokat.

A szőnyegtisztítás alapja a gyorsaság

Mindenekelőtt nem szabad hagyni, hogy szó szerint belekövesedjenek a foltok, mert minél tovább halogatja valaki a tisztítást, annál nehezebben lehet kiszedni. Többek között a kifröccsent vörösbort az azonnali - de tényleg - felitatással percek alatt nyom nélkülel lehet tüntetni. De mi a helyzet azokkal, akik csak másnap detektálták a problémát?

A régi foltok eltüntetése

Egy nagy házi buli vagy összejövetel után gyakran csak másnap vagy harmadnap bukkannak fel a kéretlen foltok a szőnyegen. Sőt, az is előfordulhat, hogy épp a kanapé alá folyt be valami, és akár hetekig vagy hónapokig nem derül fény a kilétére.

Szőnyektakarítás
Fotó: Ljupco / Getty Images Hungary

Azonban bármilyen régi is legyen a folt, van megoldás. Többek között az ismeretlen eredetű foltokat - ki tudja már, mi volt az - hatékonyan el lehet távolítani egy pohár ammónia és két liter meleg víz oldatába áztatott szivaccsal! Át kell dörzsölni a felületet, a folt méretétől függően rajta hagyni egy darabig, majd feltörölni, és végül kiporszívózni. Bóraxszal is lehet harcolni a foltok ellen. Alaposan be kell nedvesíteni a területet, majd beledörzsölni egy teáskanálnyi bóraxot. Miután megszáradt, már csak fel kell porszívózni, és kész is a foltmentesítés.

Az érzékenyebb szőnyegek esetén nem ajánlott ilyenkor kipróbálni ecetes-szappanos vízben áztatott szivaccsal nekiesni, mivel a kényesebb anyagokat tönkreteheti az erősen savas tartalmú elegy. Ugyanez igaz a hidrogén-peroxid-alapú tisztítószerekre is, azokat folttisztításkor csak fehér anyagon szabad használni. 

Italpacák a szőnyegen

Borfolt esetén a már előbb említett felitatás után még egy kis szódabikarbónát is lehet a foltra helyezni, ami képes felszívni a nem látható részeket is. A szódabikarbónát lehet helyettesíteni akár sóval vagy kukoricakeményítővel is.

borfolt
Fotó: Moussa81 / Getty Images Hungary

Rendkívül rondának és eltüntethetetlennek látszhat a kávé- vagy teafolt, de meglepő módon ilyen esetekben egy kis sör csodákra képes. Tehát a sört kell finoman beledörzsölni a szőnyeg foltos részébe, majd hagyni megszáradni. Ezt addig kell ismételgetni, amíg el nem tűnik a folt. 

Gyümölcslé ellen pedig nincs jobb házi szer a borotvakrémnél. Először, ha még lehet, fel kell itatni a foltot, és miután nedves szivaccsal át lett törölve, mehet rá a borotvakrém. A végén vizes ruhával tisztára kell törölni, majd felporszívózni, és kész is van.

A makacsabb foltok ellen: zsírfolt és a tintafolt

Nagyon utálatos, ha valamilyen olajos vagy zsíros folt keletkezik a szőnyegen. Nem elég, hogy minden beleragad, de gyakran még jellegzetes szaga is be tudja teríteni a szobát. Így érdemes minél előbb megszabadulni tőle, nem egyszerű a feladat. Legalább 6 órán keresztül be kell fedni szódabikarbónával, hintőporral, kukoricakorpával vagy keményítővel ahhoz, hogy magukba tudják szívni a zsírt, majd fel kell porszívózni. 

Tintafolt ellen beválhat a langyos tej. A szennyeződött felületet le kell önteni, majd pár perc után ronggyal felitatni. Addig kell folytatni, míg el nem tűnik a fránya folt. Utána már csak egy kis vizes ronggyal kell áttörölni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Filléres csodaszer a háztartásban: 8 probléma, amin segít az ecet

A csupán néhány száz forintért beszerezhető ecet elengedhetetlen tartozéka minden otthonnak: fontos eleme lehet a különféle salátáknak, ugyanakkor a legszélesebb körben alkalmazható, természetes háztartási szer. Ha tudni akarod, pontosan mi mindenre használhatod, kattintsd végig képeinket!

Filléres csodaszer a háztartásban: 8 probléma, amin segít az ecet

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük