Fű-, eper- és sárfolt ellen: a legjobb házi tisztítószerek, amikkel makulátlan lesz a ruha

Tavasszal egyre makacsabb foltokkal szennyeződnek a ruhák.

Fűfolt, sárfolt, eperfolt eltávolítása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ahogy elérkezik a jó idő, egyre többet tudnak kint tartózkodni a gyerekek. Friss, zöld fű fakadt, itt a szabadtéri sportok ideje, és sorra érni kezdenek a finomabbnál finomabb gyümölcsök.

Ezzel együtt azonban a makacs foltok szezonja is elindul. A fűfolt, a sárfolt és az eperfolt három a legnehezebben eltávolíthatók közül. Hogyan lehet mégis újra makulátlan a gyerekruha anélkül, hogy agresszív folttisztítókat kellene használni?

Házi módszerek folttisztításhoz

Ha nem szeretnénk erős vegyszerekkel nekiesni a gyerek ruháinak, akkor jó szolgálatot tehetnek az otthon fellelhető, folttisztítóként is használható, de nem tisztítószerként ismeretes, egészségre nem káros dolgok.

Házi folttisztító praktikák fűfolt tisztításához

Fűfolt tavasszal és nyáron nagyon gyakran előfordulhat a ruhákon, ám, amilyen könnyű összeszedni, olyan nehéz kivenni a ruhából. Egy-egy házi praktika mégis segíthet.

A fűfoltot tejjel vagy aludttejjel is meg lehet próbálni eltávolítani. A ruhát egy éjszakán át tejben kell áztatni a másnapi mosás előtt, vagy a foltot aludttejjel bedörzsölni közvetlenül azelőtt, hogy mosásra kerülne a sor.

Fogkrémmel ugyancsak tehetünk kísérletet, ám érdemesebb egy fehér színűvel próbálkozni, nehogy a kék és piros csíkok újabb foltot hagyjanak a meglévő tetején. A fogkrémmel - mint egy mosópasztával - kell bedörzsölni, megdörzsölni a fűfoltot. Ezután jöhet a szokásos mosás.

Házi folttisztító praktikák sárfolt tisztításához

Sárfoltot sport közben vagy egy esős napon tett séta alkalmával is lehet szerezni. De hogyan távolítható el egy egyszerű, otthoni szerrel? A válasz az ecet, de előbb egy apró, de annál lényegesebb tudnivaló.

A sárfolt akkor jön ki a legkönnyebben, ha az ember hagyja megszáradni, majd, ha már száraz, egy kis kefével vagy porszívóval leszedi a felületéről a földet. Ezután jöhet az ecetes trükk: a foltra némi ecetet kell önteni hígítatlanul, majd átdörzsölni vele a ruha érintett részét. Ezután jöhet a megszokott mosás.

Házi folttisztító praktikák eperfolt tisztításához

Az eperfolt - és általában a gyümölcsfolt - sem tartozik épp a legkönnyebben kiszedhető szennyeződések közé. Ha nincs is mód azonnal kimosni, tanácsos az eperlével szennyeződött ruhát mielőbb meleg vízbe beáztatni, és beszappanozni.

Később a foltot citromlével vagy ecettel érdemes megpróbálni eltávolítani. Pár evőkanálnyit téve közvetlenül a foltra, egy alapos, de nem roncsoló dörzsöléssel kijöhet az eperfolt. Ha a citrommal próbálkozunk, akkor a foltot egy hámozott, félbevágott citrommal kell megdörzsölni, majd kimosni szokás szerint.

Ha kívánnak is némi kísérletezést, szülőként, a gyerek egészsége, bőre és az általa hordott ruhák épsége megóvása érdekében mindenképp érdemes adni egy esélyt a fenti praktikáknak. Ha nagyanyáinknak bevált, nekünk is sikerülhet ezekkel kivenni a legmakacsabb tavaszi-nyári foltokat.

Kerti játékok házilag

Nemcsak folttisztítót, de kerti játékokat is csinálhattok otthon, saját kezűleg: adunk pár inspiráló ötletet.

Ezekkel lesz a kert a gyerek kedvenc helye ezentúl: 8 házi ötlet, amit tuti, hogy imádna

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük