Hogyan lehet saját lakásod önerő nélkül?
Korábban nem volt népszerű, de úgy tűnik, a lakáslízingé a jövő. Miért éri meg a lakáshitelek helyett emellett dönteni?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Napjainkban egyre több banknál érhető el a lakáslízing. A konstrukció hasonló a gépkocsik esetében ismert lízinghez: a lakást azonnal megkapod, be is költözhetsz, ám jogilag mindaddig a bank tulajdonában marad, amíg az utolsó havi részletet ki nem fizeted.

Így valójában maga a lakás lesz a fedezet, ezt ugyanis a bank vásárolja meg az eladótól, és ezután adja lízingbe.

Mivel a tulajdonjog csak a futamidő végén lesz az ügyfélé, a lízing korábban nem volt népszerű a kedvező lakáshitel-konstrukciókkal szemben. A gazdasági válság hatására azonban fordult a helyzet, olyannyira, hogy egyesek szerint a lízingé a jövő. Hogy miért?
 

Lakás önerő nélkül

A lakáslízing legnagyobb előnye a hitellel szemben, hogy nincs szükség hozzá önrészre: ha például a fővárosban szeretnél egy új építésű lakást, akkor annak akár a 100%-os fedezetét is átvállalja a bank. Ezáltal úgy költözhetsz be új otthonodba, hogy abban a pillanatban az semmibe sem kerül neked - néhány feltételnek természetesen meg kell felelned.

Fontos egyrészt, hogy kizárólag olyan ingatlant válassz a lízing tárgyául, amely per-, teher- és igénymentes, továbbá forgalomképes. Amit tőled vár a bank, az egyfelől hat hónap igazolt, határozatlan idejű munkaviszony, valamint megfelelő mértékű jövedelem - mértékének meg kell haladnia legalább a mindenkori minimálbér összegét.

Tudtad?
Természetesen kockázatot a lakáslízing is rejt: ha nem tudod fizetni a törlesztőrészleteket, a bank nem toleráns. Ha kiköltözésre kerül a sor, nemcsak a lakást veszíted el, de az addig befizetett törlesztőrészleteknek is búcsút inthetsz. Ez ellen semmilyen jogorvoslati lehetőség nincs, hiszen, mint ahogy azt említettük, a lakás nem kerül a tulajdonodba egészen addig, amíg ki nem egyenlítetted a teljes tartozásodat.

Nincs vagyonátruházási illeték

A lakáshitelek esetében semmi akadálya annak, ha a jelzáloggal terhelt lakásodat még a hitel visszafizetése előtt eladnád, amennyiben a vásárló átvállalja tőled a fennmaradó hitel törlesztését. Ilyen esetekben azonban vagyonátruházási illetéket kell fizetned, amelynek mértéke 4 millió forintig 2%, 4 millió forint feletti részre pedig 6%. Ha viszont a lakáslízing mellett döntesz, az a lízingdíj átadásával ugyanúgy eladható, ráadásul nem kell vagyonátruházási illetéket fizetned utána.
Ezzel nagyon sokat takaríthatsz meg, erre pedig akkor sem árt gondolnod, ha pillanatnyilag nincs tervben, hogy eladd a lakást - sosem lehet tudni, hogy mit hoz a jövő, és nem jönne-e később mégis jól az így megtakarítható összeg.

Ha hallottál már a lízingről, de nem vagy pontosan tisztában a típusaival kapcsolatban, vagy az előnyeiről és a hátrányairól olvasnál bővebben, kattints ide!

Bárki nevére átírható a lakás

A lízingnél, amennyiben nyílt végű szerződést kötsz, olyan előnyhöz jutsz, amely által vevőkijelölési jogot kapsz.

Ez azt jelenti, hogy a futamidő végén megjelölheted, hogy ki legyen a tulajdonos, vagyis, ha esetleg előre gondolkozol, akár később a gyerekeid nevére is írathatod a lakást, illetékfizetés nélkül. Ebben az esetben ráadásul nemcsak családtagot, hanem bárkit megjelölhetsz, ha esetleg valaki más tulajdonába szeretnéd helyezni az ingatlant.

Ezt a lehetőséget többnyire az új lakások esetében veheted igénybe, míg a használt lakásoknál úgynevezett zárt végű szerződést köthetsz, amelynél a tartozás kiegyenlítése után automatikusan a te neved kerül a tulajdoni lapra.

További érvek a lakáslízing mellett
  • A megvásárolható ingatlan árának nincs felső határa - vagyis nincs megkötve a kezed, és bármilyen értékű lakást választhatsz magadnak, csak azt tartsd szem előtt, hogy tudod-e majd fizetni a részleteket.
  • Új lakások esetén nincs szükség önerőre, ám használt lakások esetében is mindössze csak 20-30% előlegre van szükség, szemben a hagyományos hitelekkel, ahol annál jobb konstrukciót érhetsz el, minél magasabb önrésszel rendelkezel.
  • Van rá mód, hogy a tartozásodat bármikor egészben vagy részben előtörleszd, vagyis, ha nagyobb pénzösszeghez jutsz, nem kell megvárnod a futamidő végét.
Ezt is szeretjük