Így fut fel biztosan az élesztő - Kerüld el a leggyakoribb hibákat!
Az élesztő a kelt tészták lelke, feltéve, hogy sikerül felfuttatni.
Bár napjainkban reneszánszát éli a kovásszal sütés, mivel időigényes és nagy odafigyelést igénylő folyamatról van szó, még mindig elterjedtebb az élesztő használata.
Az élesztő gyorsítja a procedúrát és könnyebben is kezelhető, mint a kovász, de ez nem azt jelenti, hogy nem tartogat olyan hibalehetőségeket, amelyek meghiúsíthatják a sütést. Amennyiben nem instant változatról van szó, sarkalatos pont például az élesztő felfuttatása.
Élesztő felfuttatása
Az élesztő a kelt tészták lelke. Számos süteményhez van szükség hozzá, és bár egyre elterjedtebb az instant változat, sok recept igényli a friss élesztő használatát. Ekkor kerül képbe a felfuttatás próbatétele. Kezdő háziasszonyokkal, illetve tapasztaltabb, de ritkábban sütő konyhatündérekkel is előfordul, hogy nem tudják, pontosan hogyan is kéne kivitelezniük a feladatot, illetve elkövetnek olyan típushibákat, amik megakadályozzák az élesztő felfutását. Az használatától azonban nem kell félni, ha az ember odafigyel néhány dologra, az alapanyag az esetek döntő többségében szépen teszi a dolgát.
Az első dolog, amit szem előtt kell tartani, hogy a projekt eleve kudarcra van ítélve, ha az élesztő nem eléggé friss. A lejárati dátumot mindenképp tanulmányozni kell a boltban, a vásárlást követően pedig mielőbb hűtőbe kell kerülnie az alapanyagnak. Ideális esetben az élesztő halványdrapp, bézs színű, a szaga nem túl erős és kellemetlen, állaga rugalmas. Amennyiben marad a sütésből, alaposan becsomagolva, a száradástól védve kell a hűtőben tárolni. Nem áll el a végtelenségig, 1-2 héten belül érdemes felhasználni. Talán kevesen gondolnák, de le is fagyasztható.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
A friss élesztő felfuttatása általában vízben vagy tejben történik. Kulcsfontosságú a folyadék hőmérséklete: az élesztőgombák nem szeretik sem a túl hideget, sem a túl meleget. Törekedj rá, hogy a víz vagy tej langyos legyen, ellenőrizd a hőmérsékletét az ujjaddal. A folyadékban keverj el egy kevés cukrot, mielőtt hozzáadnád az élesztőt, ez biztosítja a felfutáshoz szükséges tápanyagot. A cukorpótlók ebben a fázisban nem működnek!
A langyos, cukros folyadékba morzsold bele az élesztőt. Itt adódik a következő hibalehetőség: gyakori probléma, hogy hideg helyre vagy a tűzforró radiátorra, napfényre kerül a keverék. Meleg, de nem túl forró helyre érdemes tenni az edényt. Ha 10-15 perc után az elegy habosnak tűnik, magasabb, mint amilyen volt, bátran használható. Az élesztős tésztát is meleg helyen, konyharuhával letakarva ajánlott keleszteni.
Tudod, hogy miért jó összegyűrni a sütőpapírt sütés előtt?
Ha szeretsz sütni, akkor a figyelmedbe ajánljuk a következő sütőpapírtrükköket. Így lesz egyszerűbb a sütőpapír használata.
Miért jó összegyűrni a sütőpapírt sütés előtt? 4 praktikus trükk az alátéttel, ami sok bosszúságtól megkímél
Sütőpapírral könnyebb a sütés, de ezekkel a trükkökkel még egyszerűbb lehet.
Elolvasom(Képek: Getty Images Hungary.)
OLVASD EL EZT IS!
- szakácskönyv
- főzés