5 biztos mód, hogy meglegyen az első lakásod

Nem könnyű hitelhez jutni mostanában, viszont egyáltalán nem lehetetlen. Íme, a lehetőségek!

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy ideje már biztos munkahelyed és rendszeres, 150 ezer forint körüli havi jövedelmed van? Régóta foglalkoztat a gondolat, hogy saját lakást vegyél, de nem tudod, hogyan vágj bele? Megnéztük a lehetőségeket, és összeszedtük a legfontosabb információkat.

A helyzet nem reménytelen

- Sajnos egyre kevesebb lehetőség közül válogathatnak azok, akik a jelenlegi gazdasági helyzetben - a fent említett anyagi kondíciók mellett - hitelből szeretnének lakást vásárolni - vázolja a nem túl bíztató képet Gróf Anna Mária, a Femina hitelszakértője.

A helyzet tehát nem valami rózsás, viszont egyáltalán nem kilátástalan. Tény azonban, hogy érdemes tisztában lenned a piaci környezettel, hiszen a szigorodó banki feltételek mellett minden eddig kiaknázatlan körülményt mérlegelned kell, mielőtt kölcsönért kopogtatsz valamelyik bankfiókban.

Azzal minden megkérdezett szakértő egyetért, hogy egyre nehezebb pénzügyi vagy hiteltanácsadó nélkül eligazodni a gazdasági világban, ezért egy hitelkérelem benyújtása előtt erősen ajánlott kikérni egy szakember tanácsát. A szakmai segítség az ügyintézés többi fázisában is rengeteget számít: egy-egy félreértés vagy rossz döntés komoly, forintosítható következményekkel járhat.

Ha egyedül nem megy

- A jelenlegi helyzetben csak euró és forint alapú hitelek jöhetnek szóba, ha egy minimális önerővel és 150 ezer forint körüli rendszeres havi jövedelemmel rendelkező ügyfél szeretne hitelt igényelni. Azonban a sikeres hitelbírálathoz ez sem valószínű, hogy elég - válaszolta kérdésünkre Gróf Anna Mária, aki szerint könnyebben és talán kedvezményesebben juthat kölcsönhöz az, akinek van hitel- vagy adóstársa.

A szakértő szerint minden esetben - némi plusz kedvezmény reményében - érdemes érdeklődni az új építésű projektek finanszírozóinál, hiszen mostanában lakást nem csak venni, hanem eladni is nehéz. Óvatosan kell azonban bánni a kamattámogatásokkal, hiszen az állami segítség feltételei sok egyéb tényező mellett szintén szigorodtak.

Nehezen tudsz eligazodni a pénzügyi világban? Íme, egy kis segítség, hogy könnyebben szót érts a bankokkal.

(%oldalbox('kalkulator(2151)')%)

Egyre többen választják: lízing

Ha csak minimális önerővel rendelkezel, akkor megoldást jelenthet, ha hitelfelvétel helyett lakást lízingelsz. A konstrukció lényege, hogy a bank tulajdonában lévő ingatlant - a lakás értékének visszafizetéséig - bérled a pénzintézettől. Az albérleti szerződéssel ellentétben a lízing lejárta után a lakás a te tulajdonod lesz.

Ezt a lehetőséget már csak azért is érdemes átgondolni, mert a piac stabilizálódását követően - nagy valószínűséggel - jelzáloghitellé is át lehet alakítani a lízingszerződést. Nem véletlen, hogy mostanában egyre többen keresik ezt az olcsóbb, minimális önerőt igénylő és a kevésbé tehetős embereknek is megoldást jelentő lehetőséget.

Ha szeretnél többet megtudni a lízingelésről, kattints ide!

Megoldást jelenthet: jelzáloghitel

150 ezer forint körüli rendszeres havi jövedelemmel rendelkező hitelkérelmezőként megoldást jelenthet, ha lehetőséged van a konstrukcióba bevonni egy másik, jelzáloghitellel megterhelhető ingatlant. Ha egészen biztos vagy abban, hogy a rezsi, az illeték és a hitel járulékos költségei, valamint a mindennapi kiadások mellett képes vagy fizetni a törlesztőrészleteket, akkor érdemes például családon belül megterhelni egy ingatlant. Feltéve, hogy ez nincs az érintett felmenők ellenére.

A hitelfelvételhez ma már egyre gyakrabban van szükség kezesre. Ha szeretnél többet megtudni a részletekről, nézd meg videónkat!

(%videobox(id: 60716)%)

Óvatosan az akciókkal!

A hitel utáni elkeseredett hajsza közben sokan nem gondolják át döntéseik következményeit, vagy átsiklanak a részletek fölött. Ez nem túl szerencsés, hiszen - főleg mostanában - különösen oda kell figyelni például a jobbnál jobb ajánlatokkal kecsegtető akciókra, melyek többnyire minimális időre szólnak.

- A kedvezményes periódus lejártával nem ritka, hogy annyira megugrik a törlesztőrészlet, hogy annak költségeit már egyáltalán nem, vagy csak nagyon nehezen tudják fizetni az ügyfelek - mondja Gróf Anna Mária.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Éppen ezért nagyon lényeges, hogy csak akkor vegyél fel kölcsönt, ha a lehetőségek mérlegelését követően úgy látod, hogy - hosszabb távon is - minden feltétel adott ahhoz, hogy visszafizesd.

Ezt is szeretjük