Parkettatisztító szérum házilag: olcsó, és ragyogni fog tőle a padló

Akárcsak a többi padlótípus, a parketta is körültekintő ápolást igényel. Szerencsére ez egyáltalán nem megerőltető feladat.

padlotisztito szerum hazilag

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A parketta napjainkban is egyike a legnépszerűbb padlótípusoknak, idővel viszont a legtöbb megkopik, és elveszíti egykori csillogását. 

Sokan abba a hibába esnek, hogy figyelmen kívül hagyják a parketta igényeit, ezért helytelenül, esetleg sehogyan sem tisztítják. A boltokban fellelhető parkettatisztító szérumok ugyan segíthetnek, de a házilag készített padlóápoló is jó szolgálatot tehet, ráadásul valószínűleg a lakásból sem kell kimozdulnod, hogy elkészíthesd.

Parkettatisztító szérum házilag, minden fapadlótípushoz

Rövidesen visszanyerheted a megkopott parketta fényét, a tisztítószer elkészítéséhez pedig nem kell mást tenned, mint összeállítani az alábbi egyveleget: töltsd fel a felmosóvödör háromnegyed részét meleg vízzel, majd önts hozzá 250 ml ecetet, illetve egy kicsivel több natúr, folyékony szappant. Ne ijedj meg, ha sűrűnek látod, egyszerűen, fakanállal alaposan keverd össze. Ezek után kedved szerint akár azonnal felmoshatod a padlót, vagy, ha úgy tetszik, töltsd az oldat egy részét szórófejes flakonba, ahonnan közvetlenül ráspriccelheted a parkettát ért foltokra.

Óvintézkedések a fapadló tisztán tartására

A fenti tisztítószeren kívül is sokat tehetsz a parketta makulátlansága érdekében, ami hosszútávon ugyancsak megéri a befektetett időt.

Ne lépj cipővel a parkettára: bár a parketta keménynek tűnhet, az utcai lábbelik nyomot hagyhatnak a fapadlón, nem beszélve arról a temérdek felesleges koszról és nedvességről, ami ezáltal rárakódhat. Célszerű tehát a cipőket az előszobában hagyni, valamint lábtörlőről sem árt gondoskodni.

Számít a páratartalom: kevesen tudják, de a parketta időtállóságához passzoló hőmérséklet 18-20 °C körüli, melynek 50-60%-os páratartalommal kellene társulnia. Minderről azonban könnyű megfeledkezni, kiváltképp a fűtési szezonban, amikor a levegő páratartalma még inkább csökken. Ha télen is odafigyelsz a rendszeres szellőztetésre, kisebb valószínűséggel lehet a parketta duzzadt és repedezett.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mielőtt felmosnál, portalaníts: megéri felporszívózni, netán összesöpörni a parkettán felgyülemlett koszt és egyéb szennyeződéseket, mielőtt nekiveselkednél a felmosásnak, ellenkező esetben ugyanis csak még piszkosabb lesz a padló.

A még fényesebb felületért próbáld ki ezt a trükköt!

Talán nem is gondolnád, de a tea csersavtartalmát a parketta fényesítéséhez is felhasználhatod: áztass zöld teát 500 ml, forrásban lévő vízbe, és várj, amíg langyosra hűl. Távolítsd el a tealevelet, majd márts a főzetbe egy tiszta rongyot, csavard ki, és alaposan töröld át a padlót először ezzel, végezetül pedig egy száraz ruhával.

Érdekes tapéták

Ha a parketta már csillog, érdemes a falakra is fordítani némi figyelmet. A hagyományos hajópadlóhoz kifejezetten jól illenek ezek az egyedi tapétaötletek, melyekkel különleges hatást lehet elérni a lakásban.

Úgy néz ki, mint egy rozoga gyárépület, de eszméletlen mutatós: 8 egyedi falötletet mutatunk

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük