Patyolattiszta és makulátlan lesz a lakás fala: így tisztítsd, hogy szép legyen

Pofonegyszerű otthoni praktikákat mutatunk a faltisztításra.

fal-tisztitas-cover
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A falak számtalan okból koszolódhatnak el - megülhet rajtuk a por, rajta hagyhatják az ujjlenyomatukat a gyerekek, hozzáérhetsz koszos kézzel, vagy a szobák sarkait megszínezheti a cigarettafüst. Ilyen esetekben nem mindig kell egyből újrafestésben gondolkodni, néha elég egy alapos tisztítás is.

Ha a takarítás mellett döntesz, nem mindegy, melyik falfelületet mivel kezeled, hiszen másfajta gondoskodást igényelnek a tapéták, mást a festett falak, és mást a csempék. Mutatjuk a legjobb tippeket minden felületre.

Falak tisztítása

A festett falak sajátossága, hogy a festékréteg könnyen karcolódik, illetve bizonyos vegyszerek hatására feloldódhat. Ezért is kell óvatosan nekilátni a takarításnak, ha az egyik jól bevált praktikát, az ecetes-szódabikarbónás lemosást választod fehér falak esetében.

fal-tisztitas

Önts 3 liter vízbe 1 deci ecetet és egy felespohárnyi szódabikarbónát, jól keverd el, aztán az elegyet először próbáld ki egy olyan falszakaszon, amelyik nincs szem előtt. Elvileg az ecet nem tesz kárt a festékben, de sosem lehet az ember elég óvatos. Ezután csak le kell tisztítanod egy vizes ronggyal a falat. Az ecet oldja az olajos szennyeződéseket, és fertőtlenítő tulajdonsággal bír, így a konyhában és a fürdőszobában a csempén is ugyanolyan hatékonysággal alkalmazható, ellenben a tapétát ne takarítsd vele.

A kenyér viszont jó megoldás lehet tapétára ugyanúgy, mint festett falra. A kenyérszelet egyfajta természetes radírként működik, így eltünteti a cipőnyomokat, a ceruzarajzokat és a zsíros ujjlenyomatokat is. Ráadásul vitathatatlan előnye, hogy biztosan minden háztartásban megtalálható.

Meglepő megoldás lehet, de a fogkrém is működik mind festett, mind tapétázott falon, azonban ezt is érdemes letesztelni egy félreeső sarokban. A tisztításhoz hagyományos fehér fogkrémet válassz, ne gél állagút, és egy régi fogkefével finoman dörzsöld bele a szennyeződésbe, vigyázva, hogy ne sértsd fel a festéket vagy hólyagosítsd fel a tapétát. Ezután a fogkrémet egy száraz vagy enyhén megnedvesített ronggyal töröld le, és már tiszta is a fal. 

A cikk az ajánló után folytatódik

A csempe tisztítása lényegesen egyszerűbb, mert nem kell annyira válogatni a módszerek között. A fenti bevált házi praktikák mellett pedig természetesen kapható hozzá a boltokban kifejezetten csempetisztításra alkalmas tisztítószer is.

Olajos foltok eltüntetése

Számtalan hatásos módszer létezik az olajos foltok eltüntetésére az eceten és a szódabikarbónán kívül is. Gondoltad volna például, hogy a macskaalom ügyesen szedi fel a földről az olajat? Mutatjuk a legtrükkösebb megoldásokat.

A képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük