4 biztos jel, hogy átvernek a lakásvásárlásnál
Gyanús a lakás tulajdoni lapja? Az eredeti tulajdonossal még nem is találkoztál? Állítólag csöndes ház, de mindig zaj van, amikor ott jársz?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A lakásvásárlás nem leányálom. Először is ott a döntés, hogy belevágsz, aztán a lehetőségek számbavétele. Majd jöhet a nézelődés: milyen ingatlanokat kínálnak, hol és mennyiért, milyen hitellehetőségek érhetőek el aktuálisan, azok közül melyik a legjobb.

Ügyvédválasztás, háztűznézők sora és az aggodalom, hogyha már belevágtál, akkor minden rendben menjen. Az előbbieken sajnos túl kell esni, ám az aggodalomtól megkímélheted magad! Ismerd meg az adásvétel buktatóinak jeleit, és inkább félj, mint egy váratlan pillanatban megijedj!

Gyanús bejegyzések a tulajdoni lapon

A tulajdoni lap az ingatlan-nyilvántartásban használt egyik legfontosabb okirat, ez rögzíti ugyanis hivatalosan az adott ingatlanra vonatkozó tulajdonjogokat, használatbavételi jogokat, valamint az arra jogosultak adatait. Alapvetően három részből áll, melyből a teherlapként is emlegetett harmadik tartalmazza az ingatlanra bejegyzett olyan jogokat, mint a jelzálogjog vagy az életjáradék.

De ebből a részből derül ki az is, hogy van-e valakinek elővásárlási vagy visszavásárlási joga az ingatlanra. Mielőtt tehát bármit is aláírnál, kérd ki a kiszemelt lakás tulajdoni lapjának másolatát, és győződj meg róla, hogy semmi nem terheli azt. Sőt, az úgynevezett széljegyet is nézd meg, hiszen nem egyszer fordult már elő, hogy egy adott ingatlanra egyszerre több adásvételi szándékot is bejegyeztettek...

Szeretnél többet tudni a tulajdoni lapról, és arról, hogy hogyan és hol is kérhetsz másolatot? Akkor kattints ide!

Az eladó szóban bizonygatja, hogy nincs tartozása a közös költség terén

Az első és legfontosabb szabály az ingatlanvásárlással kapcsolatban, hogy semmilyen szóbeli ígéretnek nem szabad hinni, és senkiben sem szabad jóhiszeműen megbízni!
Így amikor a közös költség kapcsán az eladó szóban biztosít afelől, hogy minden tartozást rendezett, akkor ahelyett, hogy rábólintanál, ragaszkodj ahhoz, hogy záros határidőn belül ezt hivatalosan is igazolja!

Ha a lakás közösképviseletét egy személy végzi, akkor egyszerűbb a dolog, ám ha szervezet, akkor ragaszkodj hozzá, hogy tőlük kérjen be igazolást. Elég ugyanis hat havi tartozás ahhoz, hogy elárverezzék a lakást...

Nem hiszed? Márpedig így van, ráadásul az erre vonatkozó szabályozás nem újkeletű. Ha érdekelnek a részletek, akkor kattints ide!

Az eladó vonakodik attól, hogy szakemberrel méresd fel a lakás műszaki állapotát

Tetőtől talpig felújított lakás - olvasni gyakran a hirdetésekben. Aztán első látásra is annak tűnik, ám ne higgy teljes mértékben a szemednek, hiszen lehet, hogy új a padló, és a falakon is látszik a felújítás, ám a rejtett hibák szabad szemmel nem láthatók, csakúgy, mint az sem, hogy a falakban futó vezetékeket és csöveket is kicserélték-e. Hogy ne zsákbamacskát vegyél állítólagos felújítottsága miatt esetleg drágábban, beszélj meg egy időpontot az eladóval, amikor egy szakember kíséretében átnézhetitek a lakást! Ha a felvetésre húzza a száját, és közben egyre erősködik, hogy márpedig nincs baja a lakásnak, akkor ne add fel - vagy mégis, és teljesen hagyj is fel a lakás megszerzésére tett kísérletekkel.

Kitűnő parkolási lehetőség, őrzött parkolóval - foghíjtelken

Gyakori eset, hogy egy egyébként nem túl értékes lakást arra hivatkozva árulnak áron felül, hogy a környéken kitűnő parkolási lehetőség található, ráadásul őrzött parkolóval.

Ahelyett azonban, hogy fejvesztve rohannál megvenni a lakást, sétálj egyet a környéken, ilyen esetben ugyanis többnyire foghíjtelekről van szó, amelyet az esetek többségében egy idő után beépítenek.

Ha az esetedben is erről van szó, akkor az eladóval történő bármilyen megegyezés előtt keresd fel az illetékes városfejlesztési hivatalt vagy a helyi önkormányzatot, és érdeklődj a területtel kapcsolatos tervekről! Ha ugyanis kiderül, hogy a parkoló csak ideiglenes, és már kész tervek vannak a beépítésére vonatkozóan, máris alkupozícióban vagy! Ha pedig mindezt nem hiszi az eladó, akkor vagy járjon utána, vagy te felejtsd el a lakását.

Ezt is szeretjük